2 коментара
coma-german-movie-poster

Руското кино не е в Кома

Впечатляващ трейлър за филма „Кома“

Следящите руското кино сигурно отдавна знаят за „Кома“ – в Русия филмът вече мина по кината още през януари и февруари, показван е още в Молдова, Естония, Литва, Германия и Латвия. В момента върви в Япония и Обединените арабски емирства, а наесен предстои да излезе в Турция. Трейлърът също е на 10 месеца, така че е възможно да сте попадали на него. Сега обаче той прави нов рунд по интернет сайтове и канали, което вероятно означава, че продуцентите му са договорили по-широко световно разпространение (или пък че коронавирусът е причинил такава суша по световните кина, че трейлър-каналите са изкопали отнякъде рекламата на „Кома“ и са й дали нов живот, сякаш трейлърът излиза за първи път). За разпространение у нас не се говори, но все пак вижте трейлъра, защото е впечатляващ.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Очевидно английските реплики са дублаж – оригиналният език е руски. Затова и много рядко виждате кадър, в който актьор да си мърда устата докато се чува гласа му. Това не е толкова важно обаче, защото визиите и ефектите са доста силни!

Резюмето на сюжета гласи следното: „След голям и мистериозен инцидент, талантлив млад архитект се събужда в странен свят, който само наподобява реалността. Светът е базиран на спомените на тези, които живеят в него – хора, които в момента са в дълбока кома. Човешката памет е с пропуски, хаотична и нестабилна. Същото е и с КОМА – колекция от спомени – градове, гледчери, реки, които могат да бъдат намерени само в една стая. Законите на физиката могат да бъдат нарушени. Архитектът трябва да разбере как функционира този свят, докато се бори за живота си, среща любовта и търси начин да се върне в истинския свят, с който ще трябва отново да свиква след преживяванията в КОМА.“

За съжаление, филмът все още не е формирал печалба – ще разчита на международния пазар за това. В Русия е събрал само малко над 2 милиона долара, а бюджетът му е 4 милиона долара. Отзивите са смесени, като зрителите се изказват по-ласкаво, а критиците са недоволни от типично руските кино-проблеми в него, най-видимият от които е посредствеността на идеята и копирането на американския блокбъстър стил. Създаването на филма отнема много време, като първият трейлър се появява още през 2016 година с идея премиерата да се осъществи 2017. Закъснението на реалния дебют е „само“ с 2 години и половина.

Уви, в момента няма легален начин филмът да се гледа в България, но стискаме палци да се появи такъв.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата