poslednite-bylgari-t

Какво измъчва Последните българи?

Делиян Маринов представя новия си сборник, „Последните българи“ (изд. „Гаяна“) в Клуб „Стругацки“ и пред SciFi.bg.

poslednite-bylgari-cВ началото на август Делиян Маринов, авторът на „Пътуване през спомени“, издаде своя сборник с разкази „Последните българи“. Книгата е резултат от труда както на младия автор, така и на Явор Цанев от изд. „Гаяна“ и редакторката Кети Илиева. В този свой проект авторът не ни изпраща в непознати и чудни светове, както в първата част на „Истории от Последното измерение”, а ни показва един доста по-близък свят, който сякаш отказваме да видим – този на обезлюдените български села. Разказите са на социална тематика, но в много от тях се въплъщават фантастични, апокалиптични и хорър елементи от фолклора и от въображението на автора.

Пред SciFi.bg Делиян споделя главното си вдъхновение за написването на разказите, а именно серия от странствания из българските села в Северозапада, Тракия и Родопите в търсене на спокойствие и уединение, далеч от градската среда. Обаче, вместо изпълнени с живинка селища, добре познати му от Йовковите и Пелиновите творби, той се натъква на една пост-апокалиптична атмосфера – на празнота, мрак и отчаяние. Всички тези картини на буренясали дворове, събарящи се къщи с олющени мазилки и счупени прозорци и пусти площади, по които се разхождат диви животни, са го вдъхновили да продължи пътуванията си и да започне да пише истории, пресътворяващи тамошната действителност.

За скромния си обем сборникът разкрива много тъжни истини, а хиперболизациите в сюжетите са умишлено направени, за да покажат крайностите, до които може да се стигне, ако хората не се замислят навреме. Урбанизацията, загниването на традициите, упадъка на човешките ценности, затъването в материализма са само част от темите, засегнати в „Последните българи“. Текстовете са пропити с много кръв, кошмарност и зверства. В тях няма сладникавост, „розови облачета” и пр. Според Делиян литературата, трябва да пробужда, а не да приспива умовете на хората. Отвъд от тях обаче се крие и лъч надежда, който всеки читател би следвало да открие сам за себе си.

Интересен факт е, че Делиян работи заедно с художници по създаване на артуърк по отделните текстове.

Книгата не се разпространява по книжарниците, единствен начин да се сдобиете с нея е свързвайки се автора, чрез социалните мрежи.

Предстои и премиера на сборника, която ще се проведе на 18.11.2016 от 19:30 в младежки дом, град Пазарджик, по покана на клуб за фантастика, евристика и прогностика „Аркадий и Борис Стругацки”.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата