images

American Gods се разпада?

Браян Фулър и Майкъл Грийн вече не пишат сценарии, Джилиан Андерсън напуска актьорския състав.

Изображение с име: americangods-bilquisТази година най-накрая видяхме премиерата на American Gods, телевизионната адаптация на провокативния роман от Нийл Геймън. Продукцията отне много време, но в крайна сметка си струваше – първи сезон си спечели редица похвали от публика и критици, а рейтингите са най-добрите за нов сериал по Starz тази година, както и в топ 3 на сериалите й за 2017 по принцип. Нестандартната форма на повествование (макар и не чак толкова като се има предвид, че един от създателите е Браян Фулър, а той винаги си е бил леко шантав), интересните визии, обвързани с интересни идеи, добрите актьори и чудесният саундтрак направиха „Американски богове“ да изглежда сякаш може да се превърне в новата емблема на телевизията-продуцент.

Втори сезон беше поръчан почти веднага след дебюта, а през лятото получихме и уверенията на Браян Фулър, че работата по него върви добре. Уви, оттогава насам новините не са никак розови.

В края на ноември двамата главни сценаристи и изпълнителни продуценти, Браян Фулър и Майкъл Грийн, са напуснали екипа. Причината за това е недоволството на продуцентите за бавната работа по втори сезон. Фулър и Грийн са прекарали прекалено много време по другите си проекти (Филър прави Amazing Stories за Apple, а Грийн работи по продължението на „Убийство в Ориент Експрес“), което ощетява прогреса по „Американски богове“. Въпреки това, двамата са написали повече от половината сценарии за десетте епизода на втори сезон, така че не е като да не са свършили нищо. Много е вероятно и плановете им да са се сторили прекалено скъпи на инвеститорите. Не е известно какво ще стане с написаното и направеното до момента.

Изображение с име: americangods-techСлед тази раздяла слуховете и логиката определиха, че е най-вероятно Нийл Геймън да стане главно действащо лице в адаптацията на собствената му книга, но той отказа категорично и публично със следния туит: „Не, изобщо не е вярно. През 2018 ще се занимавам с „Добри поличби“ във Великобритания, а след това ще се отказвам от сериалите и ще продължа да пиша романи, за да си изкарвам прехраната“. Адаптацията на Good Omens определено е вълнуващ проект, още повече, че в него ще участват Дейвид Тенант и Майкъл Шийн, така че е разбираемо Геймън да се концентрира върху нея. Но въпреки това, той също работи по първи сезон на „Американски богове“ и е странно да се отнася с такова пренебрежение към бъдещето на проекта.

Сега сериалът понася нов удар, този път от Джилиан Андерсън. Тя е обявила, че излиза от актьорския състав, като причината е лоялност към Браян Фулър. Двамата вече са работили заедно по „Ханибал“, харесват се и тя не желае да продължи да играе Медия в „Американски богове“ при друг сценарист. Неотдавна Андерсън обяви, че напуска и „Досиетата Х“ след 11-ти сезон, така че разчистването на графика при нея е сериозно – дали има нещо наум е рано да се каже. Възможно е също напускането да е форма на бунт и да е възвратимо, стига Starz да върнат Фулър и Грийн на местата им.

Какво следва оттук нататък за „Американски богове“? Възможно ли е толкова успешен и хубав сериал да пропадне заради неразбирателства в екипа? Ще бъде много жалко, но да. Със сигурност планираната премиера на новите серии през лятото на тази година отпада. По-лошият, но по-вероятен вариант е Фулър, Грийн и Андерсън да бъдат заменени в близко бъдеще, работата по American Gods да продължи, но качеството да падне.

Ще следим развитието около сериала, но засега изглежда, че поръчаният втори сезон със сигурност ще закъснее, а може и въобще да не дойде… Сега ни остава само да си припомним Джилиан Андерсън като едно от гениалните превъплъщения на Медия – Дейвид Бауи.

https://www.youtube.com/watch?v=-3J-_HAorAI

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата