4 Вълнуващи истории, разказани по необикновен начин

Запознайте се с най-популярните подкастове в жанра на фантастиката.

Ако потърсите съответния термин в Гугъл, вероятно ще научите, че подкаст е радио предаване, излъчвано чрез Интернет. И това го описва доста точно. Макар и да не е популярна в България, тенденцията да се слушат такива радио-поредици постепенно се засилва. Има няколко предавания, които натрупват толкова голяма популярност, че дори биват филмирани, а сценаристите им адаптират историите си в цели книги.

Подкастът води своето начало от 2004 година, а името е словосъчетание на iPod и broadcast (излъчване). През 2006 Apple дори са се опитали да забранят термина като започнали да съдят разработчик на сборно приложение за различни предавания от този тип, само че съдията не открил необходими основания.

Понастоящем има десетки предавания с фенове по целия свят, много от които носят сайфай жанра в сърцето си. В тази статия ще разгледаме отблизо същността на сюжетите им!

The NoSleep Podcast

Чувствам се почти длъжен да започна от най-популярния хорър-подкаст, а именно „The NoSleep Podcast”. Името си го казва много добре – ако започнете да слушате малко по-късно вечерта, има голяма вероятност да не ви се спи (главно за ваша собствена безопасност). Продуцентът на NSP, Дейвид Къмингс, е горд с това, че творбата му е получила множество награди. За новите фенове е избрал няколко епизода от първите 5 сезона (вече са 8), с които те да добият по-добра представа за продукцията. Хубавото тук е, че всички истории са антологии, така че можете да започнете от самото начало, или да изслушате последния епизод и да се присъедините към фен аудиторията за идните премиери.

Welcome to Night Vale

Фенски арт, вдъхновен от Найт Вейл

На второ място слагам един от моите любими – за най-шантавия град, който сякаш дори не е на Земята. В него се случват всевъзможни зловещи и свръхестествени инциденти, хора изчезват, шерифа назначава своя собствена „Тайна полиция“, славянин-расист разследва мистериозни престъпления, облаците светят, хората гледат към Несъществуващи вятърни мелници и за капак на всичко, странни светлини проблясват в каньона Рейдън. С нелепия, но привлекателен начин, по който ви е поднесена всичката тази откачена информация, няма как да не се почувствате „Добре дошли в Найт Вейл“.

Специално „Welcome to Night Vale” има много щура фен база. Към поредицата предавания, които са над 100, има и две книги, а миналата година създателите му дори направиха европейско турне!

Въпросните създатели са започнали своя продуцентска компания за подкастове, наречена „Night Vale Presents” и вече работят по сезон 2 на третия подкаст, за който ще говоря.

Alice Isn’t Dead

Alice Isn’t Dead” е разтърсваща и мрачна сайфай история, проследяваща тираджийка, която преследва предполагаемо мъртвата си съпруга от град на град. По време на пътешествието си, тя се изправя срещу „не-точно хора серийни убийци“, посещава градове, буквално изгубени във времето и разкрива конспирация, която се простира далеч отвъд една изчезнала жена (въпросната съпруга, на име Алис). Целият сезон 1 от 10 серии е достъпен за слушане онлайн, а през 2017 очакваме сезон 2.

The Black Tapes

Последният подкаст, на който ще обърна внимание в тази статия е документална драма за „Черните касети“. Реалността се преплита с истината по завладяващ начин, особено ако потърсите малко допълнителна информация и откриете, че някои от личностите, споменати в епизодите, са истински и в нашия свят. Предаването обръща внимание на журналистка, която преследва истината; на миналото на нейния енигматичен субект; съществуването на буквални и фигуративни духове и преследването на двата типа. Посланието в „The Black Tapes” е ясно като бял ден: „Вярвате ли?“

С напредъка на новите технологии, подкастът се адаптира доста гъвкаво – всичките тези предавания, че и много повече от тях, са достъпни на почти всички платформи за стрийм на аудио-файлове (това включва YouTube, Spotify, Soundcloud, Apple Music, iTunes и разбира се – уеб сайтовете на съответните продукции).

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
Няма коментари

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |