5 култови класики от 90-те

Историята трябва да се помни. Вижте каймака на жанра за цяло десетилетие, събран в една единствена статия.

Не знам дали е защото остарявам, но напоследък ми се струва, че на творците им е все по-трудно да изкарат някой хубав сериал, който наистина да ме впечатли и зариби. Не знам дали е защото през 90-те съм карал детството си и по очевидни причини не съм бил особено умен, но тогава сериалите ми се струваха далеч по-малко тъпи и предвидими от сегашните. Или може би просто днешните наистина се правят като на конвейр и комерсиалността взема водеща роля при писането на сценарий, което по-скоро вреди на жанра. Може би е фактът, че тогава много повече сериали намираха своя завършек в последния си епизод, който да комплектова цялата история, вместо да се спират по средата и да оставят феновете си разочаровани.

Дори да не споделяте отношението ми към 90-те като плодотворни за хубави сайфай сериали, винаги е приятно да се надзърне в близката история и да се обсъди кое е най-доброто от даден период.

Според мен петте сериала тук определено заслужават да останат в историята на научната фантастика със своите качества и да се помнят от бъдещите поколения. Класацията е базирана не само на популярност сред феновете на жанра, но и на уникални качества и вложен умисъл в творбите.

 

5. Лекс

Вероятно малцина от вас са чували това заглавие. Сериалът е направен като на шега, залагайки повече на пародията и еротиката, отколкото на вътрешните драми на героите, които явно днес се котират по-добре на пазара. И все пак в него има нещо, което го е издигнало до култов хит за повечето от зрителите му.
Лентата разказва за жив космически кораб, който може да унищожава планети и тримата членове на странния му екипаж – капитанът – дъртия страхливец Стенли Туидъл, чийто инстинкт за самосъхранение се надвишава само от желанието му за секс, красивата любовна робиня Зев и мътвият убиец Кай. Тримата открадват Лекс от Неговата Сянка, злият владетел на Вселената на Светлината, и се забъркват в куп абсурдни приключения.
За сериал, изпълнен с недоизпипани моменти, смешни ситуации, залагащи често на абсурда за комедийния ефект, Лекс е шокиращо изпълнен с философия, която досега не съм забелязал в нито един друг сериал. Всяка серия те кара да се замислиш не само за света и същността на хората, но и за въпроси, за които нашата реалност се е отказала да търси отговор  – какво става когато умреш, откъде идваме ние, какво биха си помислили извънземните за нас, ако дойдат на нашата планета. Дълбоката философия, страхотният саундтрак и великолепно измислените герои (тук включвам както главните, така и много второстепенни герои като растението-човекоядец Лайка, канибалката Джигарота или мистериозният Принц, владеещ границата между живота и смъртта) ме задължават да включа Lexx в класацията, въпреки ниския му бюджет и честите несъответствия в сюжетната рамка.

 

4. Вавилон 5

Още един недооценен сериал по нашите ширини. Това е един от много редките случаи, в които сценаристите са знаели как ще се развие историята от първи до пети сезон още преди да се започне работата. Сюжетната рамка е красиво разгърната в цели 110 серии, в които опознаваме героите и обстановката, в която се намират.
Става дума за Вавилон 5 – космическа станция на неутрална територия, чиято причина за съществуване е да служи за център на дипломация между различните извънземни раси, място, което да въдвори мир във Вселената. Чарът на Вавилон 5 са многото видове извънземни, чиито народопсихологии са детайлно разгледани, за да бъде всяко следващо политическо събитие в света на сериала логично и подредено, нещо, което толкова рядко се наблюдава сред конкуренцията. Всички герои на Вавилон 5 са важни и изиграват своята решаваща роля за развитието на сюжета. Друг плюс на №4 в класацията е емоционалността и носталгията, с които са наситени много от епизодите – сериалът определено уважава своите начало и край, както и феновете си, като развива всичките си сюжетни линии по грандиозен начин и нерядко показва далечното бъдеще, за да се обхване максимална част от времето, върху което героите влияят. Акцентът при Вавилон 5 пада не само върху драматичните и епичните събития, а и върху очакването те да се случат.
Babylon 5 е успешен в толкова много отношения и е любим на толкова много хора, че няма как да пропусне мястото си в класацията. Интересно е обаче как всичките му продължения и опити за разклонения след последния му епизод се оказват безуспешни. Но за провалите в научната фантастика – друг път.

 

3. Фарскейп

Фарскейп е може би златната среда между оценка и уникалност – той има точно толкова фенове, колкото заслужава. Джон Крайтън, астронавт, попада със совалката си в тунел между времето и пространството и се оказва на другия край на Вселената, където група затворници от различни извънземни раси бягат от Умиротворителите. Крайтън се сприятелява със затворниците и заедно те преживяват множество приключения.
Тук няма кой знае колко умисъл в общата сюжетна рамка, политическите събития или дълбоки философски размисли. Красотата на Фарскейп е в самите приключения, интересните персонажи и техните преживявания. Малко сериали успяват да пленят зрителите си само със случващото се на неколцината герои, но Фарскейп се справя със задачата повече от добре. Неочаквани обрати, опасни ситуации, чаровни и разнообразни герои и множеството фенове пращат Farscape на трето място.

 

2. Досиетата Х

От спрян сериал, върнат на косъм за втори сезон, Досиетата достигат култов статут с цели 9 сезона, 2 филма и вероятност за трети. Светът е пълен със странни случки и паранормални явления, но специални агенти Мълдър и Скъли са тук, за да ги разкрият. На пътя им застават правителствени конспирации и пушач, сътрудничещи си с извънземни, решени, макар и без да бързат, да завладеят Земята, но въпреки това любимците ни не се отказват от търсенето на истината цели 202 епизода.
Досиетата Х също имат своите проблеми, особено в по-късните си епизоди, когато и Мълдър и Скъли остават на заден план, а сценаристите все повече губят връзка с това, което е направило сериалът успешен. Погледнати днес, Досиетата въобще не са толкова страшни и ужасяващи, колкото ни се струваха тогава. Но може би точно това е ключът – страшното е не това, което се вижда, а това, което не се вижда, но знаеш, че те дебне и е готово да те нападне, когато свалиш гарда си. Страшното е това, че съдбата на планетата ни е в ръцете на неизвестни хора, които може би са егоисти и които биха ни предали за собствените си егоистични причини. Случват се събития извън нашия контрол, а на нас ни остава да се примирим и да живеем в страх от безсилието си.
The X-Files е наистина класически сериал с музика, станала емблематична и разпознавана от всекиго.

 

1. Старгейт

Признавам си без бой – Старгейт не ми е любимият сериал и не разбирам на какво се дължи грандиозният му успех. Но 10 сезона, 3 филма, 2 разклонения, 16 години история и безбройна маса фенове изстрелват творението на първо място. Идеята на Старгейт, е че древна раса е построила уреди, отварящи тунели във времето и пространството, през които може да се пътува до други планети, дори галактики за миг. Човечеството открива такъв уред на Земята и започва да изследва Вселената си. Освен гениалната си в своята простота идея, Старгейт съчетава по малко от всичко необходимо, за да стане хит – прилична доза хумор, цялостен образ на извънземните цивилизации и ролята на човечеството сред тях, задълбаване в мистерията на божественото, на бъдещето и миналото. Може би като плюс трябва да се изтъкне и това, което аз лично смятам за минус – човечеството винаги побеждава и винаги нашите хора се оказват по-хитри и с по-голям късмет от всички. Ако не им стига акъл, то ще намерят някое извънземно устройство, което да спаси света/Вселената. Но може би именно щастливият край е това, което повечето зрители искат да видят – сериал, който им дава увереност, че всеки може да се справи с всичко, стига да иска.
Stargate е най-дълго продължилият сериал от изброените и именно това му печели златния медал в класацията на култовите класики от 90-те години.

 

Може би не сте съгласни с включените сериали в класацията или подредбата им? Имате друго мнение или предложения? Полето за коментари е на ваше разположение, за да споделите мнението си!

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
12 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

dimomen

Първият сезон на Лекс, макар и кратък, беше много интересен. Вторият също беше интересен. Никога не съм харесвал задоволяването на нагона във фантастичните филми. Третият сезон беше интересен в началото и в края. Четвъртият сезон е пълен боклук, с изключение на три серии.

Петър Атанасов

Не забравяй, че става дума за фантастични сериали от 90-те 🙂 Междузвездни войни са си класика естествено, но първият филм мисля, че беше от 79-та, а Стар Трек май е даже още по-рано излязъл.

Георги

Не съм съгласен с тази класация
първо изпуснат е Стар Трек, който заема много важно място във фантастиката от него се направиха не един а няколок сериала, и то повечето от тях се застъпват (да речем действието в СТ Космичесак станция девет продължава след СТ – следващото поколение, където пък проджава, които пък пса продължение на приключенията на Спок и Т’пол (не си спомняма вече в кой Стар Трек ставаше това, който пък са продължение на оригиналните серии). да не говорим пък за игралните филми. те са цели 9 и се развиват във вселената в която действия капитан жак люк Пикар и екипа му..
Освен това в класацията ми се струва, че може да бъде добавен Междузведзни войни. Знам , че са игрални филми, но шест филма с връзка помежду си (навремето се говореше за девет) правени в продължение на близо две десетилетия и са анимация в допълнение и няколок книги към тях мисля, че заслужават да се разглеждат по-скоро като сериал. пък и нали става въпрос за класики на 90-те.
Старгейт за мен е по скоро пародия на фантастика – декорите са постни, сюжетът – плитък. В първите серии идеята на главните герои е да преминат през една врата, за да се сбият да потънат в кърви, да победят и да се върнат през тази врата. В по новите сезони тази идея се усложнява. Атлантис например беше по-добре изпипан, а Вечност не съм го гледал. Въпреки това като цяло сюжета ми се струва доста плитък. типично американски екшън-фантастика, – американците спасяват целият свят, не знам кой го харесва толкова от американосите.

така че аз бих подредил класацията така
1.Star Wars
2. Star Trek
3.X files
4. Farskape
5 – място ще оставя празно. Може би бойна звезда галактика е най-близо до признанието ми, но засега ще се въздържа (не съм гледал всички серии)

kortes

Ами Седморката на Блейк???? Ааааааа….

Камелия Христова
aeryn

FarScape си заслужава и по-горно място 😉 :*
А що се отнася до останалите… точно на място!!! А за малките… или скорошните фенове… съм сигурна, че ще направиш отделна класация, в която да влизат и неща с по-ужасяващо разводнен сюжет.
Но като цяло новата тенденция… от история за 1 сезон да се правят 3… е ужасяваща. Класиките ще си останат на върха!!!
И защо всички сравнявате две толкова различни неща като Досиетата и Експериментът… Не само с годините, но и с каквото и да е… от тук та до небето са различни

И аз не съм особено голям фен на Lexx, но познавам доста хора които го следяха с интерес. Все пак през ’90те нямаше кой знае какво разнообразие от филми в жанра, може би и Star Trek Voyager заслужава място в тази класация.

Мира

Мисля, че старгейта си заслужава първото място. Оцеля толкова години, има огромна публика и стартира още два сериала в същата вселена и няколко пълнометражни филми. Иначе за днешните сериали Бойна звезда Галактика и Експериментът са ми любимите.

Петър Атанасов

Само да кажа, че аз съм набор 88 =)

В бъдеще ще имаме още класации, може би ще седнем да направим и „най-добрите сериали на новото хилядолетие“ някой ден, но според мен трябва да е минало известно време от въпросния период, за да може обективно да се погледне на нещата.

Благодаря ти за коментара 🙂

петя84

Тези сериали може и да са култови за 90-те години на миналия век, и признавам, че съм гледала с интерес всичките, освен Лекс (видях реклами по една от кабелните, но не бих го гледала дори да ми плащат;), но мисля, че единствената причина, поради която са ме впечатлявали, е че съм била на 12-13 години. Наистина Старгейт се дава и до сега, което, според мен е показателно за качеството на продукцията – нещо като Дързост и красота в сай-фай вариант. Единственият, който си струва да се гледа е Досиетата – действително култов;
все пак ето моя топ 5 на фантастичните сериали (не от 90-те, а най-добрите, които съм гледала до сега)- сигурна съм че е изключителнво предсказуем;) :
1.Изгубени
2.Бойна звезда Галактика
3.Експериментът (много ми напомня Досиетата Х,дано да има достоен финал,за да си заслужи мястото сред най-добрите фантастики)
4.Досиетата Х
5.Еврика (неща, които иначе биха изглеждали ужасяващо са представени по толкова забавен начин, че си струва да се спомене)
За мен по-новите сериали категорично са по-добри като цяло, но и не губя надежда, че ще се появи нещо ново, което да свали Лост от недостижимия му пиедестал;) Естествено – всичко е въпрос на вкус, а и на мен носталгията ми е малко позната – поне на този етап от живота ми;))