9 коментара
5-kultovi-seriala-ot-90te

5 култови класики от 90-те

Историята трябва да се помни. Вижте каймака на жанра за цяло десетилетие, събран в една единствена статия.

Не знам дали е защото остарявам, но напоследък ми се струва, че на творците им е все по-трудно да изкарат някой хубав сериал, който наистина да ме впечатли и зариби. Не знам дали е защото през 90-те съм карал детството си и по очевидни причини не съм бил особено умен, но тогава сериалите ми се струваха далеч по-малко тъпи и предвидими от сегашните. Или може би просто днешните наистина се правят като на конвейр и комерсиалността взема водеща роля при писането на сценарий, което по-скоро вреди на жанра. Може би е фактът, че тогава много повече сериали намираха своя завършек в последния си епизод, който да комплектова цялата история, вместо да се спират по средата и да оставят феновете си разочаровани.

Дори да не споделяте отношението ми към 90-те като плодотворни за хубави сайфай сериали, винаги е приятно да се надзърне в близката история и да се обсъди кое е най-доброто от даден период.

Според мен петте сериала тук определено заслужават да останат в историята на научната фантастика със своите качества и да се помнят от бъдещите поколения. Класацията е базирана не само на популярност сред феновете на жанра, но и на уникални качества и вложен умисъл в творбите.

 

5. Лекс

Вероятно малцина от вас са чували това заглавие. Сериалът е направен като на шега, залагайки повече на пародията и еротиката, отколкото на вътрешните драми на героите, които явно днес се котират по-добре на пазара. И все пак в него има нещо, което го е издигнало до култов хит за повечето от зрителите му.
Лентата разказва за жив космически кораб, който може да унищожава планети и тримата членове на странния му екипаж – капитанът – дъртия страхливец Стенли Туидъл, чийто инстинкт за самосъхранение се надвишава само от желанието му за секс, красивата любовна робиня Зев и мътвият убиец Кай. Тримата открадват Лекс от Неговата Сянка, злият владетел на Вселената на Светлината, и се забъркват в куп абсурдни приключения.
За сериал, изпълнен с недоизпипани моменти, смешни ситуации, залагащи често на абсурда за комедийния ефект, Лекс е шокиращо изпълнен с философия, която досега не съм забелязал в нито един друг сериал. Всяка серия те кара да се замислиш не само за света и същността на хората, но и за въпроси, за които нашата реалност се е отказала да търси отговор  – какво става когато умреш, откъде идваме ние, какво биха си помислили извънземните за нас, ако дойдат на нашата планета. Дълбоката философия, страхотният саундтрак и великолепно измислените герои (тук включвам както главните, така и много второстепенни герои като растението-човекоядец Лайка, канибалката Джигарота или мистериозният Принц, владеещ границата между живота и смъртта) ме задължават да включа Lexx в класацията, въпреки ниския му бюджет и честите несъответствия в сюжетната рамка.

https://www.youtube.com/watch?v=NxuUbizTVXM

 

4. Вавилон 5

Още един недооценен сериал по нашите ширини. Това е един от много редките случаи, в които сценаристите са знаели как ще се развие историята от първи до пети сезон още преди да се започне работата. Сюжетната рамка е красиво разгърната в цели 110 серии, в които опознаваме героите и обстановката, в която се намират.
Става дума за Вавилон 5 – космическа станция на неутрална територия, чиято причина за съществуване е да служи за център на дипломация между различните извънземни раси, място, което да въдвори мир във Вселената. Чарът на Вавилон 5 са многото видове извънземни, чиито народопсихологии са детайлно разгледани, за да бъде всяко следващо политическо събитие в света на сериала логично и подредено, нещо, което толкова рядко се наблюдава сред конкуренцията. Всички герои на Вавилон 5 са важни и изиграват своята решаваща роля за развитието на сюжета. Друг плюс на №4 в класацията е емоционалността и носталгията, с които са наситени много от епизодите – сериалът определено уважава своите начало и край, както и феновете си, като развива всичките си сюжетни линии по грандиозен начин и нерядко показва далечното бъдеще, за да се обхване максимална част от времето, върху което героите влияят. Акцентът при Вавилон 5 пада не само върху драматичните и епичните събития, а и върху очакването те да се случат.
Babylon 5 е успешен в толкова много отношения и е любим на толкова много хора, че няма как да пропусне мястото си в класацията. Интересно е обаче как всичките му продължения и опити за разклонения след последния му епизод се оказват безуспешни. Но за провалите в научната фантастика – друг път.

Бутон за зареждане на YouTube видео

 

3. Фарскейп

Фарскейп е може би златната среда между оценка и уникалност – той има точно толкова фенове, колкото заслужава. Джон Крайтън, астронавт, попада със совалката си в тунел между времето и пространството и се оказва на другия край на Вселената, където група затворници от различни извънземни раси бягат от Умиротворителите. Крайтън се сприятелява със затворниците и заедно те преживяват множество приключения.
Тук няма кой знае колко умисъл в общата сюжетна рамка, политическите събития или дълбоки философски размисли. Красотата на Фарскейп е в самите приключения, интересните персонажи и техните преживявания. Малко сериали успяват да пленят зрителите си само със случващото се на неколцината герои, но Фарскейп се справя със задачата повече от добре. Неочаквани обрати, опасни ситуации, чаровни и разнообразни герои и множеството фенове пращат Farscape на трето място.

Бутон за зареждане на YouTube видео

 

2. Досиетата Х

От спрян сериал, върнат на косъм за втори сезон, Досиетата достигат култов статут с цели 9 сезона, 2 филма и вероятност за трети. Светът е пълен със странни случки и паранормални явления, но специални агенти Мълдър и Скъли са тук, за да ги разкрият. На пътя им застават правителствени конспирации и пушач, сътрудничещи си с извънземни, решени, макар и без да бързат, да завладеят Земята, но въпреки това любимците ни не се отказват от търсенето на истината цели 202 епизода.
Досиетата Х също имат своите проблеми, особено в по-късните си епизоди, когато и Мълдър и Скъли остават на заден план, а сценаристите все повече губят връзка с това, което е направило сериалът успешен. Погледнати днес, Досиетата въобще не са толкова страшни и ужасяващи, колкото ни се струваха тогава. Но може би точно това е ключът – страшното е не това, което се вижда, а това, което не се вижда, но знаеш, че те дебне и е готово да те нападне, когато свалиш гарда си. Страшното е това, че съдбата на планетата ни е в ръцете на неизвестни хора, които може би са егоисти и които биха ни предали за собствените си егоистични причини. Случват се събития извън нашия контрол, а на нас ни остава да се примирим и да живеем в страх от безсилието си.
The X-Files е наистина класически сериал с музика, станала емблематична и разпознавана от всекиго.

Бутон за зареждане на YouTube видео

 

1. Старгейт

Признавам си без бой – Старгейт не ми е любимият сериал и не разбирам на какво се дължи грандиозният му успех. Но 10 сезона, 3 филма, 2 разклонения, 16 години история и безбройна маса фенове изстрелват творението на първо място. Идеята на Старгейт, е че древна раса е построила уреди, отварящи тунели във времето и пространството, през които може да се пътува до други планети, дори галактики за миг. Човечеството открива такъв уред на Земята и започва да изследва Вселената си. Освен гениалната си в своята простота идея, Старгейт съчетава по малко от всичко необходимо, за да стане хит – прилична доза хумор, цялостен образ на извънземните цивилизации и ролята на човечеството сред тях, задълбаване в мистерията на божественото, на бъдещето и миналото. Може би като плюс трябва да се изтъкне и това, което аз лично смятам за минус – човечеството винаги побеждава и винаги нашите хора се оказват по-хитри и с по-голям късмет от всички. Ако не им стига акъл, то ще намерят някое извънземно устройство, което да спаси света/Вселената. Но може би именно щастливият край е това, което повечето зрители искат да видят – сериал, който им дава увереност, че всеки може да се справи с всичко, стига да иска.
Stargate е най-дълго продължилият сериал от изброените и именно това му печели златния медал в класацията на култовите класики от 90-те години.

http://www.youtube.com/watch?v=2qMa4JjNqzQ

 

Може би не сте съгласни с включените сериали в класацията или подредбата им? Имате друго мнение или предложения? Полето за коментари е на ваше разположение, за да споделите мнението си!

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата