Първи впечатления от Game Evolution

Фестивалът се провежда в София между 9 и 11 септември.

Днес беше първият ден от тридневния гейминг фестивал Game Evolution в „Арена Армеец“, София. През уикенда събитието продължава, като все още има билети. Ние вече ви представихме инициативата чрез официалните прес-съобщения, а сега ще ви разкажем повече за нея от собствен опит.

Какво точно представлява Game Evolution?

Сцената рано сутринта, преди началото на програмата.

Сцената рано сутринта, преди началото на програмата.

Фестивалът беше открит със зрелищен нинджа танц.

Фестивалът беше открит със зрелищен нинджа танц.

Опашките за аматьорските турнири се извиха още от сутринта - тогава стават записванията за мачовете през деня.

Опашките за аматьорските турнири в обособените зони се извиха още от сутринта – тогава стават записванията за мачовете през деня.

Кънтъра/Каунтъра ще ни надживее.

Кънтъра/Каунтъра ще ни надживее.

Денс зона с Xbox срещу входа към сектор В също развлича посетителите.

Денс зона на PS4 към щанда на Ubisoft срещу входа към сектор В също развлича посетителите.

Помислено е за търсещите повече движение на (сравнително) чист въздух.

Помислено е за търсещите повече движение на (сравнително) чист въздух.

Зоната за LoL очаква състезателите.

Зоната за LoL очаква състезателите.

Сценичен акцент е триметровата статия на Касадин от LoL.

Сценичен акцент е триметровата статия на Касадин от LoL.

Геймърите на сцената са изолирани от външни звуци, за да не се разсейват.

Геймърите на сцената са изолирани от външни звуци, за да не се разсейват.

Записването какво??

Записването какво??

Явно на всяко голямо събитие трябва да има по един много дразнещ водещ - в случая DJ Еди. Той много обичаше да крещи "А ю реди фор моооо?!" сякаш чуждиците от английски на гейминг турнира не са достатъчни, а висящото от твърде късото му яке шкембе не беше най-лицеприятната гледка на фестивала.

Явно на всяко голямо събитие трябва да има по един дразнещ водещ – в случая DJ Еди. Той много обича да крещи „А ю реди фор моооо?!“ сякаш на това събитие чуждиците, използвани в речите (като гейминг, b-бойинг, уакинг и т.н.) и неадекватните имитации на западни водещи са малко.

Въпреки недоизпипаните моменти, хората се забавляваха, а тук-таме се срещаше и по някой косплейър. Техният конкурс също е в неделя.

Въпреки недоизпипаните моменти, хората се забавляваха, а тук-таме се срещаше и по някой косплейър. Техният конкурс също е в неделя.

Трудно е фестивалът да се опише само с няколко думи, защото той включва много елементи и е първият по рода си у нас. Основната програма акцентира на турнири по League of Legends, Counter-Strike: Global Offensive, Hearthstone и FIFA 16, където се състезават утвърдени отбори, предимно от България, но и с малко международно участие, преминали предварителна селекция. Про-геймърите играят от звукоизолирани кабини на сцената, действията им се предават по екраните из залата и се коментират от коментатори. Най-титулованите състезатели са от българския отбор по CS:GO – Mortal Kombat, който са достигали 13-то място в световната ранглиста (тоест, говорим за величия в сферата на електронните спортове), но сред състезателите има и новаци. Част от основната програма са и Dance Evolution – турнир за хип-хоп танцьори, Косплей конкурс, шоу и панели с Пакта и др. Всичко, случващо се на сцената, се стриймва на живо по Twitch (каналът пази и записи от излъчването). Извън залата пък се провеждат турнири по стрийт баскетбол, демонстрации на американски футбол и уроци по скейтборд.

gev9dСледователно, основната програма е микс от най-различни спортове и развлечения, при който на публиката се предлага за всекиго по нещо. Отделно, по периферията на арената има зони, където се провеждат минитурнири, за които посетителите могат да се записват в самия ден – игрите са гореспоменатите плюс Overwatch и Warcraft 3. Отстрани има и релакс зони, където посетителите могат да пробват различни гейминг устройства или просто да помързелуват. За публиката се организират и игри с награди като събиране на печати от различни места или викторини. Всеки ден вратите се отварят в 9 часа и програмата приключва след 19:00.

В България досега не е организиран фестивал от такъв мащаб, докато на Запад и на Изток гейминг турнирите са индустрия за милиарди долари. Въпреки че Game Evolution не е чисто гейминг събитие, той помага на родината ни да навакса своето изоставане в сферата (а и на Столична община да оправдае титлата на София „Европейска столица на спорта за 2018 година“).

Кой го организира и защо?

Организацията Game Evolution е създадена от изтъкнати геймъри, професионалисти в сферата и ентусиасти специално за провеждането на този фестивал, като тепърва планира да разширява дейността си с други турнири и събития. Прави впечатление, че организаторите са силно амбицирани и имат доброто намерение да популяризират гейминга като спорт, начин за забавление, личностно развитие и печелене на пари. Много хора смятат цъкането на компютърни игри за безполезно губене на време, от което само се затъпява, но всъщност грешат брутално. Интересът към електронните спортове в световен мащаб е по-голям от този към кино индустрията (скоро ще задмине и футбола), а най-добрите геймъри изкарват милиони долари. В някои страни играенето и създаването на компютърни игри се изучава в университетите, дори влиза като елемент в обучението на най-малките ученици, с което допринася за интереса им към ученето и полезността от целия процес. Геймингът помага за развиване на ценни умения, провеждане на терапии, социализиране, макар и по нестандартен начин, и др. Ако тези неща ви изненадват, но сте наясно с последните афери на Преслава и живо се вълнувате от всяко изказване на Бойко Борисов, значи нещо в общата ви култура куца и имате нужда от разширяване на мирогледа.

Именно за популяризиране на ползите и потенциала на гейминга се борят от Game Evolution – за разбиване на табутата около темата, за обединяване на феновете на различните стандартни и нестандартни спортове и, не на последно място, за създаване на нещо готино и забавно за геймърите в България, които отдавна жадуват за такова събитие.

Какви са нашите впечатления от Game Evolution?

Две неща ни учудиха най-много – големият интерес от страна на публиката и ниският интерес от страна на медиите. Е, трибуните не са изпълнени със зрители като при гейминг турнирите на Запад или концертите на Лили Иванова, но основната зона на самата арена изглеждаше доста пълна по време на откриването. Посетителите са предимно тийнейджъри, което е очаквано, а участниците в турнирите приемат събитието на сериозно и са надъхани да се представят добре. Към средата и края на деня залата се поизпразни, но все пак е видимо, че има глад за такива инициативи, дори да се провеждат от нова организация, за първи път, в работни дни (събота също е работна) и с платен вход. Убедени сме, че през уикенда ще има още повече посетители и искрено се надяваме да помогнем за това с нашата разгласа, защото Game Evolution заслужава подкрепа.

От друга страна, медийно отразяване почти нямаше. На пресконференцията присъствахме само ние (Петър и Мира от SciFi.bg) и представители на „Капитал“. Донякъде е логично традиционните медии да игнорират такива събития (колкото повече хора се технологизират и влизат в интернет, толкова по-бързо ще дойде краят на вестниците и телевизията), особено като се има предвид, че повечето съществуват с цел не да образоват и разширяват кръгозора на зрителите си, а да вдигат акциите на определени политици, да раздуват скандали около мними ВИП-ове и да депресират и убиват мозъчните клетки на аудиторията. Но все пак е скандално събитие от такъв ранг да не бъде отразено и подкрепено, дори и само от любопитство и добра воля към полезната и нестандартна за нашите ширини инициатива. А липсата на други електронни медии, особено геймърски такива, е направо озадачаваща (в интерес на истината, няколко сайта все пак са споменали за събитието, колкото да оправдаят медийното си партньорство). Дали ПР-ът не е стигнал до правилните журналисти или самите те са подценили фестивала – не знам, но е жалко журналистическият мързел да пречи на добрите инициативи да достигат до публиката си. По-лесно е да мрънкаме как в България нищо не се прави…

С горните редове не искам да кажа, че Game Evolution е перфектно организирано събитие, за което всеки трябва да знае и сляпо да възхвалява. Така например, има турнир по LoL, но не и по DotA 2, която у нашите ширини се радва на по-голямa популярност (това решение донякъде е оправдано от факта, че в световен мащаб LoL остава най-играната MOBA, но все пак). Програмата, поне през първия ден, беше по-скоро пожелателна, отколкото ориентираща – някои събития закъсняваха с повече от час, а накрая приключи по-рано от обявеното. Смесването на гейминг и танци може и да свърши някаква работа по пробуждане на интерес у хора от единия лагер към интересните моменти в другия, но, ако се съди по отзивите, по-скоро разводнява фестивала и принуждава както едните, така и другите, да „изтърпяват“ турнири, от които не се интересуват. Излъчването в Twitch през деня беше с лоша модерация, при което в чата се допускаха много хейтърски и спамърски коментари (признавам, повечето бяха адски забавни – смях се със сълзи на призивите хип-хоп батълите „между надрусани с пико“ и с музика, „подходяща за реклама на Загорка Ретро“, да се прекратят, „ако ще и чрез атентат“, или поне да се заменят с кючек, а стриймът да превключи на „Малката булка“ или турнир по Pokemon Go като по-интересни алтернативи). Има какво да се желае и от сайта, където няма достатъчно информация за събитието. Битките по LoL и CS:GO през първия ден не бяха особено интересни, защото и в двата случая единият отбор превъзхождаше другия с много (MK победи неопитните си съперници с 16-1 рунда, като единичката беше подарък). Водещият Сашо Кадиев и диджейте, грижещи се за музиката в паузите (предимно дъбстеп и електронна), бяха сравнително симпатични, но останалите водещи – никак. До игрите и устройствата за посетителите не е лесно да се доредиш, защото има много народ и малко компютри. Наградният фонд е хем много (21 000 лева не се събират току-така, да не говорим за много по-голямата сума, която е отишла за организацията), хем малко (на аналогични събития в чужбина се дават много повече пари и така се привличат по-класни състезатели). Не всички предметни награди за публиката са особено атрактивни – например кроасаните или брандираните чорапи.

Да се критикува отстрани обаче и да се сипят анонимни обиди от чата е много лесно, а да се организира толкова мащабно събитие от раз и да се подхваща такава благородна кауза – изключително трудно. Затова, каквито и несъвършенства да има Game Evolution, те могат да се простят, а и със сигурност опитът ще служи за поука за следващите пъти. Отново натъртвам, че от такава инициатива отдавна има нужда и реализирането й е голямо постижение, достойно за похвала. Неделя се очертава като най-подходящия за посещение ден, защото тогава са финалите, предвидени са повече турнири и битките ще са много по-оспорвани. Като цяло фестивалът е интересен и заслужава да бъде уважен както от върлите фенове, така и от обикновените хора, търсещи разнообразие. Геймингът вече не е това, което беше, и не е абстрактна концепция за бъдещето – той е сила, тук и сега.

Ето и програмата за следващите два дни:

10.09

11.09

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
2 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Иван Петков

В туича наистина са прекалено зли. Не беше мн добра организацията, но поне се опитват да правят нещо хората. Аз от цялата работа спечелих един кроасан 😀

Неделчо Ласков

Супер яко звучи! Жалко, че не съм в София…