Спайди превзема нови територии

За анимацията, играта, потенциалното разклонение с Венъм, причините зад рестарта на поредицата… Абе всичко по-важно за Спайди в една-единствена статия.

С наближаването на новия филм за Човека-паяк – „Невероятният Спайдърмен“, феновете на героя се вълнуват все повече и повече. Sony започва нова поредица с нови актьори от 6 юли.

Това обаче далеч не е всичко, за което феновете могат да се вълнуват. Моментът около излизането на филма е подходящ за героя, създаден през 60-те години, да си намери още почитатели – сред телевизионерите и геймърите.

От 1 април започва нов анимационен сериал по американската телевизия Disney XD, на име The Ultimate Spider-Man. Анимацията ще следва историята от последните комикси за Спайди със същото име, като сюжетът ще проследи живота на Питър Паркър като тийнейджър, само година след превръщането му в Човека-паяк. Тогава той се запознава с Ник Фюри, ръководителят на S.H.I.E.L.D., който ще го обучава и наставлява докато се превърне в „Абсолютния Спайдърмен“.

Сценаристи в детското са Брайън Майкъл Бендис, който продължава да рисува оригиналния комикс, и Пол Дайни от „Батман: Анимацията“.

Въпреки че сюжетът ще върви горе-долу по комикса, доста неща ще бъдат променени. Така например смъртта на Питър Паркър и преместванто на фокуса и костюма върху новия герой Майлс Моралес няма да се осъществи. Вместо това ще се променят някои черти на Питър Паркър, за да съчетае анимационният му образ най-доброто и от двата персонажа.

http://www.youtube.com/watch?v=Mn6oUIPS9XE

Седмица преди премиерата на очаквания летен блокбъстър „Невероятният Спайдърмен“ пък се очаква играта със същото име. Beenox Studios, които преди време направиха Spider-Man: Shattered Dimensions и Spider-Man: Edge of Time, ще пуснат новото изкушение за геймърите на 26 юни. Надянали маската на Спайди, играчите ще водят битки от негово име в реално време по интересна система на управление.

Основният злодей в играта е от тези, които едва ли ще се появят на кино – Носорога. Изродът ще сее разруха из Ню Йорк и само Паяка ще има шанс да го победи.

Ако пък не сте сред големите геймъри и смятате, че сте надраснали анимациите, може би това ще ви развълнува – планира се разклонение на Спайдърмен с Венъм като основен герой. Любимият на мнозина злодей може да оглави свой собствен филм.

Идеята съществува още от 2007 година, когато „Спайдърмен 3“ не можа да обърне нужното внимание на извънземния звяр. Според слуховете, Сони преговаря с режисьора на „Хроники“ Джош Транк, с цел да го наеме да направи разклонението. Филмът за тийнейджърите-супергерои разполагаше със скромен бюджет от 12 милиона долара, а вече е заработил над 100 – факт, който специалистът със сигурност е отбелязал с удебелен шрифт в автобиографията си.

Дали Транк ще използва някоя стара чернова за сценарий (например от времето, когато уж Гари Рос щеше да оглави проекта), или ще се пише нова – не е ясно. Не може да се каже и дали филмът ще има нещо общо със старите Спайдърмени (стари, стари, колко пък да са стари – третият излезе само преди 5 години), ще бъде част от вселената на новия („Невероятния“) или ще бъде напълно самостоятелен. Но при всички положения, макар да е почти невъзможно такъв филм да достигне приходите на „Спайдърмен“, потенциалът му е голям.

Всъщност, моментът на възникването на идеята не е случаен. Именно през 2007 мнозина останаха недоволни от бъркотията със сюжета на „Спайдърмен 3“ и твърде редките появи на Венъм. Причината за неразборията беше конфликт между Сони, компанията зад филмите, и Сам Райми, режисьорът. Първоначално, Райми е искал третата част да бъде само за Пясъчния човек. Сони пък са настоявали да се включи Венъм, защото е по-популярен образ и ще им донесе повече парички. В крайна сметка сложиха и двамата, при което получиха миш-маш. Именно затова ще е добре на обичания злодей да се отдаде нужното внимание, та дори и без Спайди около него.

Впрочем, именно тези търкания между Сам Райми и Сони са една от причините да не се продължи със „Спайдърмен 4“ още през 2009. Режисьорът тогава настояваше за много повече творческа свобода в работата си, а компанията се дърпаше. Обтегнатите им отношения влошиха атмосферата около четворката още в зародиша й.

Тоби добре се справя в ролята на сдухан Питър Паркър, но е смел като Спайдърмен, когато ламти за пари.

Другата много важна причина е финансова, разбира се. Звездата на предишните Спайдърмени, Тоби МакГуайър, е искал 50 милиона долара хонорар за да се навие да снима 4 и 5. И то при положение, че те се снимат едновременно, за да се спести време, и го пускат по-рано от работа, за да прекарва време със семейството си. Наскоро се възмутихме, че Уил Смит предявява същите нахални претенции за „Денят на независимостта 2 и 3“, а то се оказа, че той далеч не е първият. Ако прибавим и евентуалните изисквания на Кристин Дънст и Сам Райми за торби с пари, щяхме да получим нови филми с бюджет, измерван в стотици милиони, още преди да има сценарии за тях. Далеч по-евтино е да се рестартира поредицата с по-скромни актьори, което именно и стана.

Но защо толкова скоро, се питат някои? Питахме се и ние, поровихме и разбрахме. Оказва се, че от Sony са закупили правата за правене на филми от Марвел с няколко условия. Едно от тях е да се прави филм на всеки няколко години. В противен случай, правата се връщат при оригиналния им собственик – Marvel и Сони губи една от най-златните си кокошки. Така излиза, че дори да е по-логично да изчака повече време между различните кино версии и да се остави историята да поотлежи малко, компанията си има срокове, които трябва да спазва. Между другото, сделката се е сключила още през 90-те, когато производителят на емблематични комикси е вървял към фалит. А вижте го сега.

Ще го видим и Андрю Гарфийлд как ще се справи с червено-синия костюм

Иначе, рестартирането на поредици с култови герои не е нищо шокиращо при историите, разказани чрез картинки. Гореспоменатите комикси The Ultimate Spider-Man, които излизат и до ден днешен, са именно това. През 2000-та Марвел започнаха наново цяла Ultimate серия комикси с модернизирани версии на всичките им по-култови герои. Точно от тях се направиха многото филми, включително и предстоящият The Avengers. Една от целите на „Абсолютния Спайдърмен“ беше да се доразработят някои по-плитки елементи от оригиналните комикси, като например липсата на родителите на Питър. Както вече разбрахме, филмът ще поеме по същия път.

Щем, не щем – всичко тече и всичко се променя, както е казал мъдрецът. Феновете на Сам Райми и Тоби МакГуайър ще трябва да се примирят с факта, че повече няма да ги видят да плетат паяжини за Спайди. Остава ни само да обърнем поглед към новото и да се надяваме да ни хареса. Ако не друго, поне като някой ви попита „Абе нямаше ли пак Спайдърмени преди няколко години, защо пак се прави същото нещо, тия американци съвсем се побъркаха“, ще знаете какво да му отговорите и към коя статия да го насочите.

The Amazing Spider-Man, филмът излиза на 6 юли, The Amazing Spider-Man, играта излиза на 26 юни, The Ultimate Spider-Man, анимацията излиза на 1 април (но вероятно ще мине доста време докато намерим начин да я видим), а Venom – дай Боже да се реализира, и то скоро.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
6 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Ditka

gotino go kaza gotin e i to mnogo a na parvata snimka e malko grozen 🙂 😀

Nikol

gotino haresfa mi Андрю Гарфийлд toi e na vtorata snimka.

Петя Ивайлова
petia84

звучи малко като „Видове“…

Петър Атанасов

Ми да, на мен добре ми звучи 🙂 Е, ще има и някоя драма за вътрешния му конфликт, ще има някоя мацка, която ще отблъсне… Има потенциал според мен 🙂

Петя Ивайлова
petia84

не мога да си представя как ще изглежда филм с главен герой Венъм – само ще дадат как е пристигнал от Космоса (нали така беше?), превзел е някой гневен човек и убива наред??