Супергероят-простак

Ревю на филма „Дедпул“, по кината от 12 февруари.

„Дедпул“ излиза днес по кината с обещанието за един различен супергерой за възрастни, който да промени правилата на жанра и да разбие на пух и прах твърденията, че хората са започнали да се уморяват от комиксови адаптации на Марвел. В Deadpool става дума за бившия военен Уейд Уилсън, който е подложен на нелегален експеримент и се превръща в най-нетипичния супергерой, познат досега. С новопридобитите си ускорени способности за самолечение и най-мръсната уста в комиксовата вселена, Дедпул решава да отмъсти на човека, унищожил живота му. В главните роли са Раян Рейнолдс, Морена Бакарин, Ед Скрийн, Ти Джей Милър, Йорик ван Вагенинген, Джина Карано и Бриана Хилдебранд. Сценаристи са Рет Рийс и Пол Уърник, а режисьор – Тим Милър.

От една страна, „Дедпул“ си изпълнява обещанието и наистина внася свежест в жанра. Персонажът е тотално луд, той е супергерой без да е чисто добър или чисто лош, а в историята му има емоционален заряд, дори и той да го принизява с постоянните си шеги. Различна е и основата на неговата любов с Морена Бакарин, различна е и самата Морена Бакарин като гаджето на супергероя. „Дедпул“ осмива себе си, жанра, шоубизнеса, живота – всичко, което му е актуално в момента, и зарежда с добро настроение.

От друга страна, в същността си историята на персонажа следва мотамо формулата на супергеройските филми, същото важи за неговата възлюбена и за злодея. Това, че говорят простотии, не променя правилата ни най-малко, просто леко ги огъва. Разликите с жанра са само и единствено в детайлите, но пък са достатъчно много, за да се усеща филма като свеж и нестандартен и да си струва гледането на кино.

Не всеки бъзик в „Дедпул“ работи. Някои от шегите са откровено пуберски, докато интелигентен хумор почти не се среща. Но пък героят ги ръси на практика постоянно, така че има достатъчно количество майтапи, които да ви допаднат. Със сигурност са много повече от тези на по-високопрофилните Марвелови филми. Маркетинг-кампанията малко преекспонира „чупенето на четвъртата стена“ (Дедпул от време на време си говори с публиката и сякаш осъзнава, че е несериозен персонаж във филм), но и то допринася към усещането за разнообразие.

 TM and © 2015 Twentieth Century Fox Film Corporation.  All Rights Reserved.  Not for sale or duplication.

Бюджетът може да не е много щедър, но това по никакъв начин не пречи на визията или на историята. Дори е по-хубаво, че сюжетът е личен, а не за спасяване на света или разрушаване на мегаполис. Според изказване на сценариста, в последния момент се е наложило да орежат няколко екшън сцени, за да намалят инвестицията със 7 милиона, но редакциите, според мен, значително са подобрили филма и не са му отнели нищо съществено (даже водят до една от най-добрите шеги). Пак има хубави битки, експлозии и разрушения – качеството им е на познатото високо ниво, просто количеството им е по-малко, което дава повече време за развитие на героите и сюжета – нещо от което всички комиксови филми имат нужда.

Филмът включва персонажи от „Х-мен“, които също са интересни и забавни, но си остава историята на Дедпул. Колоса (огромен метален човек, появи се в „Х-мен: Дните на миналото бъдеще“) и Негасоник Тийнейдж Уорхед (апатична тийнейджърка с абсурдно име, която не знам дали се е появявала на екран досега) са не само намек, че Дедпул е в същата вселена и винаги има възможност за пресичане на пътищата, но и забавни сами по себе си странични персонажи, обогатяващи филма (без да са задължително интересни). Колкото до Дедпул от „Х-мен началото: Върколак“, също изигран от Раян Рейнолдс, той е на практика забравен и се приема за несъществуващ, така че, ако някой от вас си спомня за него, да престане.

Като цяло, Deadpool не се стреми да революционизира жанра, въпреки че така приказва, просто го освежава малко. Сигурен съм обаче, че и зрителите, харесващи супергерои, търсят точно това, следователно не би трябвало да има разочаровани. Доколкото разбирам, феновете на комиксите с Дедпул също ще останат доволни, защото адаптацията е сравнително вярна с оригинална (само дето гаджето му засега няма суперсили, а и на самия Дедпул арсеналът е понамален). Едва ли „Дедпул“ ще се запомни като най-добрия филм за годината, но определено е едно от най-силните предложения със супергерои в смешни латексови костюми въобще. Не е добра идея да водите децата си на него, но пуберът-простак, криещ се във вас, със сигурност ще се изкефи.

бележникМоята оценка:
История – 5+
Герои – 5.50
Режисура, ефекти и актьорска игра – 5.50
Eлементи на изненада – 5+
Теми за размисъл – 4
Емоционален заряд – 5+
Фантастични елементи – 4.50
Саундтрак – 5.50
Старание на екипа – 6-
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 6-

Общ успех: Мн. добър (5.23)

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
3 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

рин

Комиксите се създават от възсрастни, не от деца 😉 същото важи и за книгите 🙂 а и за филмите 🙂 че и за музиката 🙂 и тн. Има си неща правени за деца, има си неща правени за тинейджъри има си и такива за възрастни 🙂 Най лесно се правят простотиите за деца, за тинейджъри също е лесно, но там хората се бунтуват, та по бунтарски трябва да са нещата за тях, за възсрастните е много трудно да се правят стойностни неща, трябва да си гений, за да уцелиш как голямата възрастова група се е оформила като хора и какъв опит има в живота и ти какво аджаба трябва да измислиш, че да провокираш нещо ново, хубаво и тн в тях. 🙂

Бойчев

Аз като фен на всички супер геройски филми, анимации и тн. силно се изкефих на филма доказва и то силно, че супер героите не са само за деца… твърдение което е много силно в нашата родина за разлика зад океана.
Повечето шеги мога да ги нарека детски или както по горе казано пуберски, но това е стила на Детпул и в това няма нищо лошо, ако си фен на героя осъзнаваш това, ако не си го опознаваш…
Това спомага за по-натътачни срещи, понеже този герой се криеше от обществеността, аз не чета комикси а разчитам на другите разпространители, основния начин по, който опознах и харесах героя е едноименната компютърна игра от която и моята приятелка се влюби и това и стана любимия герой(тотално изрита капитан Америка)
Като за финал, не знам дали това ще е филма на годината в категория супер герой или като цяло, но определено ще е запомнен и дано втората част не развали името му…
Аааа и да добавя, че който е останал и след финалните надписи с надежда да види, тейзър ще види нещо, което може би е очаквал а боже би не…(аз очаквах точно това)

Нед Недев

Напълно съм съгласен. Може да не стане най-добрия филм за годината, но е много вероятно да остане най-добрия супергеройски филм за годината.