gan bao pic wall

Запознанство с китайския фолклор

Ревю на „Издирени и записани чудновати истории“ от Ган Бао и ИК „Изток-Запад“.

Забелязали ли сте, че понякога извънземните в американските филми имат повече общи черти с нас, отколкото китайците и японците? Всъщност, познавате ли наистина азиатския бит и култура? Ние делим една планета с тях, но всъщност не може да се каже, че сме много близки.

Изображение с име: gan_bao_coverЕ, ако прочетете „Издирени и записани чудновати истории“ ще видите, че поне по фолклор не сме и кой знае колко далечни. Основните мотиви в народното творчество са еднакви навсякъде – вечна любов, трудолюбие, готовносто да помогнеш, скромност и т.н. Ако се абстрахираме от имената, мерните единици и останалите подробности, ще видим, че басните и народните предания проповядват едни и същи добродетели. Много от „записаните чудновати истории“ с фантастични елементи действат на същия принцип като нашите такива – нещо свръхестествено или божествено в историята служи за метафора, която да предаде поука на читателя.

Интересно е да се мисли и върху разликите. Така например, в немалко от историите героите се самоубиват, което им носи голяма чест. В нашата култура самоубийството е най-големият грях, но там се счита за висша проява на достойнство. Любопитно е и колко често в техния фолклор се говори с духове на мъртъвци и колко по-свързан е светът на мъртвите с този на живите. Забелязват се и разликите в ежедневието на европейци и азиатци – порядки, начин на общуване и т.н.

Не са малко и тези без особен смисъл – просто легенди, направили впечатление на автора (или по-точно на съставителя на сборника), например за произхода на някоя сграда, стена или природен феномен. Например за стената, която постоянно се рушила, докато един ден от реката не излязля костенурка и не умряла. Владетелят построил стената по дирите й и тя останала здрава до ден днешен (или поне до ІV век, когато книгата е написана). История, която мнозина от тамошните, включително и авторът, смятат за истина, а всъщност носи полза предимно на туризма.

За съжаление обаче, „Издирени и записани чудновати истории“ не е обикновено четиво. Книгата е много точно описана в анотацията – сборник на истории, предавани от уста на уста, събрани „като откъснати листове с недовършени редове“. Средната дължина на една история е около 1 страница (има такива по 3, има и такива по 5 реда), което не прави целия сборник особено лек за четене. Още повече, че различните предания звучат кажи-речи по един и същи начин и едва ли човек без интерес към китайския фолклор ще прочете всичките.

Изображение с име: emperor chinaИстината е, че тази книга си има точно определена целева група, чието търсене „Изток-Запад“ са задоволили, и не може да мине за художествена литература (както аз погрешно си помислих в началото). Тя е задължителна за всички, които се интересуват от Китай, от етнология, социология и тем подобни, но не е нещо, което обикновеният читател ще издържи. Но изучаващите гореспоменатите науки със сигурност ще я намерят полезна и ще проявят заслужено любопитство.

Остава въпросът, какво прави това ревю в сайт за фантастика? „Издирени и записани чудновати истории“ присъства тук не само защото във всеки фолклор, включително и китайския, има фантастични елементи (макар думата да не е съществувала тогава). Тя заслужава публикация, защото, също като произведенията от любимия ни жанр, ни представя един нов и различен свят, населен със странни герои и същества. Кара ни да си задаваме въпроси и да развиваме въображението си.

Творците в жанра непрекъснато умуват по въпроса какви биха били извънземните. Накрая проектират много от своите съзнателни и подсъзнателни разбирания и нагласи върху тях, а не се сещат, че от другата страна на нашата си планета хората разсъждават по съвсем различен начин. Ние имаме „извънземна“ раса на практика под носа си. Хубаво ще е от време на време да насочваме любопитството си към нея – тя е също толкова непозната и интересна, а и сме сигурни, че съществува наистина.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата