shamrokon-2014-bg-suggest

Eurocon 2014 (step 2)

Скъпи читатели,

Наближава едно от най-интересните събития за годината в света на фантастиката – Еврокон 2014Еврокон е фестивал на научната фантастика и фентъзито, който всяка година се провежда в различен европейски град. Тази година той ще се проведе в периода 22-24 август, в Дъблин, Ирландия. Подобно на Comic Con в САЩ, по време на фестивала се организират различни панели и дискусии за творби и творци в любимия ни жанр.

Еврокон обаче има и една традиция, която го отличава – награждаването на най-допринеслите към развитието на фантастиката. Всяка държава избира своите номинации в 13 различни категории, а всяка от номинациите се състезава с конкурентите си от останалите европейски държави.

Тази година на SciFi.bg се падна честта да организира избирането на българските представители. Вече сме на втория етап от гласуването. От вас се изисква да изберете най-заслужилите от предложенията във всяка категория.

ВАЖНО: Помислете добре, преди да изпратите гласа си, защото можете да гласувате само веднъж.

ОЩЕ ПО–ВАЖНО: Попълнете информацията за себе си най-долу, тъй като тук изискванията за зачитане на гласа ви са много по-строги. Не забравяйте и да потвърдите вашия глас по e-мейл.

Този етап ще продължи до 24 юни. Предварителни резултати ще бъдат обявени на 28 юни, след което ще има период за възражения, а окончателните резултати ще излязат на 4 юли.

За въпроси и отговори, вижте FAQ по-долу в тази страница или ни пишете чрез формата най-долу.

За кратки визитки на предложените за номинация творци, вижте тази статия.

 

[eurocon2014 password=ruskissamosvalsasshofiorpedal]

ВНИМАНИЕ! Последните две полета служат за доказателство, че сте активен фен на жанра, който прави информиран избор за номинациите. Можете да посочите ваш личен блог, сайт или потребителски профил в такива, профил във форум или сайт (с поне някаква допирна тема до фантастиката). Важно е линкът да може да се разглежда без регистрация и от него да си личи, че профилът/сайтът е създаден поне преди 3 месеца (за да е сигурно, че не са измайсторени специално за опорочаване на гласуването).

Трябва ни само един профил и линк към него. Ако разполагате с няколко варианта, предпочитанията ни са в следния ред:

1. Ваш личен блог или сайт (Примери: http://kal.zavinagi.org; http://gatchev.info )

2. Регистрация във форум, сайт или специализирана социална мрежа, които са свързани с фантастика/четене/изкуства.

Примери:

//scifi.bg/forums/users/Kal/topics/ (вижда се, че е регистриран преди повече от 3 месеца)

http://choveshkata.net/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=1553

http://www.citadelata.com/forum/index.php?&act=Members&photoonly=&name=&name_box=all&max_results=10&filter=ALL&sort_order=asc&sort_key=name&st=600 (доказва, че потребителят с профил Dodolion е регистриран преди повече от 3 месеца и решава проблема с неработещите потребителски страници на Цитаделата).

https://www.goodreads.com/author/show/5124555

http://trubadurs.com/author/gost/ (потребител с профил gost)

и т.н.

3. (В краен случай) участие във фантастични групи, общности и дискусии във Фейсбук, LinkedIn или друга социална мрежа – стига да ни предоставите съответен линк, в който ясно се вижда, че обсъждате нещо, свързано с фантастиката.

Ако не сте сигурни дали даден ваш профил се зачита, не се притеснявайте – попълнете този, който смятате за най-подходящ, и/или ни пратете запитване през формата за въпроси най-долу. Ние ще се свържем с вас, ако има проблем.

 

FAQ – Често задавани въпроси

Кои са тези хора и защо да гласувам за тях?

Българските творци, предложени за номинация за Еврокон 2014 са представени накратко тук. Целта на определянето на тези номинации е да изберем най-достойните да представят България на Еврокон 2014 и да им помогнем да намерят нови свои почитатели сред европейските фенове на жанра.

 

Защо не виждам номинация Х сред опциите?

Най-вероятно защото никой не я е предложил или сме я отхвърлили. Списък на отхвърлените предложения:

1. (писател) Агоп Мелконян (не е сред живите)

3. (художник) Екипът на списание „Дъга“ (номинацията в тази категория е за индивидуална личност, не за екип)

4. (популяризатор) Александър Драганов лично ни помоли да изключим името му от списъка, за да остане само „Екипът на Цитаделата“

5. (списание) „Тера фантастика“ (вече е била награждавано за фензин), списание „Осем“ (не е фантастично)

13. (Гранд-майстор) Айзък Азимов (не е жив и не е българин), Петър Бобев (не е жив)

Ако сте изпратили предложение, но не го виждате нито сред одобрените, нито сред отхвърлените, свържете се с нас чрез формата най-долу. Ако сте пропуснали да номинирате някого, а се сещате сега за него – съжаляваме, етапът с номинациите приключи.

 

Мога ли да гласувам само в една/няколко категории, или трябва да гласувам във всичките?

Под всяка категория са изброени предложените за номинация, като можете да избирате и по повече от една опция. Ако в дадена категория не искате да гласувате за никого, просто я пропуснете.

Имайте предвид, че системата позволява да се гласува само веднъж – не можете да гласувате по два пъти, а промяната на гласа е нежелателна и изисква връзка с нас чрез формата по-долу.

 

Как ще се обработват гласовете?

Гласуването продължава до 24 юни. В периода след 23-ти ще обработваме гласовете – ще проверяваме линковете на гласувалите, ще следим за опорочаване на вота, дублиране на гласове и т.н. До 28-ти ще пуснем неофициален списък на резултатите и гласувалите, както и на незачетените гласове. До 3-ти юли пък (етапът за възражения) ще имате време да оспорите незачитането на вашия глас или нещо друго, което сте забелязали като проблем. На 4 юли ще обявим крайните и окончателни резултати, както и 13-те български номинации за Еврокон.

 

Защо изисквате толкова много информация за гласуващия? Какво ще стане, ако не искам да я дам?

Подборът на българските номинации в Еврокон почти винаги досега е бил опорочаван или обвиняван в опорочаване. За да сме сигурни, че гласовете са честни, искаме всеки да гласува поименно, както и да докаже, че е активен почитател на фантастиката. Съзнаваме, че с изискването за профил ограничаваме възможността хора, които четат много, но не пишат никъде, да гласуват – но същевременно се предпазваме от ордите приятели и роднини на номинираните, които търсят начин да изопачат резултата.

Накрая ще публикуваме списък с всички гласове поименно – с двете имена и онлайн профила на всеки от гласувалите. Имейлите няма да бъдат оповестявани, те са само ако имаме нужда от връзка с вас при проблем с вота.

За съжаление, ако гласувате, без да се представите с името си и ваш онлайн профил, както и ако представите лъжлива информация, ще анулираме гласа ви. Ако в този момент нямате онлайн профил или профилът ви е по-„млад“ от 3 месеца – не унивайте. Създайте си профил някъде, демонстрирайте активност и участвайте пак догодина.

Имайте предвид и че ние отделяме много време и усилия за организацията на тези номинации, напълно доброволно. Ще ни затрудните, ако мобилизирате роднини и приятели да гласуват за вас или участвате с „фантоми“. Ефектът няма да е положителен нито за вас, нито за нас. Запазваме си правото след внимателен анализ на ситуацията (например: при явно непропорционално накланяне на везните в една или друга посока и голямо участие на никому непознати гласуващи) да анулираме гласове. Петте дни за възражения са именно за това.

Смисълът толкова да настояваме за автентични гласове е да не отказваме активните участници на нашата (и без това малка) фантастична сцена да участват в такива събития.

 

Разкажете ми повече за Еврокон!

Еврокон се организира от Европейското общество за научна фантастика (European Science Fiction Society – ESFS) и се провежда от 1972 година насам.

Това е ежегодна среща на феновете на жанра, на която обикновено присъстват писатели и творци, с които посетителите да могат да общуват и да се запознават. Подобна е на Comic Con в САЩ, но е с по-скромен мащаб и доста по-некомерсиална насоченост.

Целта на Еврокон е да популяризира фантастиката в Европа, както и да стимулира творците в жанра да продължат да се развиват, независимо от коя държава са. Затова и събитието се провежда на различно място всяка година – миналата година беше в Киев, догодина ще бъде в Санкт Петербург, а през 2004 година е било дори в Пловдив. За същата цел служи и ежегодното номиниране и награждаване на творци от всички държави на континента.

 

Каква е историята на България в Еврокон?

България участва на Еврокон повече от 40 години, като дори сме печелили и награди – Любен Дилов (1976), Любомир Николов (1988) и Весела Люцканова (1989) за „най-добър писател“, Галактика (1983), Квазар (2003) и ИнфоДАР (2008) за най-добро издателство, Румен Урумов (1988), Пламен Аврамов (1989) и Димитър Янков (1994) за най-добър художник, Емануел Икономов (2000), Юрий Илков (2002), Иван Крумов (2003) и Атанас Славов (2004) за най-добър популяризатор и др.

Тази година подборът се извършва от SciFi.bg с цел достигане до повече фенове и опит за постигане на по-голяма обективност в резултатите. Нашата цел е да помогнем за популяризирането на Еврокон, да поставим основи за по-близко сътрудничество във фантастиката между България и Европа, както и да създадем своего рода награди, обхващащи творци от цялата страна, без гласовете да се ограничават до членовете на само една общност, издателство, фен-група и т.н.

 

Защо не съм чувал за Еврокон досега?

Защото в Европа фантастиката и културата за правене на конвенции са по-малко развити, отколкото в САЩ, а и възможностите за комерсиализация (и съответно реклама) са далеч по-скромни. Така единствено най-запалените фенове всъщност стигат до информацията, че подобни неща все пак се правят. Нашата цел е Еврокон да придобие повече популярност в България и евентуално в близкото бъдеще нашата страна отново да бъде домакин, а също и да използваме Еврокон за промотиране на родните творци в чужбина.

 

Хубаво, пращаме български номинации, но кой избира победителя измежду всички държави на самия Еврокон?

Гласуването за награда във всяка категория се извършва от комисия, съставена от членовете на борда на ESFS, които гласуват предимно въз основа на презентациите на номинираните. Наградите се обявяват на Еврокон. Нямаме 100% гаранция, че гласуването е честно и непредубедено, но списъкът на досегашните победители, сред които има немалко българи и представители на други малки държави, говори за висока степен на обективност от страна на комисията.

Така или иначе, за нас в момента е по-важно не толкова спечелването на награди от Еврокон, колкото организирането на честни номинации за България и популяризиране на идеята. Спечелването на номинация е голяма чест, тъй като означава първо място на местно ниво. Дори да не вземете награда от Еврокон, номинацията от България е сериозно признание за вашите постижения.

 

Как мога да отида на Еврокон?

Тази година Еврокон се провежда в Дъблин, Ирландия, в периода 22-24 август под името Shamrokon 2014. Можете да научите повече и да се свържете с организаторите за информация и съдействие през техния сайт ( http://www.shamrokon.ie ) или фейсбук страница ( https://www.facebook.com/Shamrokon ).

 

Каква е разликата между списание и фензин? Електронните списания и фензини не се ли смесват с категорията за сайт?

Много трудно е да се направи ясно разграничение. Болшинството от досегашните победители в една от двете категории могат спокойно да се отнесат към всяка от двете, а голяма част – дори и към категорията за сайт. За целите на нашите номинации ще направим така: Ако две или три от категориите списание, фензин, сайт се спечелят от едно и също предложение, това предложение ще отиде като номинация в само една от категориите, а БГ номинация в другата категория ще бъде второто по гласове предложение.

Блоговете също могат да спадат към всяка от трите категории в зависимост от съдържанието си.

 

Не е ли малко нечестно да допускате номиниране на SciFi.bg, при положение че сте организатори?

Всеки, интересуващ се от фантастика в България, има равен достъп до формата за гласуване и всеки може да гласува за този, за когото пожелае. Другите претенденти за номинация в тези категории са свободни да агитират членовете на техните общности да вземат участие в тяхна полза. Нашата цел е да осигурим честно и обективно гласуване.

Имайте предвид, че досегашните организатори също са допускали техни продукти да участват и да печелят номинации. Това е напълно нормално. Нередно би било по-скоро обратното – да не се допускат продукти и творци, свързани с организаторите, само защото са такива.

 

Ако отговорът на вашия въпрос липсва или бихте искали да се свържете с нас по друга причина, направете го през тази форма:

[ninja_forms_display_form id=6]