Скъпи приятели,

Миналата година имахме честта да организираме изборите за български номинации за Еврокон 2014. Родните представители на престижния конкурс бяха избрани сравнително безаварийно, а един от тях, най-добрият БГ детски фантаст за 2013 г. Никола Райков, ги презентира на европейската публика и Евроконското жури в Дъблин, Ирландия. По време на етапа на номинации получихме близо 100 (сто!) кандидатури. Тази невероятна активност, първо, ни показа колко жива е българската фантастика; и второ, вдъхнови ни да организираме за първи път нещо по-голямо – Национални фантастични награди (НФН) – които ще отличават и насърчават родните ни творци на фантастика във всякакви жанрове и области, не само тези, определени в условията на Еврокон.

Носителите на НФН ще се изберат в периода 2 февруари – 7 март в 3 етапа, а за всяка категория ще се награждават първите трима по брой получени гласове! Правилата и организацията на НФН са резултат от тримесечна подготовка, в която участваха 33-ма представители на 17 фантастични общности в България. Това е проект, по който екипите на различните сайтове, фендъми и организации в страната наистина обединяват усилията си.

Същевременно, чрез НФН ще изберем и номинациите, които да изпратим на Еврокон и да представим в Европа. Тази година Еврокон ще се проведе между 23 и 26 април в Санкт Петербург, а специални гости на събитието ще бъдат писателите Джо Абъркромби и Майкъл Стакпол. Целта на поредното ни участие е да поощрим творците и ревностните почитатели на жанра, както и да представим най-доброто от България за 2014 г. на европейската публика!

Гласуването ще протече по следния план*:

* Внимание! Поради големия интерес към НФН решихме да удължим сроковете! Първи етап ще продължи до 15 февруари. Продължавайте да предлагате фантастични творци и творби, които заслужават да спечелят награда или просто да бъдат популяризирани!

І етап: Набиране на предложения за номинации – 02.02. – 15.02.
Проверка за валидност и изготвяне на подробна информация за потвърдените номинации: 16.02. – 19.02.
ІІ етап: Гласуване за най-добрата номинация – 20.02. – 28.02.
Проверка и потвърждаване на получените гласове: 01.03. – 04.03.
ІІІ етап: Балотажи в случай на равенства – 05.03. – 11.03.
Обявяване на носителите на Национална фантастична награда и изпращане на номинациите за Еврокон: 15.03.

 

cropped-piter_title2

І етап

От днес, 2 февруари, до 15 февруари ще тече първият етап от гласуването за НФН и Еврокон – набирането на номинации. В него всеки може да участва колкото пъти желае, без нужда от валидация на гласа, потвърждаване по мейл или доказване на активност в сферата на фантастиката (тези изисквания, както миналата година, ще са необходими за участие в следващите етапи).

Целта тук е да съберем предложения за номинации към всяка категория, които после да гласуваме. Заредете се с търпение, защото категориите са 24. Тук не е важно колко пъти ще бъде предложена една номинация – затова, ако тя вече е добавена, молим, не я повтаряйте. Колко хора я подкрепят ще бъде важно за втория етап. Можете да добавяте колкото искате номинации и да допълвате колкото искате пъти. Не сте длъжни да предлагате нещо във всички категории – само там, където имате предложения. Можете да предложите по някого в половината категории сега, да ги изпратите, и след това, като отново имате време, да предложите по някого и в другите категории. Съобразявайте се с поясненията под всяка категория. Списъкът ще се обновява веднъж дневно.

ВНИМАНИЕ! За да улесните работата ни, моля не предлагайте номинации, които вече са отбелязани в списъците под всяка категория.

Последно обновяване на предложенията: 18 февруари, 11:22. Всички номинации са уточнени. Тръпнем в очакване на финалния списък. 😉

Приемането на номинации приключи. Очаквайте втори етап!

 

FAQ / Често задавани въпроси

Защо точно вие организирате Национални фантастични награди и не е ли малко претенциозно това име?

Всичко започна миналата година, когато подехме инициативата за изпращане на български номинации на Еврокон 2014 в момент, в който конкурсът нямаше особено добра репутация. Калин Ненов от Човешката библиотека ни оказа огромна и неоценима помощ тогава, като заедно с него въведохме нови и стриктни правила, гарантиращи честен вот. Естествено, не се разминахме без търкания и оплаквания, но в крайна сметка се получиха честни резултати и номинации, благодарение на гласовете на истинските фенове (неизкривени от приятелите на този или онзи номиниран, които иначе грам не се интересуват от фантастика).

Благодарение на този успех, получихме доверието на общностите да организираме номинациите и тази година. Нещо повече, с партньорите ни от Човешката библиотека решихме да поканим всички по-дейни общности, сайтове, групи, фендъми, обединения и т.н. с фантастична насоченост в България да ни помагат и да организират номинациите заедно с нас.

Широкото участие на различни нашенски фантастични общности ни вдъхнови да организираме Национални фантастични награди. Въпреки че гласуването се провежда на SciFi.bg, то не е само наше, а на всички партньори в този амбициозен проект. Всеки, който отговаря на условията за определената категория, може да бъде номиниран и може да спечели националната награда, а номинациите за Еврокон 2015 ще се определят от тези победители, които биха искали да участват там. В случай че даден победител не иска да участва в Еврокон – или няма право, тъй като е печелил Еврокон през предни години, – като номинация ще бъде изпратен вторият, третият и т.н. с най-много гласове в съответната категория.

 

Защо не виждам номинация Х в списъка на предложените, след като я изпратих още вчера?

Най-вероятно защото все още не сме я одобрили/отхвърлили. Стараем се да обновяваме списъка с получените предложения за номинации ежедневно, но е възможно да имаме забавяния. Дадено предложение може да не бъде одобрено, ако не отговаря на условията, посочени в обясненията под всяка категория, или ако не съдържа в себе си фантастичен елемент.

Ако сте изпратили предложение, но не го виждате нито сред одобрените, нито в отговора на горния въпрос с причина за неговото отхвърляне, а същевременно списъкът е бил обновяван поне веднъж, след като сте го предложили (датата и часът на последното обновяване са преди формата за гласуване), свържете се с нас чрез формата най-долу.

Трите дни между първия и втория етап са именно с цел проверяване и допълване на подадени, но неприети по технически или други причини номинации от първи етап.

 

Мога ли да предложа номинации в само една категория, или трябва да попълня всичките?

Можете да предложите колкото искате номинации в колкото искате категории. Можете да предлагате по няколко пъти (ако например вече сте изпратили своя вот, но впоследствие сте се сетили за още някоя номинация). Имайте обаче предвид, че във втория етап ще можете да гласувате САМО веднъж, тоест няма да можете да се поправяте.

 

Каква е разликата между списание и фензин? Електронните списания и фензини не се ли смесват с категорията за сайт?

Много трудно е да се направи ясно разграничение. Болшинството от досегашните победители в една от двете категории могат спокойно да се отнесат към всяка от двете, а голяма част – дори и към категорията за сайт. Блоговете също могат да спадат към всяка от трите категории в зависимост от съдържанието си.

Тъй като миналата година имахме затруднения с разпределянето на наградите в тези категории, тази година ще направим така: всяка общност, която е номинирана едновременно в две или три от тези категории, сама ще реши в коя от тях да участва. Така например SciFi.bg, Цитаделата, Сборище на трубадури и т.н. сами ще решат дали да се борят за награда като списание, сайт или фензин. Няма да се допуска участие в повече от една от тези три категории.

 

Не е ли малко нечестно да допускате номиниране на SciFi.bg, при положение че сте организатори?

Организаторите на НФН включват представители на почти всички активни фантастични общности в България: освен нас от SciFi.bg тук са Човешката библиотека, Фентъзи ЛАРП център, Сборище на трубадури, Shadowdance, клуб „Светлини сред сенките“, клуб „Терра Фантазия“, клуб „Иван Ефремов“, клуб „Братя Стругацки“, Клуб по фентъзи и фантастика към ФМИ, клуб „Уибробия“, Дружество на българските фантасти „Тера фантазия“, knigi-igri.bg, списание „Дракус“, организаторите на Зимните Таласъмии и фестивала „Златен Кан“, ЛАРП общностите… Ако приемем, че не е честно да номинираме организаторите… ще остане ли някой за номиниране? 🙂

Всеки интересуващ се от фантастика в България има равен достъп до формата за гласуване и всеки може да подкрепи този, когото пожелае. Всеки претендент за Национална фантастична награда е свободен да агитира своите почитатели за гласуване. Наша задача като организатори е да следим дали процесът тече честно – както ще видите по-долу.

 

Как можете да гарантирате, че подборът на номинациите е напълно честен и обективен?

Наясно сме, че много хора ще търсят начин да опорочат резултатите, както и че организаторите традиционно отнасят редица обвинения и… недоброжелателни послания към близки роднини. За съжаление, няма как да подсигурим 100% гаранция за честен вот (или пък да убедим загубилите, че сме я подсигурили), освен ако към всички изисквания за втория етап не въведем и детектор на лъжата.

Това, което сме направили, за да ограничим опитите за опорочаване на резултатите във втори и трети етап, е следното:

  • Изискване на име, имейл, ник/псевдоним във фантастичен форум/блог/сайт и линк към съответния АКТИВЕН профил, за да подсигурим, че гласуващият наистина се интересува активно от фантастика, а не е нечий приятел, който е помолен да гласува, без да знае за какво става дума (или пък бот/фантом/фалшив профил).
  • Резултатите от гласуването ще бъдат обявени СЛЕД неговото приключване и ще бъдат ЯВНИ – ще се публикува поименен списък с резултатите и всеки ще може да провери своите и чуждите гласове.
  • Изискване на потвърждение за подаването на гласа по предоставения имейл.
  • Недопускане на повече от 1 участие в гласуването за всяко име, имейл, ник/псевдоним.
  • Подсигуряване на сайта срещу хакерски атаки.

Всички тези ограничения ще важат само за втория и третия етап от гласуването, в което ще се подбират номинациите, предложени на първия етап. Драконовските мерки няма да бъдат прилагани за първия етап, защото неговата цел е единствено да се попълни списъкът с предложения и броят подавания на една и съща номинация няма значение.

 

Само живи фантасти ли може да се номинират?

Не. За нашите Национални фантастични награди приемаме и починали.

Регламентът на Еврокон изисква номинираните да са живи хора, затова когато изпращаме евроконските номинации, ще извадим от нашата класация починалите.

 

Защо одобрявате номинации, които вече са печелили награда миналата година? Според мен те не бива да се приемат въобще.

Защото това е първото издание на Националните фантастични награди. (Отличията, които давахме през 2014 г., бяха импровизирана инициатива на SciFi.bg и Човешката библиотека.)

От догодина най-вероятно ще въведем ограничение в категориите за цялостен принос да не се награждават номинации, вече печелили НФН в съответната категория. (Но отново ще се допускат за участие, ако не са печелили Еврокон – заради номинациите за Еврокон.)

 

Защо няма категория „Най-добър писател за 2014 г.“?

Защото се покрива с категория „Най-добра книга за последната година“.

 

Какво означава „номинацията е оттеглена (припокрива се с категория X)“?

Едно от правилата ни за НФН е да не даваме няколко награди за един и същи принос. Допускаме една номинация да се съзтезава в няколко различни категории само ако:

а) категориите са за различни периоди от време (миналата година / цялостен принос)

или

б) приносът, за който е номинирана, е за различен тип дейност (напр. писател / преводач / художник / популяризатор).

Когато приносът е за една и съща дейност в един и същи период (напр. най-добра книга (или книга-игра) = най-добър дебют; случаите, в които някой е номиниран за най-добър детски фантаст за миналата година заради книга или илюстрации, които пък са номинирани в „Най-добра книга“ или „Най-добър художник за миналата година“ – само заради тях, без други приноси), каним номинираните да си изберат една от припокриващите се категории. Ако не ни отговорят преди етапа на гласуване, ние ги разпределяме по наше усмотрение.

(Изборът на всички номинирани в категории „Списание“, „Фензин“ и „Сайт“ в коя една от трите категории да се състезават е частен случай на това правило.)

 

Разкажете ми повече за Еврокон!

Еврокон се организира от Европейското общество за научна фантастика (European Science Fiction Society – ESFS) и се провежда от 1972 година насам.

Това е ежегодна среща на феновете на жанра, на която обикновено присъстват писатели и творци, с които посетителите да могат да общуват и да се запознават. Подобна е на Comic Con в САЩ, но е с по-скромен мащаб и доста по-некомерсиална насоченост.

Същевременно, на Еврокон се раздават и ежегодни награди в различни категории. Всяка държава може да изпрати своя номинация и да се бори за приза на Евроконското жури. Журито е съставено от по двама представители на държава, като техните гласове определят победителя сред номинираните. Нещо като Евровизия, но без гласове на публиката. Нямаме 100% гаранция, че гласуването на журито е честно и непредубедено, но списъкът на досегашните победители, сред които има немалко българи и представители на други малки държави, говори за сравнително висока степен на обективност.

Така или иначе, за нас в момента е по-важно не толкова спечелването на награди от Еврокон, колкото организирането на честни номинации за България и популяризиране на идеята. Спечелването на номинация е голяма чест, тъй като означава първо място на местно ниво. Дори да не вземете награда от Еврокон, Националната награда е сериозно признание за вашите постижения.

Целта на Еврокон е да популяризира фантастиката в Европа, както и да стимулира творците в жанра да продължат да се развиват, независимо от коя държава са. Затова и събитието се провежда на различно място всяка година – миналата година беше в Дъблин, догодина ще бъде в Барселона, а през 2004 година е било дори в Пловдив. За същата цел служи и ежегодното номиниране и награждаване на творци от всички държави на континента.

 

Каква е историята на България в Еврокон?

България участва на Еврокон повече от 40 години. Тук можете да видите наградените български номинации до този момент.

Различни общности са организирали избирането на номинациите към Еврокон досега, включително списание Shadowdance, Човешката библиотека и др. Събитието е много полезно за постигане на по-близко сътрудничество между различните общности, фенове и творци в България, както и за популяризация на жанра и творците в него.

 

Как мога да отида на Еврокон?

Тази година Еврокон се провежда в Санкт Петербург, Русия, в периода 23-26 април. Можете да научите повече и да се свържете с организаторите за информация и съдействие през техния сайт (http://eurocon2015.org/en/) или фейсбук страница (https://www.facebook.com/groups/eurocon/). Ако ви се ходи, имайте предвид, че за гражданите на ЕС се изисква виза, която отнема време и пари. Подробности тук.

Не виждате въпроса си тук? Имате друго питане? Свържете се с нас:
No Fields Found.