locations

Япония построи оръдие против астероиди

В недалечно бъдеще човечеството може да има ефективна мярка против Армагедон !

От Японската агенция за въздухоплавателни изследвания (JAXA), наскоро обявиха, че разполагат с оръдие, което може да пробие дупка в астероид. Устройството е тествано успешно и ще бъде изведено в космоса догодина. Това е една добра новина за човечеството и в частност за нас, феновете на научно фантастичния жанр. В този случай тя е повече научна, отколкото фантастична, но важното в случая е, че вече ще може да гърмим по космически скали с размерите на планини. Някой да звънне на Брус Уилис, моля!

Лошата новина е, че оръдието не е проектирано да разрушава астероиди, насочени към Земята и следователно едва ли ще бъде достатъчно, за да ни спаси от смъртоносен сблъсък. Неговата насоченост е чисто научна. Догодина устройството ще бъде монтирано на сондата „Хаубуса 2“, която ще бъде изстреляна с цел близка „среща“ с астероида 1993JU3, който в момента е някъде между Земята и Марс. Веднъж пристигнала, сондата ще се отдели, а оръдието ще изстреля снаряд който, грубо казано, ще изкопае кратер, достатъчно голям за събиране на проби от по-дълбоките пластове.

http://www.youtube.com/watch?v=05BCvyDwtcY

Ако всичко върви по план и сондата бъде изстреляна догодина, срещата с астероида ще се състои през 2018 г. Именно тогава оръдието ще свърши своята работа да „гръмне“ скалата, а до 2020 г. сондата ще се върне обратно на Земята.

Повечето от нас, предполагам, се досещат, че мисията е предимно научна, НО важното в случая е, че се правят реални стъпки към изследванията на дълбокия космос. Неща, които до скоро гледахме само на кино в заглавия като „Армагедон“, „Лунна база алфа“ и др., вече започват да се случват. Е, вярно е, че няма да има някакви много ефектни прояви като във видео игрите и Холивууд, но определено си е вълнуващ проект, а и стъпка към изграждане на още по-впечатляващи оръжия.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата