аст 44089

Как ще свърши светът? Част 1: Астероид

Един от най-обичаните сценарии за края на света в Холивуд е сблъсъка на Земята с астероид. Какво е астероидът, можем ли да предвидим и да се предпазим от такова събитие и какви биха били евентуалните последици от него?

„През 2012 г. край на света няма да има. Нашата планета си е била наред в продължение на повече от 4 милиарда години и твърденията, че скоро ще настъпи краят на света не се подкрепят от никакви научни обосновки… На 21 декември 2012 г. няма да дойде краят на човечеството, а ще настъпи поредното зимно слънцестоене… Времето не свършва само защото висящият във вашата кухня календар свършва на 31 декември.“

Астероидът Гаспра е първият сниман отблизо астероид

Това съобщение на NASA стана доста популярно в дните преди дългоочаквания 21-ви декември. В същото време фактът, че NASA, както и всички други космически агенции, следят десетки хиляди астероиди обикалящи около Слънцето, които са потенциална заплаха за планетата, остава някак си скрит и пренебрегнат от обществеността.

Преди да отговорим на въпроса колко реална е заплахата от астероид, нека уточним няколко понятия, които за обикновенния човек означават едно и също:

Астероид – астероидите са тела в слънчевата система, чиито диаметър е по-голям от 50м. За разлика от планетите, астероидите се виждат като точки, подобни на звезди. Астероидите могат да достигнат почти безпрепятствено до земната повърхност, за разлика от метеорите, които изгарят или експлодират при навлизането си в атмосферата.

Комета – Кометата е малък астрономически обект в слънчевата система, подобен на астероид, но  съставен предимно от лед (въглероден диоксид, метан и вода), прах, скални частици и минерали. Изключително подходящ е прякорът им „топки мръсен сняг“.

Метеор – Метеорът е явление, предизвикано от така наречените „метеорни тела“ – твърди тела с малки размери, остатъци от опашката на комета. В зависимост от масата и скоростта си, метеорното тяло може да бъде изцяло разрушено в атмосферата – тогава то се нарича метеор.

Метеорит – Ако метеорното тяло не изгори изцяло в атмосферата и част от него падне на земната повърхност, то вече се нарича метеорит.

Кратерът на Барингер е с диаметър 1264 метра и дълбочина 170 метра. Образуван е от астероид с диаметър едва 50 метра. Такова "джудже" няма да доведе до края на света, но все пак представете си последствията ако беше паднало не в пустиня, а в центъра на гъстонаселен град...

Първият астероид е открит през 1801 г., а оттогава досега са открити над 100 000. Не е чак толкова малка вероятността поне един от многото да се сблъска със Земята. За щастие астрономите си вършат съвестно работата и непрестанно следят за опасни обекти. С помощта на компютрите орбитата на даден астероид може да се изчисли с огромна точност. Така можем да предвидим сблъсъци със стотици години напред.

По-голямата опасност идва от факта, че астероидите постоянно се блъскат един в друг и си влияят гравитационно. След един такъв сблъсък те променят орбитата си и могат да се насочат право към Земята. В този случай учените ще имат броени дни на разположение да открият промяната. Това се случи на няколко пъти през последните години, но за щастие космическите камъни само преминаха близо до нас.

Извод: За наблюдение на астероидите се изразходват страшно много пари, но науката не е напреднала дотолкова, че да изчислява точно движението им в дългосрочен план. Истината е, че е напълно възможно даден астероид да се насочи към Земята, а астрономите да го забележат твърде късно.

А какво би се случило ако ни удари астероид? Ако падне във водите на Световния океан, за което шансовете са около 66%, то астероидът би предизвикал невиждани вълни цунами. Тези вълни няма да могат да се сравняват с вълните причинени и от най-силните земетресения. Още през първите 10 часа милиони хора ще бъдат убити от вълните, а останалите ще трябва да се справят с безпрецедентни разрушения.

Нека не забравяме, че именно астероид е довел до измирането на динозаврите.

Ако астероидът удари сушата, ще причини мощни ударни вълни и облаци от прах. Ще започнат огромни пожари. Въздухът ще стане отровен.

Потенциално унищожение на живота, обаче, ще предизвика друг ефект от сблъсъка – промяната в наклона на земната ос и орбитата на Земята около Слънцето. Това ще доведе до трайни промени в климата, режима ден/нощ и сезоните. Ако имаме късмет да оцелеем и Земята все още да е обитаема, то със сигурност ще ни се наложи да се приспособяваме към радикални промени.

За да се стигне до катаклизми, застрашаващи цялото човечество обаче, е необходим астероид с огромни плътност и диаметър. Подробни сценарии на сблъсък на планетата ни с астероид можете да си разиграете на този линк – http://www.purdue.edu/impactearth/ – можете да нагласите неговите диаметър и плътност, скоростта и ъгъла на сблъсъка, както и върху какво ще попадне.

Извод: Сблъсък с астероид би нанесъл огромни разрушения, но е много малко вероятно да попаднем на огромен такъв, който да доведе до всеобща гибел.

Остава да разгледаме и въпроса „Как можем да се предпазим“? Всички сме гледали поне няколко холивудски филма, представящи различни идеи за това какво можем да направим, за да избегнем сблъсъка. Сценариите варират от обстрел с ракети до миньорска дейност на повърхността на астероида… Дали обаче световно известните сценаристи представят възможни решения или просто фантазии?

Сред учените, доминира мнението, че сегашните технологии не са способни да предотвратят сблъсък с астероид – един голям астероид не може да бъде унищожен с помощта на ядрено оръжие, а отклоняването му би било също толкова трудно. Колкото до поставянето на атомна бомба във вътрешността на астероида – това е мисия, която само застаряващия Брус Уилис може да изпълни и то под покрива на някое холивудско студио…

Построяването и запасяването на подземен бункер може и да помогне на малцината оцелели да преживеят известно време, но отново, това зависи от размера и плътността на астероида, както и силата на сблъсъка. При по-неблагоприятния вариант дори на хиляди километри от зоната на удара ще има опустошителни земетресения и размествания на земните пластове, на които нито една постройка не би удържала.

Извод: Ако забележим огромен астероид, приближаващ Земята, единственото, което можем да направим, е да се простим с близките си.

Но все пак, бъдете спокойни. Сблъсъци с огромни астероиди е имало само в началото на формирането на нашата планета и вероятността за още такива в бъдеще клони към нулата. Едва ли точно астероид би причинил края на света, такъв, какъвто го познаваме.

 

Вижте какво още може да доведе до край на света в цялата поредица „Как ще свърши светът?“:

 

Част 1: Астероид
Част 2: Слънцето
Част 3: Големият срив
Част 4: Големият студ
Част 5: Извънземни
Част 6: Роботи
Част 7: Хората


Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата