„Джурасик свят“ чупи всички рекорди

Продължението-рестарт на „Джурасик парк“ е събрало най-много приходи за първите си три дни от всички филми, излизали досега.

Ако сте си мислели, че на света не му трябват динозаври – лъжели сте се жестоко! „Джурасик свят“ се оказа много по-голям успех, отколкото някой е очаквал. Приходите за първите три дни от похода му по кината възлизат на 511,8 милиона долара! Досегашният рекорд принадлежеше на „Хари Потър и даровете на смъртта: Част 2“, който през 2011 година за същия период направи 483,2 милиона.

Подобен рекорд е изненадващ за всички анализатори, които очакваха филмът да се представи прилично, но не и да разбие класациите. Техните съмнения бяха породени от регреса на поредицата досега, умората на публиката от продължения и рестарти, но най-вече от негативната реакция на зрителите към маркетинговите материали. Всички тези опасности обаче явно са избегнати, защото парите в момента валят върху Universal Studios.

Ясно е, че не след дълго „Джурасик свят“ ще се присъедини към елитния клуб на филмите, направили 1 милиард долара. В момента те са само 21 на брой. Любопитна подробност е, че „Джурасик парк“ е първият филм, който минава тази граница, като това се случва през далечната 1993 г. Неговите резултати от първите три дни обаче не могат да се сравняват с тези на „Джурасик свят“, дори и като се вземе предвид инфлацията. Друга любопитна подробност е, че рекордът е благодарение не толкова на САЩ (където са реализирани 204,6 милиона долара – най-добрия откриващ уикенд за годината, но не и на всички времена), колкото на останалия свят (307,2 милиона). Рекордът в САЩ се държи от „Отмъстителите“, които бият само с няма и 3 милиона – техният резултат е 207,4.

Jurassic-World-Gyrosphere-Ride-Ty-Simpkins-Nick-Robinson

Мнозина смятат, че ревютата на критиците са изиграли голяма роля за успеха. Докато третият филм беше веднага оплют от тях, което се отрази и на сравнително лошия му резултат, преобладаващото мнение за „Джурасик свят“ е, че може да не е шедьовър, но си заслужава и успява да постигне това, което зрителите искат от него (вижте нашето ревю тук). Факторът „носталгия“ определено също помага.

Счупеният рекорд гарантира, че не след дълго ще видим и „Джурасик парк 5/Джурасик свят 2“. Звездата на филма, Крис Прат, е подписал участие в продължения, така че няма да ни се размине без него. След „Пазители на галактиката“ и „ЛЕГО“, звездата определено си подсигури блестяща кариера за дълги години напред. Режисьорът най-вероятно ще бъде друг обаче, тъй като Колин Тревъроу предпочита да отстъпи работата на някой друг. Така, според него, продължението ще се усети по-свежо и има шанс за повече нови идеи (нещо, от което, няма да си кривим душата, има нужда!).

Юнивърсал е едно от малкото големи студия в индустрията, които не притежават права за адаптиране на комикси, но резултатите им от тази година показват, че не се и нуждаят от такива. „Бързи и яростни 7“ вече е четвъртият най-печеливш в кината филм на всички времена (като скоро може да задмине „Отмъстителите“ и да влезе в топ 3), а сега и Jurassic World чупи рекорди. 2 пъти за една година – не е зле! Динозаврите може да са измрели преди милиони години, но тоталното им изтребление в киното дълго време ще бъде мисия невъзможна.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
3 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Петър Атанасов

Малко ъпдейт – според последните оценки резултатите са още по-високи и в крайна сметка дори „Отмъстителите“ са задминати на американския пазар. Тоест, по всички показатели, „Джурасик свят“ е абсолютен рекордьор. Ще видим дали хората ще продължат да се тълпят в салоните след седмица-две, но определено успехът е налице.

Миро

Хахах, добър завършек на статията 🙂 мдаам и аз го гледах не на кино а на компа и оттам на Тв-то с макс. добро до колкото е възможно качество, като мнението ми е че се радвам че не съм го гледал на кино, но беше интересен, не по-добър от предишните части, но не и по-зле, определено съвременните технологии са помогнали значително да вдъхнат живот на тези праисторически титани и им се е получило много сполочливо! Направо може да си ги вземеш, че са истински, не тръпна в очакване на следващата част, но и нея определено ще гледам, може и на кино 😉 .