Динозаврите никога няма да умрат

Ревю на филма „Джурасик свят“, по кината от 12 юни.

„Джурасик парк“ на Стивън Спилбърг (правен по романа „Юрски парк“ на Майкъл Крайтън) несъмнено е филм, който ще остане в историята на киното заради заряда и иновативността си. Продълженията му не бяха толкова успешни, но Jurassic Park е първият филм минал 1 милиарда долара приходи и най-печелившият филм до появата на „Титаник“.

„Джурасик свят“ на Колин Тревъроу, филмът, който излиза този петък, е нещо средно между римейк (повтаря доста елементи от сюжета на оригинала), рестарт (работи със същата концепция, но с нови герои и сценарий) и продължение (филмът многократно намигва към предшественика си и се развива в същата вселена като него). Jurassic World със сигурност няма да достигне легендарния статут на оригинала, но и далеч не е толкова лош, колкото може да се очаква от пореден рециклиран продукт на Холивудския конвейр.

Сюжетът е тотално предвидим, така че ще го покрием съвсем накратко. Мениджмънтът на увеселителния парк Джурасик свят иска да увеличи посещенията като създаде нов вид динозавър – Индоминус Рекс, който да е по-страшен и по-зъл. За съжаление на всички замесени обаче, динозавърът бяга от клетката си и започва да сее хаос и смърт из парка. Основната концепция е развита с няколко различни сюжетни линии, замесващи две деца, отишли на посещение в парка, тяхната студенокръвна леля, която е управител на обекта, дресьор на раптори и досаден военен, който иска да използва рапторите в битка срещу враговете на САЩ. Героите се придържат изключително строго към рамките на типажа си, а диалозите между тях определено не са на висота. Функцията на персонажите е просто да бягат от динозаврите и я изпълняват добре.

Звездите на този филм не са Крис Прат или Брайс Далас Хауърд, а динозаврите, и това трябва да е ясно на всеки, закупил билета си за кино. „Джурасик свят“ има достатъчно човешка драма, за да бъде интересен и увлекателен, но вие отивате, за да гледате динозаври, а не лични истории. В този смисъл, началото на филма е малко по-дълго от необходимото, а когато праисторическите хищници се развихрят, драматичните моменти с двете взаимно окуражаващи се деца стоят като лепнати и излишни. Трябва обаче да се отбележи, че докато и при „Трансформърс“ зрителят е на кино, за да гледа роботи, а не хора, тук поне човешките персонажи са достатъчно интересни и не чак толкова повърхностни или дразнещи, за да провалят филма. Те допринасят с точно толкова, колкото може да се очаква от тях – никой не говори за драматичен шедьовър, но има достатъчно герои, на които зрителят да симпатизира.

jurrr

На практика основното, което търсите от филма, е налице – забавление, изпълнено с динозаври, разрушения и бягащи хора. Ефектите са добри, хорър и екшън моментите са напълно задоволителни, няма неприятни изненади. Може да се каже, че на ниво детайли в сюжета филмът е дори по-добър, отколкото може да се очаква – има разведряващи шегички, но и спиращи дъха моменти, има много препратки към оригиналния филм и изкопирани моменти, но също и нови идеи в динозавърското шоу. Покрити са задължителните видове праисторически гадини, които бихте искали да видите в лента с такова заглавие – по земя, въздух и вода, битките са както между хора и динозаври, така и между динозаври и динозаври. Всичко, което трябва да го има, го има.

И така, „Джурасик свят“ е точно това, което очаквате и вероятно искате да видите от поредицата. Ако треперите от нескопосани диалози и безмозъчен екшън-хорър, този филм не е за вас, а вие вероятно и не се интересувате от него. Но ако искате просто лятно забавление с динозаври или сте фен на поредицата, то няма да съжалявате ако гледате филма. Знам колко често съвременните римейкове и продължения се оказват разочарования, но Jurassic World не е от тях. Той е много далеч от шедьовър, но е още по-далеч от поредна холивудска простотия, взела се твърде на сериозно. „Джурасик свят“ доставя точно това, което искате от него.

 

БележникМоята оценка:

История – 5
Герои – 5-
Режисура и ефекти – 6
Актьорска игра – 4
Eлементи на изненада – 4
Теми за размисъл – 4
Емоционален заряд – 5+
Фантастични елементи – 6
Саундтрак – 5
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 6

Общ успех: Мн. добър (5,00)

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
3 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

рин

давам му 0 , зле та се къса, 5 годишните ще го харесат то е ясно 🙂

Колев

И аз му давам петица !

Пешо

Поредният холивудски бълвоч с рептили!