1 коментар
syrca ot stomana

След пет сборника с разкази е време за роман

Бранимир Събев и издателство „Ерго“ пуснаха по книжарниците военната фантастика „Сърца от стомана“.

Изображение с име: syrca ot stomanaЕдин от най-добрите и продуктивни съвременни български автори в нашите жанрове, Бранимир Събев, най-накрая пусна роман! След пет сборника с разкази и безчет участия в антологии, списания и конкурси, писателят вече може да се похвали с творба в дълга форма. Жанрът е военна фантастика, а действието се развива в България в недалечното бъдеще, което Събев явно си представя доста различно от сегашното настояще – дали за добро или за лошо, предстои да прочетем.

2041-ва. България е световна икономическа сила, обществото ѝ е богато и мирно. Няма престъпления и насилие, затворите са празни. Благодарение на новите ваксини са елиминирани почти всички болести, а най-тежките са сведени до хроничен режим. Страничен ефект: няма агресия.

Внезапно се случва немислимото. В центъра на София едновременно падат няколко астероида. От тях се измъкват чудовищни създания, които бързо се размножават и избиват всичко по пътя си. Останалият свят дава ултиматум на България да се справи сама с проблема, в противен случай ще заличи целия мегаполис от лицето на земята. Никой българин обаче не може да вдигне ръка срещу врага, дори животът му да е застрашен – толкова силно е чувството за пацифизъм.

Или почти никой.

Благодарение на неотдавнашен модерен експеримент няколко десетки младежи са годни да хванат оръжие в ръка и да разстрелят изчадията, без да трепнат. Ще се окажат ли обаче те достатъчни, за да се справят със заплахата?

Отговорът се крие между кориците на този роман със задъхано, динамично действие, за истините и за изборите, които правим. Роман за приятелството. За сърцата от стомана.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата