1 коментар
almanasi fantastika

3 в 1: Подаръци и вести от Човешката библиотека

Алманасите „ФантAstika“ са вече достъпни в онлайн вариант, организира се фейсбук събитие за споделено четене и е дадено началото на новия конкурс „Изгревът на следващото“.

Докато повечето нормални бизнеси са в карантина и не произвеждат нищо, нашите приятели от „Човешката библиотека“ се оказват изключително продуктивни. Явно помага, когато работиш от любов към изкуството, а не за пари.

Започваме с новината за алманасите „ФантAstika“. Поредицата излиза от 2008 г. насам почти всяка година и е носител на европейската награда Еврокон за фантастична периодика. Както подсказва двуазбучното му заглавие, той гради мостове между Изтока и Запада – на страниците му се срещат български и чужди автори: Величка Настрадинова и Питър Бийгъл, Иван Ефремов и Николай Теллалов, Кори Доктороу и Григор Гачев, Рей Бредбъри и Валери Петров, Красимир Георгиев и Теодор Стърджън, Велко Милоев и Дъглас Смит, Дейвид Брин и Светослав Славчев, Елена Павлова и Сергей Лукяненко, Сергей Другал и клуб „Светлини сред сенките“… А в рубриките на алманаха си подават ръка всички въплъщения на градивното фантастично: в литературата, киното и телевизията, музиката, изящните изкуства (представени със стотици пълноцветни илюстрации) и видеоигрите, науката, прогностиката и футурологията.

Сега Човешката библиотека и Дружество на българските фантасти „Тера Фантазия“ създадоха и публикуваха електронни версии на алманасите „ФантАstika“: общо над 3000 страници с обнадеждаващи и зареждащи погледи към бъдещето. Електронните издания на Човешката библиотека се получават след поискване с имейл. Те нямат дигитални (DRM) защити и следват принципа „читателите плащат колкото и ако преценят“. Всички приходи се разпределят между творческите участници: автори, преводачи, редактори, коректори, художници и оформители. Така онези от вас, които изберат да платят прочетената книга, директно подкрепят българските творци. Скоро предстои да излезе и юбилейният десети брой на алманах „ФантАstika“.

Продължаваме с обявяването на конкурса „Изгревът на следващото“ за трета поредна година. В това време на предизвикателства за целия ни познат свят, конкурсът търси възможното движение към позитивно бъдеще. Смелостта да допуснеш, че Човешкият дух е в състояние да намери пътя си към по-високото ниво, интелектът да си го представиш и талантът да го защитиш художествено. Без готови идеологии, митологеми и религиозни догми! Пълните условия на конкурса четете тук!

За финал – най-новата инициатива на ЧоБи – споделено четене. Ако ви се препуска с „Последният еднорог“, ако сте любопитни какво ли е „Да пробудиш драконче“, ако ви е грижа „За змейовете и вампирите, за Марта, за потомството“… Заповядайте на 12 април, неделя, в 17 ч., на Фейсбук страницата на ЧоБи. Викнете и децата си, за да се позабавляваме заедно! Ще има изненади за публиката 😉 Подробности в описанието на събитието.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата