Нови снимки от Dune

Вижте героите в пълния им блясък.

Едва вчера се радвахме като луди на една снимка и лого от предстоящата кино адаптация на великолепния роман „Дюн“ (не ни съдете строго, в карантина сме, радваме се на всичко). Днес имаме още повече материал, който да ни държи влага до появата на първия трейлър, когато и да е тя. Отново благодарение на Vanity Fair имаме снимки на почти всички главни герои.

Отсега ви предупреждаваме, че някои фенове са недоволни, защото снимките не изглеждат достатъчно „фън“. Наистина, няма ярки и сатурирани цветове, костюмите са сравнително семпли, но все пак визията на Вилньоф за романа на Франк Хърбърт е доста по-приземена от тази на Дейвид Линч, а и материалът е достатъчно сериозен, за да не изпада в шарени сайфай клишета.

Тимъти Шаламе и Ребека Фъргюсън като Пол Атрейдис и майка му Джесика.

Пустинните пейзажи са от Йордания и Абу Даби, като често на екипа му се е налагало да излиза още през нощта, за да хване изгрева. Въпреки това, Шаламе казва, че жегата е била голяма, а гумените костюми са били истински ад. В света на „Дюн“ костюмите са животоспасяващи – влагата на планетата е изключително малко, вода в естествени условия практически няма, така че е наложително да се излиза само с костюм. Той улавя отделяната от тялото влага (дори издишваната през носа) и я преработва във вода. Трудните снимки обаче са си стрували, според Шаламе, защото са хванали невероятни пейзажи, а костюмите са допринесли за влизането им в роля.

Фамилията Атрейдис в резиденцията на Аракис.

Един куп звезди са наети за роли във филма, макар и тук да не се виждат добре заради осветлението. Тук явно ще се залага на суров реализъм, а не на красивите футуристични пейзажи от „Блейд Рънър 2049“, последния шедьовър на режисьора Дени Вилньоф. Флагът на Атрейдис пък е зелено-черен, както в книгата, а не син, както в досегашните интерпретации.

Оскар Айзък като граф Лето Атрейдис.

Не е лесно да напуснеш пищния си луксозен дом, за да се отдадеш на минна дейност в пустинята, но възможността за контрол над Подправката, извличана от Аракис, е твърде рентабилна, за да бъде пропусната. Затова и графът взема решение да премести семейството си там, докато синът му още расте. За съжаление, те ще се сблъскат с корумпираната и свързана с Императора фамилия Харконен, чийто барон би дал мило и драго за подобен шанс.

Ребека Фъргюсън като лейди Джесика

Ролята на лейди Джесика в сюжета не е да бъде просто майка на главния герой и съпруга на графа. Тя е част от ордена на Бене Джезърит и е силен воин сама по себе си. Навремето е трябвало да се омъжи по сметка и да роди дъщеря, която също да влезе в ордена, но вместо това се е омъжила по любов. Тя е обучила и сина си в мистичните практики на Бене Джезърит, което му дава значителен шанс да оцелее на Аракис. Дени Вилньоф твърди, че той даже е разширил историята на Джесика, тъй като му се е сторило, че в оригиналния роман тя е останала с недоизчерпан потенциал.

Зендая като фременката Чани.

Снимките са протекли трудно и за Зендая, чиито сцени са основно в пустинята и из пещерите. Момичето обаче не се оплаква прекалено, а и тази роля е пътят й към сериозна актьорска кариера.

Джейсън Момоа се е лишил от дивашката си визия за ролята на Дънкан Айдахо.

За съжаление, нямаме снимка с барон Владимир Харконен (Стелан Скарсгард), но за него Вилньоф казва, че се е постарал да бъде по-приземен и обран образ. Версията на Дейвид Линч не му е харесала, защото баронът е бил твърде карикатурен, а тук е по-сдържан и пресметлив.

Джош Бролин като Гърни Халек.

Едно от предизвикателствата пред филмирането на романа е огромното разнообразие от герои и теми в него. Затова и Вилньоф още отначало е казал, че няма да се навие да ръководи проекта, ако не направят два филма, вместо само един. Един не би бил достатъчен, за да предаде всичко по адекватен начин.

Вилньоф обяснява нещо на някого, а зад него виждаме Хавиер Бардем като фременския лидер Стилгар.

Фремените са местното население на Дюн, но и те всъщност са пришълци или наследници на такива. Преди хората да дойдат на планетата и да източат най-ценния й ресурс, Подправката, на нея са живеели само огромните пустинни червеи. За тях са необходими повече компютърни ефекти и вероятно ще ги видим чак на първия трейлър, ако не и по-късно.

Шарън Дънкан-Брюстър като д-р Лайът Кайнс.

Най-голямата промяна на Вилньоф спрямо оригинала е превръщането на д-р Лайът Кайнс от бял мъж в чернокожа жена. Преди враговете на неолиберализма да са скочили възмутени, редно е да кажем, че в избора има логика. От една страна, „Дюн“ е писана прези 55 години и й липсва разнообразие, каквото би било по-реалистично да видим за история, развиваща се 20 000 години напред в бъдещето. От друга, Кайнс е персонаж, който успява да поддържа мира между много различни фракции, а и не е чак толкова централен за сюжета, така че защо не?

Продължаваме да таим големи надежди за двата филма и да стискаме палци премиерната дата 18 декември да бъде спазена.

1 коментар

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Miroslav

Това ми беше една от любимите класики като дете… супер се радвам че ще види бял свят отново!