1 коментар
dune01

Нови снимки от Dune

Вижте героите в пълния им блясък.

Едва вчера се радвахме като луди на една снимка и лого от предстоящата кино адаптация на великолепния роман „Дюн“ (не ни съдете строго, в карантина сме, радваме се на всичко). Днес имаме още повече материал, който да ни държи влага до появата на първия трейлър, когато и да е тя. Отново благодарение на Vanity Fair имаме снимки на почти всички главни герои.

Отсега ви предупреждаваме, че някои фенове са недоволни, защото снимките не изглеждат достатъчно „фън“. Наистина, няма ярки и сатурирани цветове, костюмите са сравнително семпли, но все пак визията на Вилньоф за романа на Франк Хърбърт е доста по-приземена от тази на Дейвид Линч, а и материалът е достатъчно сериозен, за да не изпада в шарени сайфай клишета.

Изображение с име: dune01
Тимъти Шаламе и Ребека Фъргюсън като Пол Атрейдис и майка му Джесика.

Пустинните пейзажи са от Йордания и Абу Даби, като често на екипа му се е налагало да излиза още през нощта, за да хване изгрева. Въпреки това, Шаламе казва, че жегата е била голяма, а гумените костюми са били истински ад. В света на „Дюн“ костюмите са животоспасяващи – влагата на планетата е изключително малко, вода в естествени условия практически няма, така че е наложително да се излиза само с костюм. Той улавя отделяната от тялото влага (дори издишваната през носа) и я преработва във вода. Трудните снимки обаче са си стрували, според Шаламе, защото са хванали невероятни пейзажи, а костюмите са допринесли за влизането им в роля.

Изображение с име: dune02
Фамилията Атрейдис в резиденцията на Аракис.

Един куп звезди са наети за роли във филма, макар и тук да не се виждат добре заради осветлението. Тук явно ще се залага на суров реализъм, а не на красивите футуристични пейзажи от „Блейд Рънър 2049“, последния шедьовър на режисьора Дени Вилньоф. Флагът на Атрейдис пък е зелено-черен, както в книгата, а не син, както в досегашните интерпретации.

Изображение с име: dune03
Оскар Айзък като граф Лето Атрейдис.

Не е лесно да напуснеш пищния си луксозен дом, за да се отдадеш на минна дейност в пустинята, но възможността за контрол над Подправката, извличана от Аракис, е твърде рентабилна, за да бъде пропусната. Затова и графът взема решение да премести семейството си там, докато синът му още расте. За съжаление, те ще се сблъскат с корумпираната и свързана с Императора фамилия Харконен, чийто барон би дал мило и драго за подобен шанс.

Изображение с име: dune07
Ребека Фъргюсън като лейди Джесика

Ролята на лейди Джесика в сюжета не е да бъде просто майка на главния герой и съпруга на графа. Тя е част от ордена на Бене Джезърит и е силен воин сама по себе си. Навремето е трябвало да се омъжи по сметка и да роди дъщеря, която също да влезе в ордена, но вместо това се е омъжила по любов. Тя е обучила и сина си в мистичните практики на Бене Джезърит, което му дава значителен шанс да оцелее на Аракис. Дени Вилньоф твърди, че той даже е разширил историята на Джесика, тъй като му се е сторило, че в оригиналния роман тя е останала с недоизчерпан потенциал.

Изображение с име: dune04
Зендая като фременката Чани.

Снимките са протекли трудно и за Зендая, чиито сцени са основно в пустинята и из пещерите. Момичето обаче не се оплаква прекалено, а и тази роля е пътят й към сериозна актьорска кариера.

Изображение с име: dune05
Джейсън Момоа се е лишил от дивашката си визия за ролята на Дънкан Айдахо.

За съжаление, нямаме снимка с барон Владимир Харконен (Стелан Скарсгард), но за него Вилньоф казва, че се е постарал да бъде по-приземен и обран образ. Версията на Дейвид Линч не му е харесала, защото баронът е бил твърде карикатурен, а тук е по-сдържан и пресметлив.

Изображение с име: dune06
Джош Бролин като Гърни Халек.

Едно от предизвикателствата пред филмирането на романа е огромното разнообразие от герои и теми в него. Затова и Вилньоф още отначало е казал, че няма да се навие да ръководи проекта, ако не направят два филма, вместо само един. Един не би бил достатъчен, за да предаде всичко по адекватен начин.

Изображение с име: dune4
Вилньоф обяснява нещо на някого, а зад него виждаме Хавиер Бардем като фременския лидер Стилгар.

Фремените са местното население на Дюн, но и те всъщност са пришълци или наследници на такива. Преди хората да дойдат на планетата и да източат най-ценния й ресурс, Подправката, на нея са живеели само огромните пустинни червеи. За тях са необходими повече компютърни ефекти и вероятно ще ги видим чак на първия трейлър, ако не и по-късно.

Изображение с име: dune08
Шарън Дънкан-Брюстър като д-р Лайът Кайнс.

Най-голямата промяна на Вилньоф спрямо оригинала е превръщането на д-р Лайът Кайнс от бял мъж в чернокожа жена. Преди враговете на неолиберализма да са скочили възмутени, редно е да кажем, че в избора има логика. От една страна, „Дюн“ е писана прези 55 години и й липсва разнообразие, каквото би било по-реалистично да видим за история, развиваща се 20 000 години напред в бъдещето. От друга, Кайнс е персонаж, който успява да поддържа мира между много различни фракции, а и не е чак толкова централен за сюжета, така че защо не?

Продължаваме да таим големи надежди за двата филма и да стискаме палци премиерната дата 18 декември да бъде спазена.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата