evrokon 2021

България с 3 награди от Еврокон 2021

Честито на Елена Павлова, изд. „Колибри“ и Ирена Първанова!

Днес е последният ден от ежегодния европейски фестивал за фантастика Еврокон. Тази година той беше от 15 до 18 юли в град Фюджи, Италия. Тази сутрин ни зарадваха с новината, че вече са избрани победителите от ежегодното награждаване в различни категории. България може да се похвали с цели три статуетки!

Изображение с име: elena pavlova koledari sreshtu haliЕлена Павлова е носител на първата от тях. Нейният роман „Приключение в долната земя: Коледари срещу хали“ (изд. „СофтПрес“) стана най-добра творба за деца на годината. Главните герои в книгата са Калинка и Лъчко – братовчедите, които нямат търпение да се приберат на село за празниците. Там целият род Долноземски се събира в къщурката сред уютните старопланински върхове и репетира коледарските песни, които според поверието носят здраве и плодородие, но също така гонят и злите сили. Ден след като пристигат обаче, децата попадат във вихъра на събития, които ги отвеждат на шеметно пътешествие в Долната земя. Там изненадващо се срещат с далееечния си братовчед Гъдьо, откриват мистичната сила на своите гласове, както и истината за роенето на страшните хали. Приключенията на Лъчко и Калинка в Долната земя са шеметно пътешествие в непозната страна, където се сблъскват чудовищата от древните български легенди.

Награда за издателство спечелиха „Колибри“. Тази награда е за цялостен принос, а не само за последната година. „Колибри“ опитаха да възродят библиотека Галактика, в която издадоха купища превъзходни книги и поредици като „Досиетата на Дрезден“ на Джим Бъчър, „Демонския цикъл“ на Питър В. Брет, „Ксеногенезис“ на Октавия Бътлър, редица романи на Джо Абъркромби и др. За съжаление, част от тези поредици явно няма да видят последните си книги на български език, но това не намалява похвалите към издателството, което поне направи опит да запознае българската аудитория с качествена фантастика. Наградата на изд. „Колибри“ е споделена с още две издателства – „Щрига“ от Хърватска и „Азбука“ от Русия – трите са получили равен брой гласове.

Последната награда за България е „Крисалис“, която се дава на по един дебютиращ автор от всяка страна. Нашата представителка е Ирена Първанова с нейния роман „Приказка за долната земя“ (изд. „Сиела“). В нея тринайсетгодишният Алекс мечтае да прекара дългоочакваната лятна ваканция на дивана, в компанията на пица и видеоигри. Вместо това родителите му решават да го изпратят на гости при баба му в най-затънтеното място на света – Вратня, където няма интернет, нито кабелна телевизия, нито дори обхват на телефона. Момчето се приготвя за едно безкрайно скучно лято, без да подозира, че усойните улички на селцето пазят древни тайни… Странни, омайни песни се носят от сумрачните гори, но кой ли ги пее? Какво шумоли под леглото на момчето нощем? Защо всички в селото отбягват въпросите му? Алекс ще се впусне в необикновено, вълшебно приключение, което ще промени живота му. Той ще срещне верни приятели, ще се сблъска с тъмни врагове и след безброй препятствия ще открие светлината, която блещука дори в най-дълбоката тъмнина.

Българските номинации за Еврокон се проведоха преди месец с отворено гласуване, в което можеха да участват всички фенове на жанра. Списъкът с нашите предложения можете да видите тук.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата