4 коментара
the peripheral

Amazon се отметнаха от втори сезон на The Peripheral

Сериалът „Периферни тела“ е спрян заради стачката на сценаристи и актьори в Холивуд, въпреки че преди половин година беше подновен за нов сезон.

Изображение с име: the peripheralПреди половин година феновете на The Peripheral си бяха отдъхнали – тогава излезе новината, че сериалът ще продължи с втори сезон въпреки високата си цена. „Периферни тела“ (базиран на едноименния роман от Уилям Гибсън) излезе в края на 2022 година и разказа интересна история за момиче, което осъществява контакт с бъдещето чрез предполагаема игра с виртуална реалност. Разработен от Джонатан Нолан и Лиса Джой, които се доказаха с Westworld (или поне първите му сезони) и Person of Interest, сериалът струваше около 170 милиона долара за осемте си епизода, но все пак събра достатъчно гледаемост и позитивни ревюта, за да бъде подновен за втори сезон, два месеца след края на първи.

Уви, сега се оказва, че Amazon Prime са се отметнали от решението си и спират сериала. Втори сезон трябваше вече да е в пред-продукция, но работата е прекратена още в зародиша си и следващи епизоди няма да се правят. Причината е в комбинацията от два фактора.

Първо, сериалът не е чак толкова успешен. Подновяването така или иначе е било на косъм, тъй като гледаемостта едва е оправдала високата му цена, а проучванията са показали, че зрителите не са особено ангажирани с него. Затова и бяха поръчани по-малко на брой епизоди, вероятно с уговорка да доведат до финал на историята (за такава само предполагаме просто защото би била разумна).

Второ, и това е официално обявената причина от стрийминг платформата, стачката на сценаристи и актьори, която в момента тече в Холивуд, прави продължението на проекта невъзможно за момента. Главните действащи лица зад продукцията на сериала не могат да се върнат на работа, защото браншовите им организации се борят за по-добри условия (по-голям дял от печалбите на филми и сериали, защита от навлизането на изкуствения интелект в сценариите). В случая Нолан и Джой даже и не искат да се връщат на работа, защото самите те не са доволни от сделката си с Amazon Prime. От една страна, с това отказване на поръчката продуцентите наказват сценаристите за желанието им да изкопчат повече пари, а от друга – освобождават си ресурс за други производства, който така или иначе в момента стои блокиран.

Така The Peripheral пада първа жертва на стачката, поне официално. Но тъй като не се знае колко време ще продължи тя, напълно възможно е и други сериали да го последват. Стачката продължава вече четвърти месец и скоро ще започне да се усеща доста по-остро – все още излизат нови филми, сериали и сезони, по които работата на сценаристи и актьори вече е завършена, но скоро готовите чакащи продукции ще се изчерпат. Дано това доведе до по-добри условия за работещите и вдигане на качеството на работата им, но след предишната стачка от 2008 година не усетихме подобен резултат. Напротив, заради нея няколко сериала залязоха преждевременно (например Heroes имаше осакатен втори сезон, заради който много фенове се отказаха), а успоредно с това тя причини избухването на риалити форматите, с които населението убива мозъчните си клетки до ден днешен.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата