3 коментара
Liv Tyler - Arwen - Lord of the Rings

Американци се превръщат в елфи

Млади американци дават по 600 долара, за да се подложат на операция „заостряне на ушите като на елф“.

Изображение с име: заострени ушиСякаш предишната статия, която писах за глупавите мании в Америка (а именно тази за презапасяване с провизии за апокалипсис), не беше достатъчна. Признавам си, сложих я колкото леко да разнообразя информацията в сайта ни. Предимно на шега. Все пак там става дума за милионери, които могат да си харчат за каквото поискат. Това тук обаче е много по-сериозно, отколкото смешно, защото става дума за огромна група от млади хора, които искат да бъдат… елфи! За да постигнат вида на Спок от „Стар Трек„, младежите се подлагат на пластична хирургия, която променя формата на ушите им – прави ги заострени нагоре. Операцията е болезнена и необратима – веднъж заострени, ушите никога повече не могат да се възстановят. Постига се като се разреже върха на ушната мида, след което се зашие наново, в заострена форма. Младите фенове на научната (и не толкова научната) фантастика възприемат промяната като нещо забавно, което подхожда на характера им. „Има много хора, които си се представят в различна визия от реалната и искат да я покажат на света“, казва Стийв Хауърт, „телопреобразувател“, който предлага услугата за 600 долара, но няма лиценз да предлага болкоуспокояващи на клиентите си. „Щастлив съм да бъда артист, който може да достави на хората това, което искат“ – гордее се той. Все пак се ограничава като работи само с пълнолетни.

Хауърт далеч не е единственият. Първата репортерка в САЩ, запознала се със случая – авторка на колонката „Ах, Младостта“ за американско списание, подобно на нашето „Трета възраст“, уведомява  възрастните си читатели, че вече има много пиърсъри, които предлагат услугата, също както преди време са предлагали раздвояване на езици. От своя страна, подложилите се на процедурата са изключително доволни. Те твърдят, че са намерили истинския си вид, че музиката им звучала по-добре. За Изображение с име: Американци се превръщат в елфимузиката е съгласен и козметичен хирург от Ню Йорк, който твърди, че техниката наистина подобрява усещането от слушане на музика. Обяснява го с това, че заостреният връх, както при животните, помага на ухото да се фокусира по-добре към звука. Разбира се има и недоволни – все пак процедурата е много болезнена, единият от подложилите се разказва как не е могъл да спи, внимавайки да не легне върху зарастващото ухо. Сертифицираните хирурзи като цяло също не връщат желаещи, но се уверяват, че те разбират рисковете – деформация или инфекция, които могат да унищожат ухото за дни, както и често абсолютната невъзможност да се възстанови ухото в предишния му вид.

Идеята за заострените уши за пръв път се появява при г-н Спок от „Стар Трек“, още в първия сериал от 60-те години. Оттогава досега в ролята му се превъплъщават ред актьори – Леонард Нимой, Кери Скот, Руди Айристо, Джей Джонстън, Крег Йънг, Джеймс Лий, Лео Барчевски, Лейкър Суидан, Джейкъб Коуган, Бен Толфин, Брендън Спейси и Закари Куинто от „Герои„. Скорошната мания се проявява по-скоро при феновете на „Властелина на пръстените“, вдъхновени от елфската красота на Арвен, изиграна от Лив Тайлър („Невероятния Хълк“, „Армагедон“), или Леголас – Орландо Блум („Карибски пирати“, „Троя“). За който не се сеща – всички те слагат временни простетични придатъци към ушите си, а не се подлагат на операции.

Изображение с име: Американци се превръщат в елфиЧудя се дали обявените нови два филма за Хобитите и новият „Стар Трек“ няма да разпространят модата още по-широко, че и отвъд американците. Но от друга страна се утешавам, че засега коефициентът на интелигентност на българските младежи е доста по-висок от този на щатските и техните глупости се ограничават в границите на собствената им държава.

Въпреки това, всеки има право на собствен избор и ако някой от читателите на SciFi.bg реши да си направи елфски уши или някаква друга деформация по тялото, за да прилича на магическо същество или извънземен, нека се свърже с нас – с радост ще му вземем интервю!

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата