hunger 3

Без компютърен Плутарх в „Игрите на глада“

Починалият актьор Филип Сиймур Хофман (Плутарх Хевънсби) не можа да заснеме две от сцените си за „Игрите на глада: Сойка-присмехулка“.

1391725656_philip-seymour-hoffman-woody-harrelson-hunger-games-467И четирите части от кино-поредицата „Игрите на глада“ се движиха по доста стегнат график, за да излизат последователно всеки ноември. Последните два филма („Сойка-присмехулка“ части 1 и 2) се заснеха заедно, но продукцията беше забавена заради кончината на Филип Сиймур Хофман. Актьорът, смятан за един от най-добрите в САЩ, играеше Плутарх Хевънсби, ръководителят на Игрите от втората част, който се оказа свързан със съпротивата. Той беше заснел почти всички свои сцени, освен 2.

Смъртта на Хофман породи слуховете, че образът му ще бъде пресъздаден чрез компютърна анимация за въпросните две сцени. Сега обаче Франсис Лоурънс, режисьорът, отрече слуховете и обясни как ще се справи продукцията с тази пречка. В свое интервю, той казва, че „са решили да не използват дигитални трикове и са пренаписали сцените му така, че репликите му да отидат при други герои. Става дума за една сцена от първа част и една сцена от втората част“.

Компютърното пресъздаване на твърде остарели (Джеф Бриджес в „Трон: Заветът“ или Арнолд Шварценегер в „Терминатор: Спасение“) или починали актьори (Брендън Лий в „Гарвана“ и Нанси Марчанд в „Семейство Сопрано“) е използвано неведнъж през годините за големите продукции, макар и с различен успех. Със сигурност технологиите вече са достатъчно напреднали, за да е възможно това пресъздаване. Но според Лоурънс, Хофман е бил „един от най-великите актьори на всички времена и да се опиташ да го фалшифицираш би било катастрофа“.

Феновете на актьора, които са гледали филмите, за които той е печелил награди, вероятно са съгласни с това твърдение. Те с право се притесняваха, че компютърно анимиране на Хофман би опетнило паметта му. От друга страна, феновете на книгите се притесняват, че това ще навреди на филма, тъй като не се знае колко важни са въпросните две сцени (тази информация така и не беше оповестена – не е ясно кои точно са незаснетите моменти, които ще трябва да бъдат променяни).

Но така или иначе, сигурни сме, че режисьорът е направил всичко по силите си, за да мине това незабелязано, да се адаптират книгите правилно и да се получи филм, който да е достоен за последното заглавие в биографията на Хофман.

The Hunger Games: Mockingjay Part 1″ излиза този петък, 21 ноември, а Част 2 – догодина на 20 ноември.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата