chobi-t

Човечните книги на годината

Фондация „Човешката библиотека“ обяви резултатите от третия Копнеж за човечни книги

Изображение с име: chobiТази пролет беше обявен третия Копнеж за човечни книги на фондация „Човешката библиотека“. Той беше отворен за художествена проза, издадена на български език през 2015 година; в хартиен или електронен вид, родна или преводна, като при оценяването предимство имаха по-малките издателства и независимите издания.

След шест номинации и месеци на четене и обсъждане бяха връчени две отличия. Човечните книги са:

„Зъбатите демони“ от Петър Бобев
и
„Смъртта е оправдание за всичко“ от Красимира Стоева.

От „Човешката библиотека“ казват, че това са „истории, които разширяват разбирането ни за другите и за това какво значи да бъдеш човек. Които ни даряват с огъня на смеха в студените зимни нощи и с прохладата на размисъла в жежките летни дни. Които вълнуват, обширяват, хвърлят ни в дълбокото и във високото. Които бихме се радвали да сме издали ние – или просто се радваме, че сме прочели“. Копнежът за човечни книги помага както на авторите и издателите с разгласата и разпространението, така и на читателите с пресяването на огромния брой заглавия, които излизат всяка година.

 

Изображение с име: zybatite demoni ccПетър Бобев, за съжаление, не може да се порадва на отличието, тъй като е починал още през 1997 г., нищо че романът е излязъл чак миналата година. В „Зъбатите демони“ учените откриват вещество, което се извлича от организма на акулите и задържа развитието на белодробните тумори. За производството на сквалотимузина са необходими огромни количества тимусни жлези на „зъбатите демони“ – страшилищата на морските простори и основен враг на рибарите и моряците. Безскрупулен фармацевтичен магнат, поразен от коварното заболяване, плаща луди пари, за да се сдобие с ценната суровина, като смята, че е единственият потребител на експерименталното лекарство. Бързата и лесна печалба разпалва истинска „треска за акули“ в океаните и моретата. Хищните риби се оказват застрашени от изчезване, а над човечеството надвисва призракът на екологичната катастрофа. Българският учен Христо Панчев първи си дава сметка за мащабите на случващото се и известява световната общественост, като се превръща в пречка за плановете на решения на всичко милиардер. Без да подозира, че вече е мишена за организираната престъпност, биологът Панчев се сблъсква с още един враг – кархародон, най-голямата известна на науката акула. Океанският исполин, смятан за изчезнал преди няколко милиона години, е дълъг 20 метра и тежи 100 тона.

 

Романът на Красимира Стоева не е фантастичен, но е трогателна история за смисъла на живота. Двайсет и двегодишната Ирина страда от тежко заболяване и постоянният страх от смъртта я кара да живее дръзко, дори безразсъдно. Сянката, скрила бъдещето й, я тласка да търси смисъла на съществуването на причудливи места. При поредната й необмислена авантюра случайността я среща с изоставения в дом „Майка и дете” Вълко, който я защитава в опасна ситуация. Решена да му помогне, тя убеждава родителите си да го осиновят, а няколко месеца по-късно той й признава, че е влюбен в нея. Странното й приятелство с момчето, което като че идва от друг свят, преобръща представите й, възвръща волята й да се бори с трудностите и й дава нови сили да продължи напред. Светлината и мракът, доброто и злото, надеждата и отчаянието са винаги заедно, но може би тъкмо в това е очарованието на живота.

 

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата