Почина Атанас П. Славов

Бележит фантаст, писател, съставител на сборници и организатор на събития, както и автор на статии в SciFi.bg – Наско Славов вече не е сред нас.

С прискърбие ви съобщаваме за кончината на един от най-бележитите фантасти в България – Атанас П. Славов. Той е починал в събота сутринта от инсулт, два месеца преди да навърши 75-годишна възраст.

Роден е на 29 юли 1947 г. в Бургас. Автор е на редица разкази, някои от които са превеждани и издавани на немски, руски и английски език, както и романа „Психопрограмираният“. Съставител и редактор е на купища сборници и списания, сред които „Алманах ФантAstika“, ORPHIA, „Прогностика, фантастика, светоглед“, поредицата „Модели“, „Фентернет“ и др.

Известен е не само с творчеството си, но и като инициатор и основател е на един от първите в България клубове за любители на фантастиката „Терра Фантазия“, помогнал е за създаването на клуб „Иван Ефремов“, издателство „Орфия“, фондация „Човешката библиотека“ и др.

Атанас П. Славов е единственият в света носител на награда „Еврокон“ в три различни категории – най-добър фензин, най-добро списание и най-добър популяризатор.

В SciFi.bg ще му бъдем вечно благодарни за подкрепата през годините! Той има 5 статии при нас и ни даде възможност да участваме на редица фантастични събития, чрез които да се представим на повече хора, без да ни вземе нито лев. Лично аз никога няма да забравя подкрепата и милите думи за публикуваните ми статии в „Алманах ФантAstika“ и за разказите ми в сборниците „Мечове в космоса“ и „Мечове във времето“. Атанас П. Славов беше добър човек, направил много за научната фантастика в България, и липсата му ще тежи на всички ни.

Почивай в мир, Наско!

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
3 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Петър Атанасов

Кал С удоволствие 🙂

Кал

А когато се натъгуваме и пак съберем сили, ще ви предложа как да продължим заедно проектите, започнати от Наско. На първо време – алманасите „ФантAstika“.

Нед Ласков

Да почива в мир!
Духът му ще продължава да живее чрез творчеството му.