4 коментара
dune logo

Дългоочакваният първи трейлър на „Дюн“

Направил ли е Дени Вилньов нов шедьовър?

От години слушаме за новата адаптация на емблематичния за научната фантастика роман „Дюн“. Франк Хърбърт до голяма степен вдъхнови следващите поколения с творбата си и определи пътя на жанра за десетилетия напред. Въпреки това досегашните адаптации не са достойни. Първата на Дейвид Линч се получи бъркотия, а втората е поносима, но страда от скромен бюджет. Сега изглежда, че Дени Вилньов („Първи контакт“, „Блейд Рънър 2049“) най-накрая ще филмира книгата както трябва. Първият трейлър към нея вече е на линия и е доста епичен.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Вилньов е сред най-добрите режисьори на нашето време и това си личи и от тези кадри. Получаваме усещане за твърда фантастика, която обаче е и реалистична. Актьорският състав е превъзходен, очакванията са високи.

В Dune благородното семейство Атрейди поема контрола над Аракис – пустинна планета, където обаче се произвежда изключително ценната подправка меланж, която позволява на употребяващия я да вижда бъдещето. Затова и фамилията Харконен също има мераци към планетата, а намеренията на галактическия император са забулени в мистерия. На нея пък живеят фремените, които не желаят да живеят под нито един нашественически ботуш.

Трейлърът набляга на епичните кадри и атмосферата и не разкрива много от историята, но очакванията са Вилньов да се е придържал доста близо към романа. Единствените потенциални притеснения за дългоочакваната адаптация са нейната дължина (книгата не е толкова богата на събития, а филмът ще покрие само първата част от нея и няма да е никак кратък) и тъмните пастелни тонове на цветовете. Със сигурност обаче Вилньов се е доказвал достатъчно до момента, за да му се доверим, че тези потенциални притеснения ще бъдат обърнати в предимства.

Премиерата е на 18 декември.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата