sheen-and-tennant-good-omens

Дейвид Тенант и Майкъл Шийн в „Добри поличби“

Екранизацията на романа от Тери Пратчет и Нийл Геймън ще бъде в минисериал от шест епизода.

Изображение с име: dobri polichbiВ случай че не знаете, Amazon и BBC готвят съвместен проект – екранизация на романа „Добри поличби“ от Нийл Геймън и Тери Пратчет (изд. „Прозорец“). Тя ще бъде минисериал с шест епизода, а преди няколко дни обявиха, че за главните роли са избрани Дейвид Тенант и Майкъл Шийн.

Сценариите вече се пишат от самия Геймън. За съжаление, Тери Пратчет вече не е сред нас и няма как да окаже повече влияние върху минисериала, но пък Геймън е достатъчно способен и успешен (тази година видяхме първи сезон на „Американски богове“, в който той пак е здраво намесен с роман за основа и консултации), за да се справи и сам.

Особено с двете си звезди в главните роли. В книгата Земята е пред края си, тъй като Апокалипсисът наближава. Един ангел и един демон, обаче, живеят доста добре тук и не им се ще да виждат края на света. Затова обединяват усилията си, за да го спрат, но повечето от плановете им се провалят по забавни начини.

Дейвид Тенант, който проби с ролята си на 10-тия Доктор в Doctor Who, ще играе демона – Краули. Той вече се пробва (и успя) като злодей в „Джесика Джоунс“, но тук той е просто демон, който обича да създава задръствания. Майкъл Шийн пък ще бъде ангела – Азирафел. Шийн ни е известен от Masters of Sex и „Пасажери“. Докато Краули е чаровен палавник, Азирафел е сдържан и интелиген. Двамата са силни образи и трябва да действат като равни, които прави избора на Тенант и Шийн повече от подходящ.

И преди е имало опити за адаптация на творбата, но нито един не е стигал до реализация. Най-обещаващият проект беше с режисьор Тери Гилиам и с Джони Деп и Робин Уилямс в главните роли, но дори с толкова гръмки имена не се стигна до филм. Сега нещата изглеждат доста по-сериозни, а и, честно казано, в по-подходящи ръце.

Стискаме палци да не чакаме дълго за минисериала Good Omens!

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата