11 коментара
terra-nova-1

Динозаврите измряха

„Тера нова“ няма да има повече сезони по Fox.

След дълго умуване дали да бъде или да не бъде, програмните директори на американската телевизия Fox се спряха на втория вариант по въпроса за сериала „Тера нова“.

Новата Земя беше третото най-гледано шоу по канала, след The X Factor и Glee. Средният брой зрители на епизод беше над 10 милиона (ако към зрителите в момента на излъчването се прибавят и тези, които са гледали на запис). Повечето американски телевизии могат само да сънуват такива цифри. Въпреки това обаче, Terra Nova няма да доживее втори сезон. Основните причини са умопомрачителните разходи по продукцията и унищожителната критика към сериала (както и прогнозите, че зрителският интерес ще бъде понижен, ако се направи втори пакет епизоди).

Новината предизвика смесени емоции у публиката. От една страна, спирането на „Тера нова“ оставя място за продължение на други сериали като „Експериментът“ и „Алкатраз“. И двата обаче са гледани от по-малко хора, а новините за последните им рейтинги далеч не са добри. Следователно смъртта на динозаврите не означава живот за невъзможностите и затворниците. От друга страна имаме феновете на „Тера нова“, които намират основателна причина да се сърдят. Повечето се възползват от случая, за да припомнят на телевизията и други гледани сериали, които тя е опропастила („Файърфлай“ продължава да е болна тема за мнозина, десетилетие след спирането си).

Последната надежда за колонизаторите на праисторическия свят е да бъдат харесани и купени от друга телевизия. Шансът обаче е наистина нищожен, тъй като много малко канали имат финансовите възможности да продуцират нов пакет от епизоди. Все пак има и такъв актуален прецедент – „Футурама“ беше спрян преди 5 години от Fox, но днес се излъчва по доста по-скромния канал Comedy Central. Но ако такъв късмет сполети „Тера нова“, той би бил по-скоро изненадващ.

За Terra Nova се говореше дълго преди излизането му и всички смятаха, че сериалът ще бъде най-малкото задоволително успешен. Завъртяха се милиони долари и се породиха големи очаквания. В крайна сметка рейтингите не отговориха на инвестицията и телевизията излезе на загуба. Неуспехът на огромното вложение от страна на Fox прави сериала достоен за включване в класацията „Най-големите провали на фантастиката“.

Единственото, което остава на феновете на динозаврите в момента е да стискат палци за още епизоди от Primeval, както и да чакат канадското му разклонение Primeval: New Order.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата