a-wrinkle-in-time

Дисни снима „Гънка във времето“

Екранизацията е с обещаващ млад режисьор и високопрофилни актьори.

Ейва Давърнай
Ейва Давърнай

Ако не сте чели „научното фентъзи“ на Маделин Ленгъл, „Гънка във времето“, не се притеснявайте – скоро ще има високобюджетен филм на Дисни по него. То привлече неочаквано знаменит актьорски състав – Опра Уинфри, Крис Пайн, Рийс Уидърспун, Минди Кейлинг, Гугу Мбата-Роу и Зак Галифианакис, а според последната новина – и Майкъл Пеня („Ант-мен“). Екранизацията е поверена на сравнително неопитната режисьорка Ейва Давърнай, която впечатли критиците с драмата Selma и документалния 13th, като снимките вече са започнали с идеята филмът да излезе през 2018.

Книгата е излязла в САЩ още през 1963 година, а у нас е издадена на български едва тази година от издателство Intense. В историята става дума за малко момиче, което търси изгубения си баща. Бащата на Мег е изчезнал мистериозно по време на експерименти с пътуване във времето през петото измерение. Сега Мег, Чарлс Уолас и приятелят им Калвин предприемат опасно пътешествие, за да го намерят. За целта обаче, децата трябва да преминат отвъд Тъмата, която се простира из космоса и поглъща планета след планета. Ще успеят ли да надхитрят силите на злото, с които ще се сблъскат по време на необикновената си мисия?

С толкова известни актьори и деветцифрен бюджет в долари, Дисни явно залага много на предстоящия проект. Много е вероятно той да бъде и своеобразен изпит за Давърнай, която досега не е ръководила толкова скъпи продукции (но пък е оказала малко влияние върху Джей Джей Ейбрамс и „Междузвездни войни: Силата се пробужда“). Тя вече влезе в историята като първата чернокожа жена, която ще режисира филм с над 100 милиона бюджет. Ако Давърнай успее, а всички предпоставки за това са налице, вероятно компанията на Мики Маус ще я наеме за филми от голямата лига – като тези от вселената на „Отмъстителите“ например. Не е тайна, че тя е била една от възможностите за режисьор на „Черната пантера“ на Марвел, а напоследък все повече се говори за възлагане на режисьорски позиции на повече жени за повече разнообразие в киното. При всички положения, кариерата й изглежда обещаваща.

Колкото до филма – както може да се очаква, той ще бъде за деца и семейства, и сигурно ще се придържа сравнително близо до материала в оригинала. A Wrinkle in Time е една от най-успешните и обичаните американски книги с редица награди, първа книга от общо 4. Сценарист на филма е Дженифър Лий, която вече се доказа пред Дисни със „Замръзналото кралство“. С други думи, отново имаме интересна концепция, която ще се впише в марката на Дисни. Надяваме се, успешно.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата