6 коментара
Doctor who

Doctor Who започва снимките за новия сезон този месец

Тази есен ще видим седми сезон от новите серии на култовия великобритански хит.

Изображение с име: doctor who matt smithСедми сезон на „Доктор кой“ започва снимки във вторник, 20 февруари, потвърдиха от BBC. Очаква се епизодите да се излъчат наесен, като Мат Смит отново ще изиграе Доктора, а Карън Гилън и Артур Дарвил ще останат в ролите си само за първата половина от сезона. След това нов герой ще придружава Доктора в приключенията му през пространството и времето. Кой ще е той, още не се знае, но можете да прочетете нашите спекулации тук.

Досега Мофат е разкрил, че последният епизод на Ейми и Рори ще бъде сърцераздирателен. Карън Гилън също смята, че финалът им е „дяволски добър“. „Не ми е позволено да кажа какво ще се случи, но наистина е великолепен епизод.“ Гилън споделя, че от известно време насам си мисли за напускане на Doctor Who – тя наистина е най-дълго останалата придружителка от новите серии. „Обадих се на Мофат и му казах горе-долу кога искам да напусна. Той ми каза докъде е сюжетът и какво планира и общо взето заедно измислихме финала за моята героиня.

За успокоение на феновете, няма да има драстична промяна със смяна и на Доктора, каквато имаше между четвърти и пети сезон. Мат Смит няма планове да напуска сериала. „Винаги съм знаел, че аз и Карън ще поемем по различни пътища все някога„, казва актьорът. „Хората ме питат не съм ли тъжен, че тя си тръгва – тъжен съм, защото ми беше приятно да работя с Карън и Артур – прекрасни хора. Но сериалът е по-голям от нас, актьорите. Той ще продължи и много след мен – аз съм тук за един много кратък период от време.

Кратък период от време е може би ключовата фраза в изказването, тъй като от договора на Смит остава само още една година. „Ще изкарам и нея и после ще му мисля. Интересувам се от филми, винаги ми е харесвало да играя във филми, а ми се ще и да се пробвам като режисьор.“ В крайна сметка излиза, че Смит със сигурност няма да си тръгне тази година, но може следващата да му бъде последна.

Но да се съсредоточим върху по-сигурното и близкото, а именно седми сезон. Режисьор на новите епизоди ще е Сол Мецщайн. Специалистът няма големи заглавия зад гърба си, но е сравнително познат във Великобритания, и по-точно, родната му Шотландия.

Сред сценаристите пък, освен, разбира се, Стивън Мофат, ще бъдат и създателят на „Да бъдеш човек“ Тоби Уайтхаус, и човекът зад „Камелот“ Крис Чибнал. Уайтхаус вече се е доказал с епизоди като School Reunion от втори сезон, The Vampires of Venice от пети и The God Complex миналата година. Новият му сценарий се гласи като трети поред в седми сезон и ще бъде един от последните с Ейми и Рори. На епизода от Чибнал още не е даден номер, като не се знае и дали няма да е за новия придружител. Чибнал има в биографията си епизодите 42, The Hungry Earth и Cold Blood, както и копродуцентство на разклонението „Торчууд“ в периода 2006-2008.

Изображение с име: Daniel Radcliffe
Реакцията на Радклиф на въпроса.

За финал и една любопитна новина. В интервю за новия си филм „Жената в черно“ (който вече направи световната си премиера, но още го чакаме в България), на Даниел Радклиф е зададен въпросът би ли участвал в екранизацията на „Доктор кой“, която Дейвид Йейтс планира. Радклиф първоначално се шокира и иска потвърждение, че наистина Йейтс е обявил такива планове, след което отрича. „Не, не, Мат Смит играе Доктора и се справя прекрасно, не им трябвам аз. Екипът и сега върши чудесна работа. Не знам дали бих се справил с ролята на Доктора и никога не бих си и помислял да се намесвам в чуждите продукти.“ В последствие обаче изразява и подкрепа за Дейвид Йейтс – „Сигурен съм, че когото и да избере Дейвид Йейтс за неговата екранизация, ще бъде чудесен.“ Макар и с дипломатичната притурка към изказването, ясно се вижда, че и Радклиф не е особено съгласен с идеята на Йейтс – при все че именно Йейтс е човекът, който го направи известен с „Хари Потър“. От режисьора още няма вести докъде е стигнал със своите планове, но нищо чудно да продължи да упорства само от инат.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата