2 коментара
Space-Shuttle-Atlantis

Джеф Безос успешно тества ракета за космически туризъм

Първа стъпка към бъдещи космически ескурзии – успешна!

Blue_Origin_orbital_spacecraft
Капсула New Shepard

Джеф Безос, основател на Amazon, присъства на първия старт на ракета, разработвана от неговата компания „Блу Ориджин“ (Blue Origin) с капсулата New Shepard. Успешният тест е направен в сряда, но компанията, която традиционно държи в тайна проектите си, обяви за него в четвъртък.

Полигонът за старта е в Западен Тексас, където е и базата на компанията. Ракетата с двигател, работещ на течен водород и кислород, се издигна до около 94 километра със скорост 3 пъти тази на звука, след което макетът на капсулата се отдели и с парашути се приземи в пустинята.

Според Безос всички системи са борда са работели оптимално. „Всеки астронавт би имал приятно пътуване до космоса и спокойно завръщане.“

Идеята на „Блу Ориджин“ е ракетата носител да се връща на собствена тяга до земята за повторно използване. Тази фаза от опита не е била успешна заради пробив в хидравликата и засега няма разпространени кадри от нея.

ракетен носител + капсула "New Shepard
ракетен носител + капсула „New Shepard“

Проектът е за суборбитални полети с апарат за многократна употреба, като космическите туристи (обикновено трима-четирима) ще могат да изпитат за около 4-5 минути безтегловност и да се наслаждават на незабравимата гледка към планетата. Но ракетата може да се използва и за товари, научна апаратура и комерсиални цели, което я поставя в конкуренция с проекти на Ричард Брансън и Елон Мъск.

Определено се наблюдава активизация в частния сектор в последните години с цел покоряване на „последната граница“ и предоставяне на едно рядко изживяване, до което в момента могат само малцина да се докоснат. Въпреки трагичния инцидент с кораба на милиардера Ричард Брансън неотдавна, е окуражително да се види, че все още никой не се е отказал в запълването на тази „ниша“. И ако имаме късмет, преди да сме остарели много, може да сме свидетели на първите орбитални самолети, които ще ни пренасят до всяка точка на света за отрицателно време… е, и като бонус ще пробваме нулева гравитация.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата