5 коментара
sw1

Джордж Лукас не харесва новите „Междузвездни войни”

Това, което доскоро беше по-скоро слух, вече е официално потвърдено.

Изображение с име: 1234
Робърт Айгър на корицата на своята автобиография.

Изпълнителният директор на Дисни, Робърт Айгър, публикува своята автобиография, в която разкрива интересни данни, свързани с оформянето на новите „Междузвездни войни” и мнението на създателя на сагата за тях.

Досега имаше съмнения, породени от отделни коментари на Джордж Лукас, че той може би съжалява за сделката, която е сключил с Дисни. Айгър, който би трябвало да осъзнава, че това не е в интерес на франчайза, индиректно потвърди въпросните слухове.

В книгата си, Айгър споделя следното:

„Във всеки от филмите от оригиналната трилогия за Лукас беше важно да представи нови светове, нови истории, нови персонажи и нови технологии. В този (става дума за „Силата се пробужда” на Ейбрамс), според него, отсъстваше визуален или технически скок напред” – на практика Лукас е казал това, което посочиха стотици фенове, а именно, че филмът не е достатъчно оригинален.

Нататък в мемоара на Айгър четем: „Той не грешеше, но също така не можеше да оцени напрежението, на което бяхме подложени, за да представим на феновете филм, който да се усеща като истински „Междузвездни войни”. Ние нарочно създавахме свят, който да се усеща визуално и тонално близък до ранните филми, за да не се отделим от това, което хората познаваха и обичаха, а Джордж ни критикуваше точно заради това.”

Изображение с име: star-wars-galaxys-edge-iger-lucas-falcon-exterior
Джордж Лукас и Боб Айгър се забавляват в новото разклонение на парковете на Дисни, посветено на техните „Междузвездни войни“

Джордж Лукас, който направи две трилогии и отнесе много критики във връзка с предисторията на Дарт Вейдър, със сигурност е бил способен да оцени напрежението.

Но това не е най-лошото – ако Лукас е бил леко разочарован от начина, по който изглежда „Силата се пробужда”, то той се е почувствал направо предаден (думата е в оригиналния текст), след като разбрал подробности за сюжета:

„Джордж веднага се разстрои, след като те (създателите на филма и част от директорите на Дисни) започнаха да му описват сюжета и той осъзна, че няма да използват никоя от неговите чернови, представени по време на преговорите (за сделката с Дисни). Джодж знаеше, че не сме се обвързали с договор да ги използваме, но предполагаше, че това, че сме ги откупили (преди приключването на сделката), е мълчаливо обещание да ги следваме, затова той беше разочарован, че историите му са отхвърлени. Аз бях много внимателен още по време на първите ни разговори да не го подвеждам, но мисля, че можеше да се представя по-добре. Джордж се чувстваше предаден, и въпреки че този процес (продажбата на правата за „Междузвездни войни”) по принцип беше труден за него, началото беше ненужно конфликтно.”

От написаното може лесно да се разбере ситуацията – а именно – Боб Айгър е откупил черновите на Джордж Лукас за бъдещето на „Междузвездни войни” преди приключването на сделката, но без да уточни, че те няма да бъдат използвани. Може би, ако знаеше предварително, създателят на сагата не би подписал? Няма да разберем, освен ако той самият не го признае в някоя от публичните си изяви или в социалните медии.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата