exorcist0

Екзорсистът се завръща

На 1 юни чакаме преработеното издание на „Заклинателят“ от ИК „Изток-Запад“, а в близкото бъдеще – минисериал по същия сюжет.

Нали сте гледали „Екзорсистът“? Преди известно време този филм беше признат за най-страшния филм на ужасите, правен някога. Добре е да знаете, че той се основава на книга – „Заклинателят“ на Уилям Питър Блати. Миналата година романът навърши 40 години и по този случай авторът му преработи творбата си и я пусна отново на пазара. На 1 юни ще излезе и българският й превод, дело на не кой да е, а на Любомир Николов (доставил на българските читатели „Властелинът на пръстените“, „Нещо зло се задава“, „То“ и още много класики). Премиерата ще бъде на щанда на ИК „Изток-Запад“ на тазгодишния пролетен панаир на книгата. Издателството очаква голям шум около заглавието, поради което се възползва от вълнението и допълнително провокира читателите със следния трейлър:

Бутон за зареждане на YouTube видео

„Заклинателят“ е шокиращ и драматичен разказ за битката между Доброто и Злото, за борбата между абсолютната поквара и уязвимата невинност, а посланието на Уилям Питър Блати е, че силата на вярата може да прогони и най-тъмните кошмари, наместили се в съзнанието или душата ни.

Междувременно, отвъд океана интересът към класическата история за обсебеното от демон момиче отново се възражда. Там се разработва минисериал, като инициаторите му са самите Уилям Питър Блати и Уилям Фридкин (режисьор на филма). За адаптацията ще помага Шон Дъркин, който ще превърне романа в 10-епизодова сага. Продуцент пък ще бъде Рой Лий, познат с работата си по „Предизвестена смърт“, „Гняв“ и „Полет 7500“. Няколко телевизионни канала проявяват интерес, макар официалната продажба още да не е започнала.

Изображение с име: exorcist_movie_1
Кадър от филма, 1973 г.

Доколко ще се получи минисериалът е трудно да се каже. Все пак сюжетът не е толкова сложен – свещеник лекува младо момиче от обсебилия я демон – не е нещо като за 10 епизода. Дъркин явно иска да се концентрира върху семейните отношения в дома на МакНийл в периода, преди младата Регън да бъде обладана от злия дух. Ще видим как реагира семейството на свръхестественото събитие и какво го кара да поиска помощ от църквата. Може би, за да се получи идеята, ще бъдат добавени нови персонажи към фамилията, вместо да остане само майката, както е в оригинала.

Все пак, както показват случаите с „Орденът на седмината“ и „Тъмната кула“, дори когато някой проект изглежда интересен и сигурен (а тук интересната част е под съмнение поради многобройните адаптации на същата идея), трябва да изчакаме докато започнат снимките, за да сме сигурни, че планът наистина ще се изпълни.

Единственото сигурно, с което разполагаме, е гореспоменатата преработена версия на „Заклинателят“, която издателството горещо препоръчва.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата