the-golden-compass

Филип Пулман ще пише нова трилогия за „Тъмните му материи“

Има новини и покрай подготвяния от BBC сериал.

Изображение с име: his-dark-materialsДобри новини, фенове на фентъзи трилогиите! Филип Пулман, авторът на „Тъмните му материи“, обяви официално, че се е захванал с нова трилогия в същата вселена. Тя обаче няма да бъде предистория или продължение, а ще се развива едновременно със събитията от оригиналните три книги. Пулман я описва като „различна история, която започва около 10 години преди „Тъмните му материи“ и свършва около 10 години след нея“. Според плана, новата поредица, озаглавена „Книгата на Праха“ ще ни свърже отново с Лира Белакуа от раждането й до двайсетата й годишнина. Второстепенен герой от старите книги пък ще бъде главен тук, но авторът не разкрива кой. Книгата ще излезе във Великобритания в края на октомври.

„Тъмните му материи“ е емблематичната трилогия на Пулман. В годините между 1995 и 2000 той издава три книги, в които се разказва за малката Лира Белакуа. Тя трябва да спаси себе си и другите деца от манипулациите на възрастните около тях, включително родителите й. Не е лесно да се опишат нейните приключения, но те се въртят предимно около алетиометъра на Лира – устройство, с което тя може да вижда миналото, настоящето и бъдещето. Много хора го искат за себе си, Църквата пък иска направо да я убие, за да не би да се върне тя в миналото и да стане първата Ева. Съществуват също така алтернативни вселени и физиката на частиците играе важна роля. В сюжета се намества и вещество, наречено Прахът, което е физическото въплъщение на първородния грях… Ако не сте я чели, не бързайте да се плашите, защото не е толкова объркано, колкото излезе от описанието.

Първата книга от трилогията, „Златният компас“ вече е филмирана – през 2007 година, и то със звезден актьорски състав. Той обаче се е провалил в бокс-офиса, поради което плановете за заснемане на следващите книги са зарязани. Преди година и нещо BBC обявиха, че ще дадат нов шанс на „Тъмните му материи“, този път със сериал. Работата по него върви бавно и усилено, без много-много да се афишира. Главен сценарист е Джак Торн, който преди години създаде The Fades. За първи сезон са предвидени 8 епизода, а целта е общо да се получат 40. Няма още наети актьори за ролите, в момента се търсят деца, които да заемат главните роли. Очаква се His Dark Materials да бъде готов за края на тази година, но може и да почакаме до 2018.

Според слуховете, анализатори предвиждат сериалът да вкара около 100 милиона паунда в икономиката на Уелс (която и без друго се крепи на телевизионните продукции на BBC като Doctor Who), така че говорим за доста амбициозна продукция. Много е вероятно, след като Пулман работи едновременно и по сериала, и по новата трилогия, следващите книги също да бъдат преплетени в телевизионната адаптация по един или друг начин.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата