1 коментар
tolkien-movie

Филм ще покаже живота на Джон Р. Р. Толкин

Авторът на „Властелинът на пръстените“, смятан за баща на фентъзи жанра, ще бъде уважен от киното.

Много хора твърдят, че не са фенове на Джон Р. Р. Толкин или неговите епоси, но дори те не могат да отрекат ролята му в оформянето на фентъзи жанра такъв, какъвто го познаваме. Именно той е създал много от днешните клишета като добрите, красиви и мъдри елфи в гората, злите грозни орки или трудолюбивите и сребролюбивите джуджета, копаещи за ценни метали в планините. Някои дори го наричат баща на фентъзито. Личността на Толкин е много интересна, предвид прекрасните му творения, които ще останат завинаги във времето, но също и заради това, което авторът сам е преживял. Скоро ще разберем повече за това във филм, вдъхновен от неговата биография:

Бутон за зареждане на YouTube видео

Доколко Николас Холт ще се справи с тази роля, още е рано да се прецени, но поне всичко друго изглежда като да е направено с много внимание и уважение към Джон Р. Р. Толкин. Бюджетът за визуални ефекти не е бил особено голям, но е използван много добре, включително и за паралели с филмите на Питър Джаксън. Лили Колинс играе Идит Брат, съпругата на Толкин, а Антъни Бойл, Том Глин-Карни и Патрик Гибсън играят приятелите на автора от колежа, които после се бият рамо до рамо с него в Първата световна война.

Световната премиера е на 10 май. У нас едва ли ще видим „Толкин“ в широко киноразпространение, но със сигурност ще се намери фестивал, който да го покаже.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата