3 коментара
game of thrones margaery

Game of Thrones по-силен от всякога

Изтичането на първите четири епизода от новия сезон по торент-тракерите не попречи на премиерата да постави рейтингов рекорд.

Тази неделя по торентите изненадващо се появиха първите 4 епизода от новия сезон на „Игра на тронове“. Почти цял ден преди първият от тях да дебютира по HBO, даже ден и половина ако вземем предвид, че българската премиера беше в понеделник вечерта. Пиратстващите фенове побързаха да си ги изтеглят, а журналистите започнаха да се вайкат как този теч може да се отрази катастрофално на рейтингите и ще бъде сериозен удар върху телевизията и хитовия й сериал, който и без друго е най-пиратстваният в света.

Е, всички могат да спят спокойно – течът не само че не предизвика спад в рейтингите, а може дори да е повлиял положително. Премиерата на пети сезон е гледана от 8 милиона души в САЩ, което е с милион и нещо повече от миналата година и с почти милион повече от досегашния рекорд, поставен от епизод 4.7.

Зрителите на сериала (а с това и абонатите на HBO) растат с всяка изминала година. Game of Thrones за първи път мина 4 милиона зрители с финала на втори сезон. 5-те милиона бяха задминати в средата на трети сезон, а 6 милиона се събраха за премиерата на четвърти сезон. Явно пиратите не са чак такава ужасна заплаха за индустрията в крайна сметка?

MAIN-Game-of-Thrones-season-5

Иначе, единственият друг сериал, който постига такива успехи, и то по кабелна телевизия, е „Живите мъртви“. Там обаче отдавна са задминали двуцифрените милиони, така че „Игра на тронове“ има да наваксва. Вторият обаче е много по-скъп и мащабен. И двата сериала растат главоломно и показват стабилно качество, така че бъдещето им за следващите няколко години е сигурно. Дори и догодина „Игра на тронове“ да задмине книжната поредица „Песен за огън и лед“, каквато опасност реално има. Представям си какви ще са рейтингите ако епизодите започнат да показват нов материал, а книгите да наваксват…

Междувременно, в интервю за Variety сценаристите на сериала са признали, че Джордж Мартин е харесал именно тях да филмират произведенията му, защото са успели да познаят коя е майката на Джон Сноу. Двамата също така са били пълни аматьори в началото и дори са объркали сценария за пилотния епизод. Наложило той да бъде сниман наново заради ред грешки – например, пропуснали са да споменат, че Джайм и Церсей са брат и сестра, поради което сцената с кръвосмешението им в края изобщо не е носила необходимия заряд.

Дейвид Бениоф и Дан Вайс знаят какъв финал е замислил Джордж Мартин, но споделят, че самият той често си измисля нещата докато пише – определя се „като градинар, а не като архитект“. Също така, шести сезон вече ще има доста сериозни разлики с книгите.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата