3 коментара
the walking dead season 9

Големите обрати в „Живите мъртви“

Какво следва за франчайза и главните му герои? Спойлери за епизод 09х05 от сериала.

Сезон 9 от сериала „Живите мъртви“ започна като обновен и без друго. С края на войната срещу Ниган и скок напред във времето, както и нов главен сценарист, The Walking Dead сякаш се прероди. Сега се оказва, че това обновяване далеч няма да е единственото и тепърва ще гледаме съвсем различен сериал.

В епизод 09х05 се сбогувахме с двама персонажи. Единият е Рик Граймс, чиято смърт беше основен акцент на рекламите за девети сезон. Тук обаче останахме излъгани. Въпреки че актьорът Андрю Линкълн никога повече няма да се завърне в сериала (поне така изглежда засега и така твърди самият той), героят му не е мъртъв и отново ще се появи на екран. Питате как?

Оказа се, че AMC подготвят разширение на вселената на „Живите мъртви“ с три телевизионни филма.

Сценарист ще бъде Скот Гимпъл, който беше повишен в надзорник на целия франчайз по-рано тази година. Сега разбираме защо това беше наречено повишение, след като означаваше край на сценариите му за сериала. В края на миналия епизод Рик беше спасен от Джадис и качен в хеликоптер, който да го закара на ново място. След това имахме скок напред във времето, който ни показа порасналата Джудит Граймс. Трите филма ще разкажат историята на Рик в периода между двете събития, като е възможно да се появят и други познати лица в нея, както и тя да продължи отвъд хронологията в момента. Първият филм ще се фокусира върху новата група и тяхното деление на хората на А и Б. Според Гимпъл, той ще разкаже „за това кой е Рик и в кого ще се превърне – и, разбира се, как ще се справи с новата ситуация, в която се намира. Познаваме Рик Граймс, той ще иска да се върне у дома“. Очаква се снимките да започнат догодина, а бюджетът да е по-голям отколкото за епизод от сериала.

Изображение с име: walking-dead-jeffrey-dean-morgan-negan-season-7
Нигън едва ли ще изкара дълго в затвора. Дали е възможно той да замени Рик като водач на групата оцелели в новия свят?

Андрю Линкълн сега може да си отдъхне от пазената тайна, защото той е знаел за подготвяния проект отдавна. „Не исках да съм неискрен с феновете, но и не исках да издавам сюжета“, казва той относно последните седмици. „Но сега ми е много по-леко, защото мога да говоря за филмите“. И въпреки че не е сигурно дали трите филма с него ще останат само три, тоест бъдещето му във франчайза все пак продължава, актьорът заявява: „Мога категорично да кажа, че няма да се връщам в сериала“. Да не забравяме, че Линкълн ще бъде и режисьор на един от епизодите в 10-ти сезон.

Сбогуването с другия персонаж е доста по-разочароващо, най-вече защото дори не разбрахме за него. Отдавна знаем, че Маги Рий също напуска заради ангажиментите на актрисата Лорън Коан към новия й сериал, но очаквахме заминаването й от „Живите мъртви“ да е доста по-забележимо. Вместо това, тя просто изчезва след скока във времето и тепърва ще разбираме (евентуално) какво се е случило с нея в промеждутъка. Анджела Канг е споделила, че „Това са последните сцени на Маги този сезон… Надявам се да не е последната й поява в сериала, но няма да я има в непосредствено бъдеще“. Засега можем да предположим, че Маги се е присъединила към общността на Джорджи (жената, дала й книгата „Ключ към бъдеще“, в която има чертежи и инструкции за построяване на средновековни устройства), но нищо не можем да кажем със сигурност.

Изображение с име: the walking dead new char
Стискаме палци новите персонажи да са достатъчно интересни, тъй като явно ще се появяват доста в следващите серии.

Не можем да кажем кой от останалите герои колко ще оцелее, но можем със сигурност да посочим кои трима ще останат много време. Норман Рийдъс (Дарил) и Мелиса Макбрайд (Карол) са подписали нови договори за три години напред (с повишени заплати), а Данай Гурира (Мишон) в момента преговаря за своята сделка. Според условията на договорките с Рийдъс и Макбрайд, актьорите ще могат да се появяват и в други сериали или филми от вселената на „Живите мъртви“ според нуждите на сценаристите. С други думи, има шанс да ги видим във филмите, в разклонението „Пази се от живите мъртви“ или нещо трето.

Интересен факт е, че Кейли Флеминг, която играе появилата се замалко, но вече спечелила интереса на зрителите Джудит Граймс, е също така малката Рей от „Междузвездни войни: Силата се пробужда“. Явно невръстната актриса тепърва ще има голямо бъдеще.

The Walking Dead продължава с епизод 09х06 „Кой си ти сега?“ следващия понеделник. Със сигурност в него ще видим големи промени в персонажите, а също така и в зомбитата. Трейлърът за следващите три серии загатва, че те еволюират и дори могат да говорят. Ще гледаме и адаптацията на комиксовата история за „Шептящите“. И въпреки че AMC разширява вселената и разчита на светло бъдеще, всички тези инвестиции могат да се окажат краткосрочни, в случай че главозамайващият рейтингов спад не бъде успокоен.

https://www.youtube.com/watch?v=O33zolOve_w

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата