Enders Game tttt

Харисън Форд: „Граф е много по-сложен герой от Хан Соло“

Звездата говори за ролята си в следващия му голям филм, „Играта на Ендър“. На панела на Comic Con бяха пуснати и няколко клипчета към лентата.

„Играта на Ендър“ от Орсън Скот Кард е любим роман за мнозина, но филмирането му идва чак 28 години след написването. Но няма лошо да отлежи, стига крайният продукт да е добър! На Comic Con тази година един от най-интересните панели е именно на Ender’s Game. Журналистите имаха възможност да поговорят с актьорите от филма и да видят серия от рекламни клипчета, извадени сякаш от вселената на филма:

Бутон за зареждане на YouTube видео

Както добре знаете, „Играта на Ендър“ се развива в бъдещето, 70 години след като Земята е нападната за втори път от формиките – зли насекомовидни извънземни, решени да ни унищожат. Създадена е Бойната школа, място, където най-умните деца се тренират за специални бойци, които да обърнат везните на войната в наша полза. Един от кадетите е Андрю Уигин, наричан още Ендър – гениален тийнейджър с проблеми, който може да се окаже ключът за победата над врага.Изображение с име: Харисън Форд: "Граф е много по-сложен герой от Хан Соло"

Харисън Форд има важна роля във филма – той ще изиграе полковник Хайръм Граф. Героят е ръководителят на обучителния процес във футуристичното военно училище, където надарените като Ендър деца се тренират за бой. Граф е ветеран, преживял много ужаси, и най-близкото до баща, което имат кадетите.

Помолен да сравни най-култовата си роля, тази на Хан Соло, с тази на Граф, Харисън Форд отговаря така: „Според мен нямат нищо общо. Граф е много комплексен герой, който е натоварен с отговорността да тренира кадети като младия Ендър. Той се изправя срещу много морални дилеми, свързани с използването на деца във войната. Граф е много по-сложен герой от Соло, но това не значи, че съжалявам, че и ролята на Соло е моя.“

Бутон за зареждане на YouTube видео

Харисън Форд не пропуска да похвали и книгата, на която се основава филмът: „И филмът, и романът са много точни и далновидни – посочват проблеми, с които предстои да се сблъскаме. Възможността да водиш война от разстояние и занимаването с бизнес-аспектите й определено те прави дистанциран от нея. Военният командир, цялата йерархия, моралните устои на едно общество, което води война са най-важните въпроси на филма и са проблеми, с които се сблъскваме всеки ден. Във филма войната е интерпланетарна и научнофантастична, но приликите й с днешните войни й придават емоционален заряд и реалистичност. От една страна имаме дрони и нови технологии. От друга, трябва да използваме деца и младежи. Винаги е било така в исторически план – най-младите и най-пригодните от обществото са първи на фронта.“

„В книгата Ендър започва едва като 7-годишен. Смятам, че тук постъпиха много мъдро, като го направиха по-близък до възрастта на Ейса, около 12-13-годишен. Но въпросите, които се повдигат, са същите“, казва Харисън Форд, с което защитава решението на сценаристите да състарят главния герой, което много фенове оплюха. Ейса Бътърфийлд е актьорът, който ще се превъплъти в образа на Ендър.

„Играта на Ендър“ излиза през ноември по кината.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата