Star Wars 7 чупи всички рекорди

Във втората половина от статията ще разгледаме интересни факти около филма и какви са били първоначалните идеи за сюжета.

Не че това е голяма изненада след всички предварителни информации и прогнози, но „Междузвездни войни: Епизод VІІ – Силата се пробужда“ разби на пух и прах всякакви предишни рекорди на досегашните шампиони!

За премиерния си уикенд новият епизод от Star Wars е събрал колосалните четвърт милиард долара! С 250-те си милиона филмът постига много повече от досегашния шампион, „Джурасик свят“, който направи 208 и това не беше никак малко постижение. За четвъртък, когато The Force Awakens тръгна по някои кина в САЩ, приходите са 57 милиона, за официално премиерния петък – 120,5 милиона, за събота – 68,7 милиона, а за неделя – 60 милиона. Всеки от тези дни чупи рекорди с изключение на съботата – „Джурасик свят“ и „Отмъстителите“ са събрали с по 1 милион отгоре за първите им съботи след излизането.

asw1

Сега интересното е да разберем колко дълго ще се задържи „Междузвездни войни: Епизод VІІ“ по кината. Предварителните данни сочат, че, подкрепен от положителните ревюта на критиците, интересът на публиката все още е висок и много от феновете искат да гледат филма пак и пак. Това означава, че новата серия от космическата сага вероятно ще се прожектира още дълго време и ще има стабилен шанс да разбие и най-важните рекорди – този на общите приходи. Шампионите там в момента са „Аватар“ и „Титаник“ с по над 2 милиарда долара. Трябва все пак да се отбележи, че някои критици започват да се съвземат от първоначалната си еуфория и да осъзнават, че Епизод VІІ е най-неоригиналният и не търси кой знае каква дълбочина на сюжета, което предизвиква нотки на недоволство, но едва ли това ще попречи на милионите долари да продължат да падат в ръцете на Дисни още няколко месеца.

Паричките ще дойдат добре на Дисни, които имат да покриват, освен колосалната си инвестиция в Лукасфилм, и нескромния хонорар на Харисън Форд. За да се завърне за още един филм актьорът зад Хан Соло е получил между 10 и 20 милиона долара за участието си. За сравнение, Кари Фишър и Марк Хамил са взели под 5 милиона, а младите звезди в главните роли – между 100 и 300 хиляди долара. С други думи, двамата водещи актьори заедно са взели 50 пъти по-малко от Харисън Форд.

Но да не задълбаваме в социалното неравенство, а да погледнем към нещо по-позитивно – екипът на „Джурасик свят“ поздрави този на „Междузвездни войни“ за отнемането на рекорда им. В специалния туит динозавър поставя медал върху робота ВВ-8. Това всъщност продължава стара традиция на подобни поздравления между Стивън Спилбърг и Джордж Лукас, когато единият е разбивал рекорд на другия. Двамата са се хвалели публично с печатни реклами във водещи американски издания. Вижте техните необичайни поздравителни картички през годините:

jurassic-star-wars-570x934 sw1 sw2 sw3sw4

В международен план „Силата се пробужда“ също се представя страхотно, като са счупени рекорди в 19 страни, а общите приходи са 529 милиона долара! Над половин милиард само за четири дни – това със сигурност покрива всички разходи по продукцията и маркетинга на филма и вече носи печалба на Дисни. Само в България приходите са над 1 милион лева с над 100 000 продадени билета. Филмът отвори на рекордните 90 екрана в цялата страна. Само първите прожекции в нощта на 17-ти срещу 18-ти декември събраха бокс офис от 100 000 лева с близо 7000 от най-ревностните почитатели на сагата. Резултатите на филма в България го превръщат в най-гледаната премиера за всички времена, както и филма с най-много натрупани приходи в своя премиерен уикенд, включително сред всички филми на Дисни.

Освен в почти всяка държава, Star Wars ще има прожекция и извън Земята! Космонавтите на Международната космическа станция ще се зарадват на специална прожекция в тяхна чест върху екран, създаден точно с тази цел. Филмовата вечер на космонавтите е събота, така че вероятно околоземните ни колеги ще гледат Епизод VІІ още тази седмица. Подаръкът от Дисни е добър ход – кой блокбъстър би бил по-подходящ за космонавти от този?

С излизането на филма най-накрая целият воал около проекта се вдигна и хората от екипа започнаха да разкриват повече за работата си по новата серия и техния принос към нея. Ако искате да продължите да четете, подгответе се за

СПОЙЛЕРИ!

asw2

Майкъл Арнд например споделя, че неговата първоначална версия на сюжета е била малко по-различна. Според оригиналния замисъл родителите на Рей не са били мистериозно загатнати във видение-спомен, а Люк е имал много повече екранно време. „В началото пробвах различни версии на сюжета, в които Рей е вкъщи, домът й е разрушен, тя тръгва на пътешествие и среща Люк. След това намира лошия и му сритва задника“, споделя Арнд. „Те обаче не се получаваха добре и ме притесняваха. Това беше през 2012 г. Струваше ми се, че всеки път когато Люк влиза в сцената, той я превзема. Зрителят спира да се интересува от главния герой, защото „Мамка му, Люк е там, искам да видя какво ще направи той“. Е, явно е добре, че сценарият му е бил преработен няколко пъти, макар и в посока преразказ на Епизод ІV.

Джон Бойега пък е участвал в публична дискусия за неговия герой, Фин. Актьорът разказва, че първоначално кастингът не е давал никаква информация. Търсели са „Момче №1 – чаровен, забавен, героичен“. В последствие той е допринесъл за развитието на образа. Отначало е тръгнал да го играе с истинския си, британски акцент. В последствие обаче е решил да смени с американски, за да наблегне на комичната страна на героя му и да го направи по-земен. Сцената, в която насочва оръжие в главата на капитан Фазма и й казва, че сега той командва, пък е имала 15 различни варианта, от които са избирали в последствие. Харесало му е да работи с всички – Дейзи Ридли е била много скромна и липсата на опит не й е пречела, дори напротив; Харисън Форд, Кари Фишър и Марк Хамил са били много мили с новите актьори, а с Оскар Айзък (Поу Дамерън) са се сближили незабавно.

asw3

Що се отнася до последния, Джей Джей Ейбрамс е имал намерение да умре в сцената, в която Поу и Фин се разбиват на Джаку. Оскар Айзък е трябвало да изиграе персонаж, който да послужи като увод на историята и да вкара Фин в екшъна. Всъщност, той изпълнява именно тази роля – завръщането му по-късно е малко или много безсмислено за сюжета Епизод VІІ и не служи за нищо. Въпреки това обаче, Ейбрамс е решил да не убива героя и да го запази за следващи епизоди, защото се е получила добра химия между Айзък и Бойега, а персонажът има потенциал да стане интересен.

Любопитна подробност е, че „Силата се пробужда“ е бъкана с известни актьори, за които не подозирате, или сте пропуснали да видите. Така например, Даниел Крейг (Джеймс Бонд в „Спектър“ и „Операция Скайфол“) е играл стормтрупъра, когото Рей контролира с помощта на Силата. Саймън Пег пък е влязъл в костюма на Ункар Плут, с когото Рей търгува вехториите на Джаку. За видението на Рей са използвани гласовете на Франк Оз (Йода), Алек Гинес и Иън МакГрегър (старият и младият Оби Уан Кеноби). Всъщност, репликите на първия не са включени в сцената, но вероятно ще се използват в Епизод VІІІ. Алек Гинес произнася само „Рей“, което става с помощта на компютърна обработка, взела гласа му от стара реплика с думата afraid. Самият Гинес е починал през 2000 г. Останалата част от репликата на Кеноби във видението е записана от МакГрегър, който е дошъл на снимачната площадка специално заради нея.

asw4

Вероятно сте забелязали Грег Грюнбърг от „Герои“, който се появи в ролята на боеца за Съпротивата Снап Уексли докато героите обсъждаха плана за нападение (Грюнбърг е поканен лично от Ейбрамс заради приятелството им и съвместната им работа по около 10 други проекта). До него пък се появи Кен Люнг от „Изгубени“. Може да сте мернали за части от секундата и Фрийма Аджиман („Доктор кой“, „Осмо чувство“), която беше взривена заедно с няколко републикански планети. Гуендолин Кристи („Игра на тронове“) пък така и не си свали шлема, за да се покаже като капитан Фазма, но ще участва и в следващите епизоди, така че ще има шанс да го направи. Роднински връзки също са били използвани, тъй като дъщерята на Кари Фишър и бащата на Джей Джей Ейбрамс са се появили в кадър като бойци от Съпротивата. Има и много други подобни епизодични прояви от кого ли не. Всичко това идва да покаже, че „Междузвездни войни“ може да държи на традицията да използва нови и непознати актьори за важните роли, но това не означава, че не получава внимание от големи звезди.

Филмът продължава да върви по кината на 3D, IMAX 3D и 4DX, като се разпространява не само в субтитрирана версия, но и в специална дублирана такава за най-малките фенове на вечната киносага. През 2016 предстои премиерата на антологичния филм Rogue One: A Star Wars Story; световната премиера на Епизод VIII е заложена за 26 май 2017, антологията за Хан Соло ще е в кината на 25 май 2018, Епизод IX е предвиден за 2019, а третият филм от антологията за Междузвездни войни предстои през 2020.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
2 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Варна

Като изключин спец ефектите останалото е като снимано в киностудията в Ялта!