2 коментара
True Blood

HBO пролива лятна кръв

Актьорите от „Истинска кръв“ охотно дават интервюта, с които обясняват промените в четвърти сезон и подсказват за бъдещите събития в сюжета. Статията съдържа спойлери.

Изображение с име: Бил
Бил изглежда сякаш не си е губил времето след изчезването на Суки. Но дали новата му позиция ще продължи да го разсейва от нея достатъчно, за й позволи да се отдаде на Ерик?

Започна четвъртият поред сезон на „Истинска кръв“ и сценаристите не спират да радват публиката с нови свръхестествени създания и усложняване на старите сюжетни линии. Кръвта и голотиите пък запазват нивото си от предишните години.

В края на миналия сезон, Суки се отрече от Бил и Ерик и отиде в света на феите. Това лято видяхме, че феите не са прекрасните създания, за които се представят и също ще дадат своя дял в ежегодното количество гадости, които се изливат върху малкото южняшко градче Бон Темпс. Четящата мисли блондинка обаче е отсъствала цяла година от събитията и е изпуснала много. Бил вече е крал на вампирите в Луизиана, Джесика се уморява от опитите си да живее като скучен човек, хората не са се оказали да протестират срещу вампирите след шокиращото убийство на телевизионен водещ в ефир през миналия сезон, Тара е обърнала резбата, а Лафайет и Исус са се присъединили към вещерски култ.

True Blood не е от сериалите, които се изчерпват след няколко сезона. Нито от тези, които се разводняват с излишни събития, колкото да тече времето. Подкрепени от книгите, върху които се базира сериалът, сценаристите са сякаш неизчерпаем изночник на свежи идеи за забавление на зрителите си. Пропускането на една година от живота на Бон Темпс е хитър ход, който позволява по-радикални промени, без да са твърде подозрителни. На всичкото отгоре, те са подкрепени и с нужните обяснения, вместо просто да се хвърлят на зрителите. Там, където не стига екранно време, за да се попълнят празнините, се включват и самите актьори.

„Джейсън Стакхаус пораства значително този сезон“ обяснява 34-годишният Райън Куонтън. „Той започна много ниско в еволюционната верига, а оттам може да върви само нагоре. Тази година момчето се превръща в мъж. Дадена му е позиция с власт, той е вече ченге, а междувременно се опитва да отгледа цяло племе, скрито в гората. Накрая ще му се наложи да се бори и за живота си. Всичко това ще го научи на определена отговорност и ще го направи много по-зрял.“ Райън използва и всеки удобен случай да похвали Алън Бол, основният сценарист на „Истинска кръв“: „Хубавото в сериала е, че винаги те изненадва, дори и с героите, които уж познаваме добре. Има и много разлики с книгата, което вдига залога и за феновете на книгите.“

Изображение с име: Суки
Аграрното излъчване на Суки не й пречи да е постоянно в центъра на събитията и да бъде желана от най-малко три различни свръхестествени същества.

Маршал Олмен, който наскоро се присъедини към състава като брата на Сам – Томи, също охотно дава интервюта, с които да дразни зрителите. „Томи просто иска да бъде обичан, същото иска и Максин“, обяснява той донякъде изненадващата сцена, в която се разкрива, че шейпшифтърът се е пренесъл да живее при дебелата майка на Хойт. „И двамата се чувстват изоставени – Максин от сина си, а Томи от собствената си майка, която избра съпруга си пред него. Така че връзката работи двустранно. Този сезон Томи и Сам ще поработят върху възстановяването на доверието помежду им. Томи ще става все по-екипен играч.“ Двамата ще се изправят и срещу ново свръхестествено същество. „Има ново животно, което ще разтърси всичко и ще промени динамиката на сериала, защото досега всички злодеи бяха някак си маловажни – те причиняваха проблеми, но след като героите се справяха с тях, нещата продължаваха по старому. Новото животно ще промени нещата в дългосрочен план“. Да се надяваме, че това загадъчно ново същество, за което подсказва Маршал не е новата приятелка на Сам, макар че засега натам вървят нещата.

Рутина Уесли също се изявява с малко помощ към пиар-отдела на HBO, давайки собствени интервюта. „Не съм изненадана от развитието на героинята ми Тара. Не мисля, че е странно, че е влюбена в жена. Тя не слага етикети върху себе си, просто се е поуспокоила и е възвърнала малко самочувствие, след което любовта просто я е сполетяла. Но тя винаги ще си остане бойна и устата, което много ми харесва. Понякога само тя говори разумно, просто защото винаги назовава нещата такива, каквито са.“ Но временното заминаване на Тара от Бон Темпс няма да я остави вън от сюжета, ако се вярва на актрисата зад нея. „Тя ще се забърка в неща, които ще я предизвикат. Ще има много напрежение и определено ще има драма.“

Шериф Анди предлага една от най-големите изненади за феновете – зарибяването му по вампирска кръв. Крис Бауър, актьорът зад него, се радва на обрата. „Това е една от положителните страни да стигнеш до четвърти сезон. Феновете си мислят, че познават героите, а това ни отваря вратите да си поиграем с очакванията им и да ги преобърнем.“

Изображение с име: Марни
Марни тепърва ще се развихря с вещерските си умения.

Фиона Шоу, актрисата от Хари Потър, играе може би най-интересната роля този сезон – лидерката на вещерския завет Марни. „Отначало зрителите ще ме видят като сравнително безвредна домакиня, която се държи странно. Но в последствие ще им се представи и много по-тъмната ми страна. Обяснявам си Марни като жалка личност, която изведнъж се озовава с твърде много магическа сила в ръцете си. В последствие, тя започва да злоупотребява с тази сила, която я прави основната злодейка за четвърти сезон“.

Джо Манганиело пък загатва за ролята на Алсид в четвърти сезон. Върколакът се появи миналата година за няколко епизода и остави Суки насаме, след като си свърши работата с нея. В следващия, трети епизод, обаче, Алсид ще се завърне, защото блондинката ще го помоли за помощ. „Това, което героят ми харесва в Суки, е че тя постоянно го въвлича в разни приключения и събужда героичната му страна. Алсид осъзнава това и го оценява като положително, макар и да е твърде скромен, за да търси геройски изяви.“ Привлекателният актьор получи награда за най-добра мъжка гост-роля в телевизията на тазгодишните 37-ми награди Сатурн. Колегата му Стивън Мойър пък отнесе статуетка за най-добра главна мъжка роля в телевизията. Признанията означават, че „Истинска кръв“ не остава незабелязан от критиците, въпреки че феновете посвикнаха с шоковете и сериалът престана да бъде толкова скандален. Въпреки това, никой не предвижда черни дни в близко бъдеще.

Всъщност, ако погледнем по-напред в това, което ни очаква, виждаме и завръщането на Денис О`Хеър. Актьорът, превъплътил се във вампирския крал Ръсел Едингтън миналата година, ще поднови участието си в сериала в пети сезон. „Те със сигурност щяха да ме върнат така или иначе“, разказва той. „Въпросът беше дали да е в последните епизоди на четвърти сезон, или в началото на пети. Спряха се на втория вариант. Няма да има граница на това, което може да направи, когато се завърне“.

Изображение с име: Пам
Памела също ще бъде главна героиня в сюжетна линия, която ще се добави към разнообразието от такива в "Истинска кръв". Подлата и арогантна вампирка твърде дълго оставаше встрани от големите събития.

Самият Алън Бол, главният мозък на сериала, казва най-очевидното. „Още преговаряме за пети сезон, но мисля, че е ясно, че такъв ще има. Нямаме планове за край на сериала и всички мислим, че в него има още много живот.“

Всички тези обещания и интервюта са приятни за окото, но не дават кой знае каква информация. Как ще се развие борбата между вампири и вещици и каква ще бъде ролята на Лафайет, Исус и Тара в нея? Какво ще прави Суки с вампирите, върколаците, феите, а сега и вещиците? Коя е новата изгора на Сам и доколко новите му приятели ще участват в главните събития? Докъде ще го докарат Джесика и Хойт? Джесика допусна вампирската й страна да попречи на връзката й с Хойт, но кой може да я вини, при положение, че е една от най-секси вампирките във фантастиката? Какво е замислила вампирската власт и в частност Бил за световното положение на вампирите в обществото? Изродче ли е бебето на Арлийн или тя сямо си внушава?

Най-хубавото на „Истинска кръв“ не са кървищата, голотиите или драмите. Това, което задържа феновете пред екрана, е желанието за постоянно експериментиране с изненадващи обрати на целия екип, както и способността да поддържат много сюжетни линии в един сериал. Всеки от героите е интересен и сложен, постоянно се развива и разкрива нови неща за себе си. Същевременно всеки участва в поне две-три различни сюжетни линии, които се преплитат една в друга, но без да си пречат или да се объркват. Най-важното, без поне една от тях да е скучна или маловажна. „Истинска кръв“ доказва, че не е нужно всеки епизод да бъде със самостоятелна история с определен максимум брой участници в нея, за да задържи зрителите. В това малко градче се случва толкова много, без нещо да остане недообяснено. Всяко събитие прелива в следващото и развива една сложна и интересна история, която така и не омръзва и не излиза от рамките на достоверното.

Изображение с име: True Blood

А вие съгласни ли сте с мен? Гледате ли „Истинска кръв“ със същия интерес? Коя от сюжетните линии в момента ви е най-интересна? С кого искате да осъмне Суки от тримата свръхестествени свалячи?

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата