2 коментара
zora ttt

ИК „Колибри“ представя „Зора“ и ви кани на дискусия!

Всички фенове на фантастиката и фентъзито са добре дошли в Софийския клуб Суингинг хол на 19 март, където ще се представи и първата книга от култовата научнофантастична поредица „Ксеногенезис“.

Имате ли нещо за казване на „Колибри“ за техните фантастични поредици? Вече имате възможност да го направите – издателството организира среща на всички фенове на жанра в Софийския клуб Суингинг хол (бул. „Драган Цанков“ №8) на 19 март от 19 ч. Тъй като „Колибри“ ценят мнението на читателите си, те ще се допитат до вас, за да разберат какво е мнението ви за вече издадените книги и кои други заглавия бихте искали да видите на български, независимо дали са класики в жанра или нови автори, тепърва набиращи слава!

Изображение с име: zora_coverСъщевременно, на събитието издателството ще представи и новата си книга – „Зора“ от Октавия Е. Бътлър. Тя е първа част от поредицата „Ксеногенезис“ – трилогия за пътя на човечеството обратно към себе си.

„Зора“ е фантастичен роман за физическа, психологическа и социална промяна на човечеството и ни запознава с извънземни същества, които притежават изключително напреднало познание в областта на генното инженерство. Лилит Аяпо оплаква смъртта на съпруга и детето си в Андите, когато война унищожава Земята. Векове по-късно тя е върната към живот от изумително способните извънземни, които се наричат Оанкали. Водени от непреодолима нужда да изследват другите, те спасяват нашата умираща планета, а след това се свързват генетично с човечеството. Сега Лилит е обречена да дели света с тези причудливи чуждоземци…

Октавия Е. Бътлър (1947 – 2006) е един от най-значимите, най-зрели представители на американската и световната фантастика от последните трийсет години. Нейните герои населяват светове, които стават жертва на един или друг апокалипсис, и неминуемо поемат по пътя на промяната. Трилогията „Ксеногенезис“ включва романите „Зора“, „Ритуали на зрялата възраст“ и „Имаго“ и заема централно място в творческата й кариера. Бътлър трансформира познатото и удобното в разтърсващ имагинерен свят, белязан от  дух на пророчество и хуманност, но лишен от дидактика и мелодрама. Носителка е на „Хюго“ за разказа „Звуци“, а през 1985 г. с новелата „Блъдчайлд“ печели отличията „Небула“, Хюго“ и „Локус“, както и наградата за най-добра научна фантастика на „Сайънс Фикшън Кроникъл“.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата