Nibelunga

Изложба и премиера на тетралогията „Пръстенът на нибелунгите“

Елена Павлова и Петър Станимиров представят творбите си довечера.

Чували ли сте за „Пръстенът на нибелунга“? Това е една от най-известните опери на Вагнер, вдъхновена от старогермански митове и скандинавски саги. В нея се разглежда непреходната тема за битката между доброто и злото, светлината и мрака, свободната воля и предопределението, любовта и изборите, които правим в живота си.

Тази история е вдъхновила и българската тетралогия „Пръстенът на нибелунга“, която книга по книга излизаше през последните години. Автор на текста й е гранд-дамата на родната фантастика, Елена Павлова, а художник на кориците и илюстрациите – многократно награждаваният Петър Станимиров. Красиво оформената поредица се издава от изд. „КИБЕА“ и е първата, която идва с добавена реалност. За да я активирате, трябва да си свалите безплатното приложение KIBEA и да насочите мобилното си устройство към някоя от илюстрациите – така те ще се раздвижат и ще покажат повече дълбочина.

По случай излизането на последната от четирите книги на пазара, довечера (10 октомври 2017) от 18:30 се организират премиера на поредицата и изложба на илюстрациите под надслов „Залезът на боговете и краят на една сага“. Мястото е СБХ (Съюзът на българските художници) в София на ул. „Шипка“ №6, ет. 4. Водещ на събитието е Гергана Рачева, а картините ще останат на място до 30 октомври.

Изображение с име: Nibelungi_Pokana

Ето и описанията на книгите:

Рейнско злато. Книга I

Разгърнете книгата и открийте световното дърво Игдразил, богове, джуджета, великани, нимфи, дракони и Рейнското злато, от което е изкован пръстенът, носещ гибел на своя притежател. В действието се преплитат също любов и омраза, жажда за власт и алчност… като хуморът е в здравословна доза.

Валкирия. Книга II

Дъщерите на Йорд, валкириите, съпровождат до Валхала с летящите си коне героите, паднали в битка. Но смъртта на храбрия Зигмунд ще накара девите воини да се опълчат на всемогъщия Вотан.

Честта и любовта са поставени на изпитание, магията прекроява съдби, а вълшебният пръстен проблясва в мрака, очаквайки своето време.

Зигфрид. Книга III

Зигфрид, героят със свободна воля, безстрашно стиснал в ръка изкования наново в огън и магия меч Нотунг, пронизва в гърдите дракона Фафнир и взема вълшебния пръстен, от който зависи съдбата на боговете и хората. Запленен от красотата на Брунхилда, той е готов да й даде не само сърцето си. И само Йорд, богинята на Земята, знае какво предстои на вселенското дърво Игдразил, прораснало през всички светове и понесло чудесата им през морето на Времето.

Залезът на боговете. Книга IV

 Сбъдва се древното пророчество: Рейнското злато освобождава човешките съдби, а боговете, изгубили своята власт над тях, са обречени на гибел. Дървото на живота Игдразил изгаря в чутовен пожар, руините на Валхала се разлитат в мрака на всемира. Но Мидгард, светът на хората, оцелява, защото такава е волята на храбрия и благороден Зигфрид Драконоубиеца. В дълбините на тайна пещера, някъде сред водите на Татко Рейн, танцуват три красиви речни нимфи и пазят до днес безценното му съкровище – вълшебна тиара и всемогъщ златен пръстен.

Вълнуващите образи, описани от Елена Павлова и нарисувани от Петър Станимиров, пресъздават шеметно приказния свят на средновековния немскоезичен епос.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата