4 коментара
got-banner

Изтеклият епизод на „Игра на тронове“ счупи рекордите

Хакерите не попречиха на успеха на сериала.

Като фенове на сериала Game of Thrones едва ли сте пропуснали факта, че епизодът от този понеделник (неделя в САЩ) изтече няколко дни предварително. С лошо качество, но все пак беше достъпен по-рано от предвиденото. Причината за това е група хакери, които са свалили около 1,5 терабайта с информация за продукцията на HBO. Те са поискали откуп между 12 и 15 милиона долара, за да не пускат нищо онлайн, като телевизията очевидно не се е поддала на заплахите. Отказът им беше наказан с изтичането на епизода.

Но докато това развитие на ситуацията вероятно е притеснявало продуцентите бая, крайният резултат е неочаквано добър. Оказва се, че епизод 7х04 е счупил всякакви рекорди по гледаемост. 10,2 милиона души са го гледали по американската телевизия, а гледанията по света и в онлайн платформата тепърва се трупат. Доскорошният рекорд отново принадлежеше на текущия сезон – епизод 7х01 е събрал 10,1 милиона зрители пред екраните, след което е гледан над 30 милиона пъти в платформата и е разпространен по пиратските сайтове до над 100 милиона души. В крайна сметка, уникалната битка в последните минути на епизода (вижте повече за нея в клипа зад кадър по-долу) и шума около кражбата явно по-скоро са помогнали за популяризирането на сериала, отколкото да откажат редовните зрители. Така изнудването от страна на хакерите придобива все по-малко заплашителност.

https://www.youtube.com/watch?v=NcFJIUFV9lc

Въпреки положителното развитие на нещата, HBO все пак ще направят всичко възможно да подобрят кибер сигурността си. Пиратстването се отчита като голям проблем, като някои от изтеглилите епизода по торент потребители дори са получили мейли от телевизията, в които се предупреждават, че не бива да правят такива неща (вероятно хакерската атака върху НВО е в отговор на тези сплашвания). Въпреки това войната изглежда предварително загубена за продуцентите и едва ли ще бъде намерено адекватно противодействие скоро. Не е и сигурно доколко има нужда – някои смятат всеки пират като изгубени пари за абонаментна такса, но това е погрешно, тъй като много от пиратите просто ще намерят друг начин да гледат интересуващите ги сериали, отново без да плащат, или пък просто ще се откажат, ако торентите им бъдат спрени. Същевременно, те помагат за популярността на „Игра на тронове“ и помагат за това той да е на върха.

Проблемите с хакерите са доста по-сериозни. Те са водили до изтичане на епизоди и преди – първите 4 епизода от пети сезон излязоха предварително. Не само НВО са мишена. По-рано тази година Дисни трябваше да плати значителна сума като откуп на хакери, които откраднаха „Карибски пирати: Отмъщението на Салазар“ и заплашиха да го пуснат онлайн. Нетфликс пък трябваше да се примири с факта, че част от новите серии на „Оранжевото е новото черно“ бяха пуснати по торент сайтовете доста преди премиерата им.

Важното за нас е, че телевизиите и стрийминг сайтовете все още разполагат с достатъчно много средства и амбиция, за да продължат да предлагат качествени сериали. Как точно те ще стигнат до нас, не е толкова важно.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата