kadjanga

„Каджанга“ – представяне и среща с автора Любомир Николов – Нарви, 11.02.2024 г.

Бележитият творец представя своя сборник с две книги-игри „Каджанга“ в неделя от 17 часа.

Изображение с име: kadjangaНа 11.02.2024 година от 17 ч. в „Червена стена“ 4 (Artline Studios Publishing) ще бъде премиерата на сборника „Каджанга“, в който могат да се намерят „Каджанга – Синът на светлината“ и „Звезден легионер“.

Когато откриват планетата Айала, първите изследователи срещат там първобитните племена на хората-котки. Но не след дълго изследователите се сблъскват с жесток и безмилостен враг, който напада и оставя по следите си само трупове. Жертва на този загадъчен неприятел става и семейство лекари – родителите на десетгодишния Кайл Джагър. Сам, сред племето на хората-котки, Кайл търси начин да отмъсти за родителите си и да унищожи веднъж за винаги космическия противник.

Любомир Николов – Нарви е знакова фигура в Българската фантастика. На 18-годишна възраст печели трета награда в конкурс за разказ на сп. „Космос“. Разказът, с който прави това се казва „Главният свидетел“ и може да се чуе в подкаста българска фантастика тук.

Негови са няколко от най-силните книги в жанра у нас – „Червей под есенен вятър“, в която става дума за виртуалната реалност и самоосъзнаващ се изкуствен интелект. Излишно е да казвам, че книгата добива нова актуалност последните години. За нея през 1987 г. той става лауреат на „Еврокон“. Следват „Къртицата“, която е книга за свободата. По същество – тоталитарна антиутопия, също с неувяхваща актуалност, за съжаление. А в основата на „Десетият праведник“, която беше обявена за книга на последното десетилетие на миналия век, лежи изключително интересна физическа идея. Тук си проличава техническото образование на Любомир Николов.

Преди почти десетилетие, през 2014 година, излезе и „Сивият път“ за едно бъдеще, в което по причудлив начин се комбинират тераформирана Луна и феодализъм и където хората са запазили както най-добрите, така и най-злите си страни. Книгата има завладяващ приключенски дух, чете се с лекота като смесица от Карл Май и Фредерик Форсайт. Има и продължение, излязло през 2022 година.

Освен в романите и разказите си, Любомир Николов е известен и като един от водещите автори у нас на книги игри. Но това е тема за друг разказ. Той е преводачът, благодарение на който Толкин е достъпен на толкова богат и красив български език. Но и това е тема на отделен и още по-дълъг разказ.