vodosrez tt

Как се реже водата?

Излезе романът „Водосрез“ на Паоло Бачигалупи и изд. „Сиела“.

vodosrez ccНосителят на Хюго и Небюла заради дебютния си роман „Момиче на пружина“, Паоло Бачигалупи, се завръща по родните книжарници с най-новия си роман „Водосрез“. В постапокалиптичния роман светът е променен от биоинженерството, а изкопаемите горива и естествените природни ресурси са просто история.

В близките десетилетия настъпилите драматични климатични промени принуждават хората да бъдат по-жестоки от всякога, ако искат да оцелеят. Нефтът вече не е ябълката на раздора – отдавна водата е станала далеч по-ценна от него в свят, в който мощни пясъчни бури изличават град след град, а Съединените американски щати са се разпаднали на съперничещи си територии, защитени със строгоохранявани граници. Вече се стреля на месо не само срещу бежанците от окончателно превзетото от наркокартелите Мексико, но и срещу американци от южните щати, бягащи отчаяно на север – там, където още вали. Невада, Аризона и Калифорния са се вкопчили в смъртоносна битка за правата над река Колорадо, докато Лас Вегас оцелява чрез безскрупулни машинации, породили нуждата от нова професия: водосрез.

Безмилостна частна армия водосрези – професионалисти в унищожаването на цели градове, прекъсвайки достъпа им до вода, вилнее и охранява някогашната Мека на хазарта и забавленията. Най-добрият водосрез от Вегас е изпратен на опасна мисия в умиращия Финикс. Там се крие тайна, която може да промени равновесието на силите за водата от реката. А за нея си струва да се лее кръв.

 

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата