metro 2035 tt

Как завършва Метрото на Глуховски

Излезе „Метро 2035“ на Дмитрий Глуховски и изд. „Сиела“.

metro 2035 ccДмитрий Глуховски направи истински фурор с романа си „Метро 2033“ преди няколко години. В него ядрена война е принудила малцината оцелели московчани да живеят под земята – в метрото, където оцеляват на радиоактивни гъби, преследвани са от ужасяващи мутанти, както и от самите себе си – в повечето станции властта се взима от озверели фанатици, проповядващи някоя екстремна философия. Продължението, „Метро 2034“, също беше добра книга, но не чак толкова впечатляваща. Сега Глуховски ни представя последната част от трилогията – „Метро 2035“.

Третата световна война прогони човечеството от лицето на Земята. Мегаполисите са или разрушени, или пустеят под радиационните дъждове. Сателитите самотно се носят по орбитите си. Радиото мълчи на всички честоти. Единствено сирените за тревога нарядко огласят преддверията на метростанциите.

Там, в тунелите под Москва, последните жители на планетата оцеляват ден за ден. Създали са свои нови общества. Воюват или търгуват помежду си. И не се отказват от надеждата да си върнат господството над повърхността. Но първо трябва да се справят с вечния човешки ламтеж за власт. Комунистите от Червената линия и нацистите от Четвъртия Райх са готови да разпалят война по всички спирки, в целия затворен метро-свят, за да наложат идеологията си.

Сталкерът Артьом още е преследван от кошмари. Редовно той излиза на повърхността, излагайки се на радиацията, за да претърсва радиочестотите. Но те все така мълчат. Единствената надежда за него са думите на странен старец на име Омир, който твърди, че на една далечна спирка някой е чул по радиото чужди гласове. В отчаянието си Артьом се отправя да търси този човек. И се оказва забъркан във война, от която зависи съдбата на последните останки на човечеството.

„Метро 2035” продължава и завършва историята на Артьом от първата книга на култовата трилогия, но може да се чете и като самостоятелен роман.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата