16 коментара
walkingdeadbanner

Кой умря в края на „Живите мъртви“?

Сцената все още не е заснета.

Не се притеснявайте от спойлери за "Живите мъртви" в тази статия - никой не знае още кой е умрял, освен сценаристите (евентуално).
Не се притеснявайте от спойлери за „Живите мъртви“ в тази статия – никой не знае още кой е умрял, освен сценаристите (евентуално).

Финалът на шести сезон на „Живите мъртви“ остави страшно много фенове разочаровани. След месеци тийзване пристигането на големия злодей Ниган, неговата вярна спътница Люсил (бухалката) и неминуемата им първа жертва, епизодът така и не показа кой от главните герой в момента е срещнал своя край. След безкрайната (и не чак толкова пленителна) реч на Ниган някой беше пребит до смърт, но ще трябва да чакаме до октомври, за да разберем кой. Доста евтин начин за поддържане на интереса, нали?

Всъщност, сега само сценаристите знаят кой от героите ще си замине. Сцената още не е заснета и дори на актьорите не е казано кой от тях ще прекара скоро последния си работен ден на снимачната площадка на The Walking Dead. В интервю Грег Никотеро казва, че са взели това решение не за да поддържат интереса, а именно за да избегнат разочарованието на феновете (от трън, та на глог, а Грег?): „Честно, знам, че ще прозвучи абсурдно, но ми се струваше малко евтино да убием главен герой в последните няколко минути на сезона. Наистина това е краят на тази история. Ако погледнете шести сезон като цяло, историите на Рик и всички останали – те завършват заедно, с цялата група на колене пред Ниган. Този път кавалерията не идва – Карол няма да взривява газови цистерни на Терминус, никой няма да ги спаси и за първи път ги виждаме в това положение. Мисля, че това е перфектният край за сезона. Докато снимахме тази сцена, екипът беше много развълнуван – никога не съм виждал актьорите толкова енергизирани и въодушевени за бъдещето на сериала. Всички очакват с нетърпение да се върнат на работа през Май, за да видят какво ще стане“.

В друго интервю Джефри Дийн Морган („Оцеляване“), който въплъщава Ниган на екран, казва, че според него седми сезон ще започне като директно продължение на шести. Още в първата сцена ще разкрият кой е убит, вероятно с кървави подробности. „Не знаех, че това ще бъде клифхенгър до последния момент – никой не знаеше и това причиняваше много несигурност и емоция сред актьорите. Обяснението на Скот и Робърт (двама от сценаристите) беше, че това е краят на историята – Рик е загубил контрол, а Ниган го е поел. Не става дума за нечия смърт, а за безпомощността на цялата група. Смъртта ще бъде ключова за седми сезон, голяма част от него ще се върти около това кой е бил „люсилнат“. Разбирам разочарованието на феновете, но трябва да се доверим на сценаристите, че знаят какво правят“.

Walking_Dead_Season_5_PosterМеждувременно, спекулациите за това кой е жертвата бушуват из интернет. Никой не смее да предполага със сигурност, тъй като сериалът често е успявал да изненада и просто няма смисъл да се прави нещо повече от анализ. Рик би бил най-логичният избор, тъй като той е лидер на групата – ако целта на Ниган е да подчини новите си феодални селяни, то най-добре ще ги обезкуражи, ако ги остави без ръководство. „Живите мъртви“ обаче не е „Игра на тронове“ и Рик изглежда малко или много в безопасност. Дарил също изглежда добър избор, тъй като е силен и способен на много, но той е любимецът на феновете, а сценаристите не биха искали да отчуждят зрителите си – сигурно няма да е и той. Освен това, той тепърва има да отмъщава на Дуайт. Ейбрахам и Саша си сложиха огромни мишени на гърбовете с внезапната си любов и готовност да правят бебета по време на зомбокалипсис, така че те изглеждат в най-голяма опасност, но пък те така и не се превърнаха в особено централни и обичани персонажи, така че смърт на един от тях би имала ефект само върху другия, не и върху цялата група. По същата логика би могла да е и Мишон, която наскоро се обвърза с Рик. Смъртта й би продължила линията с прокълнатите жени на главния герой, но пък Мишон е твърде интересна, а и имаме обещание Карл да я обезглави ако се превърне в зомби, така че именно това би била най-подходящата смърт за нея. Глен е доста вероятен кандидат, особено след като няколко пъти се размина на косъм тази година (и то не особено достоверно), но пък след 6 години в основната група и той изглежда безсмъртен. Юджийн вече сподели плановете си за производство на куршуми, свърши си „растежа“, така че изглежда излишен и нищо чудно да е той, макар също да не е особено централен персонаж. Излишна изглежда и Розита, тъй като в момента е само бегло обвързана с второстепенен персонаж, но за нея сякаш сценаристите имат някакви бъдещи планове. Карл и Маги привидно са в сравнителна безопасност, тъй като убийство на бременна жена или еднооко дете би изглеждало твърде жестоко, дори за този сериал. Същото важи и за Арън, макар и от друга гледна точка – не стига, че неговата смърт не би натъжила особено никого от главните герои, но и е гей, а сериалът вече уби една лесбийка и едва ли ще рискува да вбеси феновете си като „Стоте“ и да бъде обвинен в хомофобия.

С други думи, нищо не се знае и, колкото и да сте разочаровани от финала, дори да сте от тези, които заплашват, че „спират вече с този сериал!“, едва ли някой от феновете би пропуснал да се включи към премиерата на седми сезон през октомври, за да разбере кой го е отнесъл в крайна сметка и как ще се справи групата с новия световен ред на абсолютния психопат Ниган.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата