5 коментара
Foundation-trilogy-860x280

Колко епичен ще бъде сериалът по „Фондация“ на Азимов?

Apple tv+ се е захванала с грандиозното начинание.

За адаптация на грандиозната поредица „Фондация“ на Айзък Азимов се говори отдавна, но проектът винаги досега се е оказвал твърде голям за реализиране. От 2017 година дори се работи сериозно по идеята за сериал, но със скромно количество новини около него и проблеми зад кадър, нещата не изглеждаха твърде надеждни. Сега обаче се оказва, че телевизионната адаптация все пак ще се реализира и дори има шанс да бъде сполучлива! Въпреки че снимките в момента са спрени заради пандемията, Apple tv+ пуснаха тийзър за сериала с направеното до момента и то изглежда доста добре!

Бутон за зареждане на YouTube видео

Поръчани са десет епизода, като дъщерята на Азимов – Робин Азимов – е изпълнителен продуцент, а главен сценарист е Дейвид С. Гойер („Градът на мрака“, „Батман в началото“, „Демоните на Да Винчи“). Джош Фридман („Терминатор: Хрониките на Сара Конър“) трябваше да му помага, но напусна работа миналата година – сигурно обаче все пак е оставил отпечатък.

В главните роли са Джаред Харис („Чернобил“), Лий Пейс („Пазители на галактиката“), Лия Харви („Семейни кютеци“), Терънс Ман („Критърси“), Лора Бърн („Билет за отвъдното“), Лю Лобел и Касиан Билтън (все още неизвестни млади актьори).

Сюжетът на поредицата може да се синтезира така – хилядолетната история на Фондацията, която доминира галактиката в продължение на векове. В първия от свързаните разкази в първата книга математикът Хари Селдън, психоисторик, предвижда краха на Галактическата империя, след който ще последват 30 000 години тъмни векове, преди да се появи нова империя. Въпреки че инерцията на падението вече е прекалено голяма, Селдън разработва план събитията да бъдат повлияни така, че накрая мрачните времена да продължат само 1000 години. За целта той създава Фондациите – две групи от учени и инженери в двата края на галактиката, които да се опитат да запазят духа на науката и цивилизацията, след което да послужат за основа на нова империя. Ще бъде интересно да видим дали сериалът ще се фокусира само върху началото на историята или ще намери начин да адаптира и по-късните книги, чиито сюжети се развиват стотици години по-късно.

Foundation се гласи за премиера догодина.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата