Асоциация Циолковски организира "Космически предизвикателства" 2011 в Софийския университет. Лекциите по космическите въпроси са отворени за всички желаещи.

Космически предизвикателства в Софийския университет

България съвсем не е толкова далеч от Космоса, колкото си мислите.

Софийски университет "Св. Климен Охридски" за втори път ще събере любознателни българи, желаещи да опознаят Космоса по-отблизо

Какво представлява научната фантастика? Надникване в бъдещето, това, което човечеството може да постигне с усъвършенстване на технологиите си. Технологиите обаче не идват просто така. За да стигне до Космоса, човечеството е развивало цивилизацията си в продължение на хиляди години. Древните египтяни не са стигнали по-високо от върха на Хеопсовата пирамида, тя е била най-близката им точка до звездите. Но това, което са направили, е помогнало на бъдещите поколения, на нашето време, да се протяга към Космоса, макар и за кратко.

Модифицирана версия на уреда РЕФЛЕКТРОН, създаден от инж. Пейчо Беляков от Космическата обсерватория в Кърджали за изследване на Фобос

Това, което ние правим днес, ще помогне на бъдещите поколения да пътуват смело в Космоса, да се сбъднат мечтите на човечеството за извънземни колонии, интерпланетарни полети, реализирани засега само в научната фантастика. Макар в художествените произведения от жанра да се говори предимно на английски, българите също имат своя шанс да участват в историята.

Асоциация Циолковски организира за втора поредна година програмата „Космически предизвикателства“. Откриването е с вход свободен в аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ в петък, 11 март от 18:00 часа. Програмата се състои в презентиране на космическите достижения на човечеството пред участниците, проектите, по които се работи в момента, както и тези, които ще ни занимаят в бъдеще, възможностите за инвестиции и участване в изследването на космоса пред българите. Гост-лектори, сред които проф. Стивън Фрийленд (Университет Западен Сидни, Австралия), др. Хулио Валдивия-Силва (НАСА Еймс Рисърч Център), Пол Новел (координатор логистика на програмата „Галилео“, Европейска Космическа Агенция), Фабиан Стаймниц (Щутгартски Технически Университет) и други представители на НАСА, ЕКА, Френска Национална Космическа Програма, водещи космически организации и компании, Щутгартски Технически университет, Виенски университет, Офиса за космически въпроси към ООН и други водещи организации, пряко свързани с изследването на космоса и неговите приложения. В серия от лекции програмата ще представи въпроси, свързани с биотехнологии, аерокосмическо инженерство, планетарни науки, космическо право, частен космически бизнес, администрация и управление на космически програми, представяне на редица успешни космически мисии и тяхното значение, както и мястото на България в общо-европейската космическа програма и др. Посетителите ще имат възможност на живо да задават въпроси и да разговарят с изявените професионалисти в сферата пред всичките 25 лекции.

И днес на МИР се експериментира с технологии от екипа на проф. Таня Иванова за отглеждане на растения в Космоса. Растенията растат към върха на почвата дори и в безтегловност, което позволява да се отглеждат на всички стени на кораба. Използва се специална светлина, съдържаща в себе си всички необходими съставки на слънчевата.

Поради огромния интерес записването за Space Challenges 2011 е със срок само до 7-ми март, а таксата за участие е 535 лева. На участниците в лекциите се издава сертификат. Повече информация за събитието – http://associationtsiolkovsky.squarespace.com/space_challenges/

Миналата година инициативата се проведе за пръв път – проведоха се 10 лекции, в които се засегнаха въпроси за проектите на НАСА, ЕКА, в много от които участват и български специалисти. Изненади имаше и за посетителите и за организаторите. Представителите на асоциация Циолковски се изумиха от огромния брой желаещи да посещават лекциите безплатно, поради което е въведена нескромната такса за тази година. Посетителите пък останаха приятно изненадани от доброто ниво на организация и от огромния брой българи, участващи в космически проекти. Представиха се постиженията на България по време и след комунизма – двата български сателита в Космоса – България 1300 и Метеор-природа, участието в изследването на Фобос – спътник на Марс, участието ни в разработването на теориите за планетарния климат, както и участието на страната ни в настоящи проекти като създаването на космическа оранжерия, която да изхранва космонавти за полет до Марс, създаването на общ балкански сателит – БалканСат. Сред множеството изявени лектори специален гост беше Александър Александров – вторият български космонавт.

Александър Александров - вторият български космонавт, летял на Съветския космически кораб "Союз ТМ-5"

Асоциация Циолковски е създадена през 2004 година, като целта й е даде възможност на талантливите млади хора от България да участват във важни международни проекти с обществено значение. Приоритет са космическите изследвания и националното им приложение. България е малка страна и няма възможност да финансира космически проекти на младежите, поради което асоциацията служи за връзка между родните таланти и чуждестранните екипи.

Космосът не е нещо далечно, за което чуваме два-три пъти в годината, човечеството прави своите първи стъпки извън планетата днес и сега. Той не е достижим само за суперспециални избраници. „Космически предизвикателства 2011“ ще ви покаже, че и вие можете да вземете участие в овладяването му – тук и сега.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата